07.01.2020 - 09:16 | Son Güncellenme:
DHA
İbrahim EMÜL/BAHÇE (Osmaniye), (DHA) - OSMANİYE'nin Bahçe İlçesinde, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesinde ki hasta ve hasta yakınlarına, rahim ağzı kanseri konusunda bilgilendirme broşürü dağıtıldı.
Kanserin oluşum süreci, tedavisi ve korunma yolları hakkında bilgilendirme de bulunan Hastanenin Eğitim Birimi çalışanları tarafından, vatandaşların soru ve görüşleri alındı.
Kanserde erken teşhisin hayat kurtardığının belirtildiği açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Rahim ağzı kanseri belirtileri arasında en yaygın olarak görüleni vajinal kanamadır. Vajinal kanama, adet dönemleri dışında, cinsel ilişkiden sonra ya da menopoz sonrası dönemde görülebilir. Diğer sık görülen belirti cinsel ilişki sırasında ağrı duyulmasıdır. Normal olmayan aşırı vajinal akıntı, adet döngüsünün anormal şekilde bozulması erken belirtilerden bazılarıdır. İleri evrede ise anormal vajinal kanama nedeniyle kansızlık gelişir. Alt karında, bacakta ve sırtta geçmeyen ağrı vardır. Kitle nedeniyle idrar yollarında tıkanıklık ortaya çıkabilir ve idrar yaparken sorunlara neden olur. Diğer kanserlerde olduğu gibi kilo kaybı bu belirtilere eşlik eder. Vajinaya idrar ya da dışkı kaçağı olabilir. Bu kaçak mesane ya da kalın bağırsaklarla vajina arasında fistül oluşması sonucu görülür"
İnsan papilloma virüsü (HPV) serviks kanserlerinin yaklaşık yüzde 99'unda bulunduğu kaydedilen açıklamasın devamında, "Birçoğu düşük riskli olarak kabul edilen ve servikal kansere neden olmayan 100'den fazla farklı HPV türü vardır. Serviks kanseri vakalarının yüzde 70'inden fazlası, çoğunlukla yüksek riskli HPV türleri olarak adlandırılan HPV-16 ve HPV-18 nedeniyle ortaya çıkar. Yüksek riskli HPV türleri, servikal hücre anormalliklerine veya kansere neden olabilirler. Ancak serviks kanserinin tek nedeni HPV değildir. HPV taşıyan çoğu kadında serviks kanseri gelişmez. Sigara kullanma, HIV enfeksiyonu gibi bazı diğer risk faktörleri HPV'ye maruz kalan kadınların serviks kanseri geliştirme olasılığını artırır" denildi.
FOTOĞRAFLI