Merkez60 yıllık gazetesine 3 yıl önce kilit vurup tedavi için gittiği İzmir’de hayatını kaybetti

60 yıllık gazetesine 3 yıl önce kilit vurup tedavi için gittiği İzmir’de hayatını kaybetti

29.03.2024 - 10:56 | Son Güncellenme:

60 yıllık gazetesine 3 yıl önce kilit vurup tedavi için gittiği İzmir’de hayatını kaybetti

60 yıllık gazetesine 3 yıl önce kilit vurup tedavi için gittiği İzmir’de hayatını kaybetti

Akif ÖZALP/SİİRT, (DHA)- SİİRT’te 1964 yılında kurulan, 2012’de de dijital olarak yayın hayatına devam eden Siirt Mücadele Gazetesi’nin kurucusu ve imtiyaz sahibi Cumhur Kılıçcıoğlu, 2021’de Alzheimer hastalığına yakalanınca, gazetenin bürosuna kilit vurup, tedavi için çocuklarının yanına İzmir’e taşındı. 3 yıldır tedavi gören Kılıççıoğlu, 25 Mart’ta hayatını kaybetti. Siirtli gazeteciler, Kılıççıoğlu’na ait ofisin ‘Basın Müzesi’ haline getirilmesi için girişimlere başladı.

Haberin Devamı

Siirt’te Cumhur Kılıççıoğlu’nun 1964 yılında kurduğu Siirt Mücadele Gazetesi, 1977 yılında günlük yayından haftalığa, 2012 yılında da basılı yayınlara ara verip, dijitale geçti. Gazetenin İmtiyaz Sahibi ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Cumhur Kılıççıoğlu, 2021’de Alzheimer hastalığına yakalanınca, gazetenin kapısına kilit vurup, tedavi için çocuklarının yanına İzmir’e taşındı. 3 yıldır tedavi gören Kılıççıoğlu, 25 Mart’ta 85 yaşındayken hayatını kaybetti. Kılıççıoğlu’nun cenazesi, memleketi Siirt’te Zevye mezarlığında defnedildi. Siirt Gazeteciler Cemiyeti Üyesi Yılmaz Aksu, Kılıççıoğlu’nun kapalı olan ofisinin ‘Basın müzesi’ olarak açılması için, girişimde bulunacaklarını söyledi. Kılıççıoğlu’nun yaşadığı sürede kentte araştırma yapacak gazeteci ve akademisyenlere büyük kaynaklar sunduğunu belirten Aksu, “Cumhur ağabey değerli bir insandı, Türkiye’nin dışına ünü, şanı yayılan bir insandı. Özgün bir gazetecilik anlayışı vardı. Kimseye benzeyen bir yönü yoktu. Siirt’te kendine özgü bir gazetecilik anlayışı geliştirdi. Siirt’te ve Siirt dışında olan birçok Siirtli, haftada bir çıkan Mücadele Gazetesi’ni dört gözle bekliyordu. Siirt’in bütün sorunlarını, dertlerini anlatan bir gazeteydi. Siirt’e gelip de araştırma yapmak isteyen gazeteciler ve akademisyenler ilk önce Cumhur ağabeye uğrardı. Çünkü gerçekten büyük bir birikimi vardı. O insanlara müthiş bir kaynak sunardı” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘MÜZE OLARAK KULLANILMASI, BÜYÜK KATKI SUNACAK’

Kılıççıoğlu’nun maddi beklenti içerisinde olmadan gazetesini çıkardığını ifade eden Aksu, “Cumhur abi 1964 yılında Mücadele Gazetesini çıkardı. Mücadele gazetesini yazılı olarak 2012 yılına kadar devam ettirdi. Yani 57 yıl boyunca bu gazeteyi sürdürdü. 2012’den, 2021 yılına kadar da dijital ortamda bastı. Millet internet üzerinden gazetesini okuyordu ve bu 9 yıllık dijital ortam sürecinde, hiçbir maddi beklenti içerisinde olmadan gazetesini çıkardı. Bu halkın haber alma özgürlüğünü ve haber alma noktasındaki bu önemsediği konuyu en üst seviyeye taşımaya çalıştı. Cumhur abi, buradaki gazetecilere önemli katkılar sundu. Ofisinin bir müze olarak kullanılması, arşiv gazetelerinin halka açık bir şekilde sunulması, Siirt’imizin kültürüne, sanatına büyük bir katkı sunmuş olacak. Böyle bir girişime ailesi de destek verirse, biz de gazeteciler cemiyeti olarak, elimizden geleni gayreti göstereceğiz” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘BASINA BÜYÜK EMEKLERİ GEÇTİ’

Gazete okuru Avni Kalkan da, Kılıçıoğlu’nun yerel basına büyük emeklerinin geçtiğini ifade ederek, şöyle dedi:

“Ankara’da ikamet ediyorum. Yılda bir iki kez Siirt’i ziyaret ediyorum. Siirt’e geldikçe onu ofisinde ziyaret ederdim. Biz onun gazeteciliğini önemsiyorduk. Siirt’in en eski gazetecilerinden biriydi ve basına çok büyük emekleri geçti. Onu kaybettiğimiz için çok üzüldük. O gazeteleri posta yoluyla bize bulunduğumuz şehre gönderirdi. İnternete geçmeden önceki yıllarda da posta yoluyla gönderirdi. Siirt’te olup bitenleri, bölgede olup bitenlere değinmeye çalışan ve bunu gazetesinde duyurmaya çalışan ağabeyimizdi. Tekrar anısı önünde saygı ile eğiliyorum.”(DHA)

Haberin Devamı

FOTOĞRAFLI