Yunanistan'daki Greek City Times, 'Titanların Çatışması: Türk Kızılelma, Yunan Rafale'ye Karşı Koyabilecek Mi?' başlığı ile KIZILELMA insansız savaş uçağı ve Yunan Rafale çok maksatlı savaş uçağı arasında karşılaştırma yaptı.
Rafale'nin RBE2 AESA radarının, KIZILELMA gibi gizli hedefleri bile uzun mesafelerden tespit edebildiği belirtildi.
Haberde iki ülke hava kuvvetlerinin gelişimine dikkat çekilirken KIZILELMA-Rafale rekabetinin bölgesel güç dinamiklerinin önemli bir odak noktası olmayı sürdüreceği belirtildi.
Rafale'nin savaşlarda test edildiği ve gücünün kanıtlandığı ifade edilirken KIZILELMA'nın radar kesiti ve otonom yeteneklerinin geliştirildiğine vurgu yapıldı.
Yunan savunma uzmanı Dimitri Panagopoulos, Rafale'nin radar ve silah sistemleri gibi kilit alanlarda geride kaldığını söyledi. Panagopoulos, Rafale'nin manevra kabiliyeti ve operasyonel esneklik açısından KIZILELMA'ya göre önemli bir üstünlük sağladığını söyledi.
KIZILELMA'nın gizlilik ve yapay zeka destekli sistemlerinin güçlü yönlerini çarpıcı bulan Yunan Stratejik Araştırmalar Enstitüsü'nden kıdemli araştırmacı Vassilis Michalopoulos ise bunların Rafale'nin genel üstünlüğünü telafi etmediği öne sürdü.
"KIZILELMA, HAVACILIK MUHAREBESİNDE YENİ DÜNYANIN KAPILARINI ARALADI"
KIZILELMA ile serüvenin bitmediğini, gözlerini uzaya diktiklerini vurgulayan Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar yaptığı açıklamada, "Dünya havacılık tarihine geçecek uçuşlar var. İki insansız savaş uçağının yakın formasyon uçuşu dünya havacılık tarihinde ilk oldu. Bir anlamda geleceğin muharebesini bugünden tasarlıyor olduk. Nasıl ki ecdadımız Ergenekon'da dağı eritip yeni dünyanın kapılarını açıp, o dünyaya yürüdü. Aynı o şekilde Kızılelma da havacılık muharebesinde yeni dünyanın kapılarını bir anlamda bu uçuşlarıyla aralamış oldu. Tabii sonrasında da yürünecek ne kadar uzun yol olduğunu da bir anlamda bu uçuşlar, bu teknoloji anlatmış oluyor." dedi.
Bayraktar #KIZILELMA, iki yıl evvel ufka kanat açtı! ✈️🚀🍎
— BAYKAR (@BaykarTech) December 15, 2024
Bayraktar #KIZILELMA spread its wings to the horizon two years ago! ✈️🚀🍎#MilliTeknolojiHamlesi 🌍🇹🇷 pic.twitter.com/VEKEsjE6pT
TESPİT EDEBİLMELERİ MÜMKÜN DEĞİL
Yunanistan Hava Kuvvetleri'nin 24 tane Rafale uçağına sahip olduğunu hatırlatan emekli Hava Korgeneral Erdoğan Karakuş, hava gücüne sürekli yatırım yaptıklarına da dikkat çekti.
KIZILELMA'daki sistemleri Yunan tarafının tespit edebilmesinin mümkün olmadığını belirten Karakuş, "KIZILELMA, kalkıp sistem bilgilerini Yunanlılara mı vermiş de Rafale ile mukayese edebilmişler. Biz istiyoruz ki; alamadığımız uçakların hiç olmazsa karşılığında Kızılelma ile bir yerde tutunmaya çalışıyoruz, olay bu. Yunanlılar nereden biliyormuş bizim KIZILELMA'nın bilgi sistemlerini." dedi.
Türkiye'nin de Eurofighter almaya çalıştığını ifade eden Karakuş, 'F-16'ların Blog 70'e çevrilmesi ve 40 tane alınmasının daha zamanı var.' şeklinde konuştu.
"İKİSİNİ BİRBİRİYLE KIYASLAMAK BÜYÜK BİR TEKNİK HATA"
Yunan basınının KIZILELMA ve Rafale karşılaştırmasıyla ilgili 'Baştan yola çıkış parolaları yanlış' diyen emekli Albay Coşkun Başbuğ ise, 'Yunanistan'ın askeri anlamda yetersizliği, kapasitesinin olmayışı bizim aylardır anlattığımız hususlar. Askerlik sanatı ciddi beceri ve kabiliyet ister. Yunanistan'da bunların hiçbiri yok. Ben o yapıyı yakından inceleyen biri olarak bunu rahatlıkla söyleyebilirim. ' dedi.
Yunan Silahlı Kuvvetleri'nin tamamen şova dönük bir yapısı olduğunu ve sahada hiçbir şey üretemediğine dikkat çeken Başbuğ, şunları söyledi;
'Yunan medyasındaki o acemiliği son tavırlardan da net görebiliyoruz. Ki Yunan medyasının tartıştığı konuların pek çoğunu askeri uzmanlar tarafından da bu tartışma ortamının yaratıldığını bilmekte fayda var. İşte o bahsettiğimiz uzmanlar normalde elma ile armutu kıyaslayacak bir karşılaştırma yapmışlar. KIZILELMA insansız bir savaş aracı, Rafale ise insanlı bir savaş uçağı. Dolayısıyla bu ikisini birbiriyle kıyaslamak büyük bir teknik hata.
Ama Yunanistan'ın bahsetmiş olduğum ortamından dolayı, acemilikten ve konuyu bilmezlikten dolayı bu kıyaslamayı yapmışlar. Rafale ve KIZILELMA ile kıyaslandığında, 'gizlilik açısından veya birtakım askeri özellikleri geride kalıyor gibi' aslında orada yapılacak olan şu; KAAN ile Rafale'yi karşılaştırsalar veya Rafale ile şu an bizim elimizde olan F-16 bunu karşılaştırsalar anlarım.
"TOPU TOPLA, TANKI TANKLA KIYARLARSIN"
Dünyanın her yerinde bu böyle yapılır. Silahların eşitliği ilkesi vardır. O ilke gereği topu topla, tankı tankla kıyaslarsın. Hava araçlarında da bu geçerlidir. Savaş uçağı ayrı bir kavramdır, İHA'lar, SİHA'lar, TİHA'lar ayrı bir kavramdır.
KIZILELMA bu anlamda baktığınızda bir SİHA. Ama Rafale aynı şey değil. Dolayısıyla bunların teknik kapasiteleri, süratleri, havadaki manevra kabiliyeti, taşıdığı mühimmat, yük, kaldırma kuvveti hibi birçok faktör tamamen birbirine zıt. Havada kalma süresine kadar birtakım etken var birbirinden farklı işleyen. Dolayısıyla bu kıyaslama yanlış. Ellerinde o teknoloji yok, kendi ürettikleri veya aldıkları bir SİHA olsa onunla kıyaslasalar daha doğru yapmış olurlar.
Veya F-16 ile Rafale'yi, KAAN ile Rafale'yi karşılaştırsalar daha doğru bir kıyas yapmış olurlar. Ama o bilgi, beceri ve konudaki hakimiyet olmadığından böyle bir kıyas yapmışlar. Bana göre bu kıyaslama baştan sona yanlış.'