12.06.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:
ANKARA Milliyet
Maliye ve Hazine Bakanı Nureddin Nebati, A Para’da yayınlanan “Para Sohbetleri” programının konuğu oldu. Gaziantep’te gerçekleşen programda Bakan Nebati, şu mesajları verdi:
GELİRE ENDEKSLİ SENET: Gelire Endeksli Senetler (GES) bireysel yatırımcılara yönelik olacak olup, bankalar aracılığıyla 15 Haziran’dan itibaren talep toplanmaya başlanacak. GES’lerin getirileri, KİT içerisinde yer alan Devlet Hava Meydanları İşletmeleri (DHMİ) ve Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’nden (KEGM) bütçeye aktarılan hasılat paylarına endeksli olacaktır. Yıllık bileşik getiri yüzde 23.04 olacak. Üç ayda bir ödenecek kupon getirileri için uygulanacak asgari getiri garantisi sayesinde, vatandaşlarımızın gelir paylarındaki değişimlerden olumsuz etkilenmesi önlenmiş olacaktır. GES’lere konu KİT’lerden bütçeye aktarılan hasılat performansı beklenenin üzerinde geldiğinde yatırımcılarına ilave getiri de sunabilecektir.
EKONOMİDE BÜYÜME: Türkiye, üretim, ihracat, yatırım ve istihdam anlamında son dönemde önemli başarılara imza attı. Salgın koşullarına rağmen yüzde 11 büyüyerek son 10 yılın en yüksek performansına ulaştık. G20 ülkeleri arasında en hızlı büyüyen ülke olduk. Bu dönemde iç talebin büyümeye katkısı 3,9 puan, net dış talebin katkısı 3,5 puan şeklinde gerçekleşti. Tam bir dengede gidiyor. Böylece 2021 yılının ilk çeyreğinden itibaren elde ettiğimiz dengeli büyümeyi 2022’nin ilk çeyreğinde de devam ettirdik.
ENFLASYONLA MÜCADELE: Tüm dünyada etkisini gösteren pandemi ve Ukrayna’daki savaş, enerji ve gıda olmak üzere emtia fiyatlarının artmasına, tedarik süreçlerinin aksamasına neden oldu. Bugün enflasyon dünyanın ortak sorunu. Bu yükseliş doğal olarak ülkemize de yansıyor. Küresel çalkalanmaların ülke ekonomimize bir yansıması olan enflasyon sorunuyla mücadele bugün birinci önceliğimizdir. Enflasyonla mücadele ve finansal istikrarın desteklenmesi amacıyla seferber olmuş durumdayız ve kazanacağız.
DAR GELİRLİYE DESTEK: Önümüzdeki dönemde mali disiplinden vazgeçmeden dar gelirli vatandaşlara desteklerimizi sürdüreceğiz. KDV oranlarında birçok indirim yaparak vatandaşların alım gücünü destekledik. 2022’de enflasyonla mücadele kapsamında 239 milyar lira vergi gelirinden vazgeçiyoruz. Savaşın getirdiği olağanüstü koşullar var. Biz asla pes etmeyeceğiz. Çarklar dönecek, insanlar işlerini kaybetmeyecek, kimse dükkanını da kapatmayacak.
10 MADDEDE GES İLE İLGİLİ HERŞEY!
Hazine ve Maliye Bakanlığı, Gelire Endeksli Senet (GES) ihracının detaylarını 10 soruya verilen cevaplarla anlattı.
Sorular ve cevapları şöyle:
Gelire endeksli olduğu ifade edilen senetler hangi kurumun gelirine endeksli olacak?
Kamu İktisadi Teşebbüsleri içerisinde yer alan Devlet Hava Meydanları İşletmeleri (DHMİ) ve Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğünden (KEGM) bütçeye aktarılan hasılat paylarına endeksli olacak.
Ödenecek asgari bir gelir oranı olacak mı? Olacaksa bu oran nasıl belirlenecek?
İlgili endeks değeri asgari 95 ve azami 110 seviyesinde olabilecek ve bu kapsamda yatırımcıya ilan edilen kupon oranının asgari yüzde 95ine denk gelen bir getiri garantisi sunulacak.
Duyuru ve talep toplama işlemleri nasıl gerçekleştirilecek?
Bakanlığın internet sayfasından kamuoyu ile paylaşılacak. Senetlerin ihracı halka arz yöntemiyle gerçekleştirilecek, talep toplama süreci aracı bankalarla belirlenecek.
Üründen faydalanmak isteyen vatandaşlar hangi adımları izleyecek?
Aracı bankalar vatandaşları detaylı bir şekilde bilgilendirecek. Vatandaşlar aracı bankalara başvuru yaparak bu ürünü kolaylıkla alabilecek.
Ürünün vadesi ve vade getirisi nasıl hesaplanacak?
Senedin vadesi 6 ay olarak belirlendi. Sonraki aşamalarda 1 yıl ve/veya diğer vadelerde de ihraç yapılması öngörülüyor.
Ürün hangi bankalar aracılığıyla gerçekleştirilecek?
İlk etapta Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Vakıflar Bankası aracılığıyla gerçekleştirilecek.
Vatandaşların gelir paylarındaki değişimlerden olumsuz etkilenmesi nasıl önlenecek?
Senedin nihai getiri oranı, bakanlık tarafından belirlenen getiri oranının hasılat pay gerçekleşmeleri çerçevesinde hesaplanacak endeks değeri ile çarpılması yoluyla ortaya çıkacak. Hasılat payları gerçekleşmelerinin projeksiyon tutarının üzerinde olması durumunda yatırımcı daha yüksek bir getiri elde edebilecek.
Sisteme sadece gerçek kişiler mi dahil olacak? Şirketler dahil olabilecek mi?
Söz konusu senetler sadece gerçek kişilere ihraç edilecek
Kur Korumalı Mevduat hesabın ya da açıklanan farklı ürünleri kullananlar bunu da kullanabilecek mi?
Anılan hesap ve/veya ürünleri kullanan vatandaşlar da bu senetleri satın alabilecek.
Sisteme sadece döviz hesabını bozduranlar mı dahil olacak?
Söz konusu ihraçlara tüm bireysel yatırımcılar dahil olabilecek.