19.02.2025 - 11:28 | Son Güncellenme:
DHA
MERSİN, (DHA)- MERSİN'de Büyükşehir Belediyesi, üreticilerin daha verimli bir üretim yapabilmesi adına sulama borusu desteğinde bulunmaya devam ediyor.
Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı koordinesinde fide- fidan, makine ve ekipman, küçükbaş hayvan gibi tarım desteklerle üretimi teşvik eden Büyükşehir Belediyesi, üreticilerin daha verimli bir üretim yapabilmesi adına sulama borusu desteğinde bulunmaya devam ediyor. Tarımsal arazilerden maksimum verim sağlanması ve su kayıplarının önüne geçilmesi için yapılan sulama borusu desteği son olarak Erdemlili üreticilerin yüzünü güldürdü.
Bu kapsamda Büyükşehir, daha önce açık kanal sistemi ile arazilerini sulayan ve sık sık su kayıpları ile karşı karşıya kalan Hacıhalilarpaç Mahallesi’ndeki üreticilere toplam 1752 metre, son yıllarda yaşanan kuraklık sebebiyle su kaynaklarının kurumasıyla su sıkıntısı çeken Çiftepınar Mahallesi’ne ise 900 metre sulama borusu desteğinde bulundu.
Daha önceleri motopomp su pompası yardımıyla arazilerini sulayan ve oldukça maliyetli olan uygulama iki mahallede toplam 800’den fazla üreticinin hayatına dokunurken, bu destek sayesinde ise, 10 bin dekar arazi su kaybı yaşanmadan sulanabilecek.
'BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ OLARAK TARIMIN HER KOLUNA DESTEKLERİMİZ SÜRÜYOR'
Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Selçuk Şahutoğlu, Büyükşehir’in tarımın her koluna destek verdiğini, bu desteklerden bir tanesinin de sulama borusu desteği olduğundan söz ederek, “Büyükşehir olarak her yıl 100 kilometre sulama borusu dağıtımı gerçekleştiriyoruz. Bu yılda yine 100 kilometre boru desteğiyle suya ihtiyacı olan ve sulanamayan arazilerin suya kavuşturulması amacıyla bu projeyi gerçekleştirmeye devam edeceğiz. Erdemli’de Hacıhalilarpaaç Sulama Kooperatifi’nin bizden açık sistemle ana kaynaktan gelen su kayıp ve kaçaklarının önlenmesi talepleri vardı ve bunu kapalı sisteme almamız istendi. Mühendis arkadaşlarımız buranın ihtiyacı doğrultusunda bir proje çizdi ve bu ihtiyaç doğrultusunda belli olan boru miktarı ortaya çıktı” dedi. Kooperatif aracılığı ile 300’lük 1752 metre sulama borusu desteğinde bulunduklarını söyleyen Şahutoğlu, su yetersizliği sebebi ile arazilerini yetersiz bir şekilde sulayan üreticilerin bu problemini ortadan kaldırdıklarını dile getirdi.
Şahutoğlu, “Hacıhalilarpaaç Sulama Kooperatifi’ne üye 230 üreticinin yaklaşık 3-4 bin dekarlık alanın da suyla buluşmasını sağlamış oldu” diye konuştu.
'ÜRETİCİLERİN YAŞADIĞI PROBLEMLERİ DİKKATE ALARAK PROJE GELİŞTİRİYORUZ'
Çiftepınar Mahallesi’nde ise üreticilerin son yıllarda artan kuraklık sebebi ile arazilerinde yetersiz sulama problemi ile karşı karşıya kaldıklarını belirterek, “Çiftepınar Sulama Kooperatifi’nin talepleri doğrultusunda yine ekip arkadaşlarımız burada bir çalışma gerçekleştirdi. Son zamanlarda yaşanan iklim krizi, bunun yanı sıra su kaynaklarının azalması ve giderek artan ekim alanları sebebiyle de mevcuttaki yetersiz su ihtiyacının karşılanmasına yönelik yeni çalışmalar başlatmıştık. Yukarıda yer alan su toplanma merkezi olan kaputaj sistemimizden suyu alarak 1 kilometrelik borular yardımı ile kapalı sisteme iletiyor olacağız” dedi.
Bu sayede su kayıplarının önüne geçilmesini ve yaklaşık 6 bin dekar arazinin daha verimli bir şekilde sulanmasını sağlayacaklarını sözlerine ekleyen Şahutoğlu, Büyükşehir’in üreticilerin yaşadığı problemleri gidermeye yönelik projeler üretmeye ve üreticinin yüzünü güldürmeye devam edeceklerini ifade etti.
'ARTIK SU KAYBIMIZ VE BUHARLAŞMA OLMAYACAK'
Hacıhalilarpaaç Sulama Kooperatifi Başkanı Ali Kuzucu, daha önce üreticilerin arazilerini kanal aracılığı ile suladığını bu yöntemle de üreticilerin oldukça su kaybı yaşadığını anlatarak şunları söyledi: “Özellikle suyun kıtlık zamanlarında su kaybımız çok fazlaydı. Sulama borusu verildi ve vatandaşlarımız bundan faydalanmaya başladı. Şimdi su kaybını önledik. Motopomp yardımı ile bahçelerini sulayan üreticilere su direk varır oldu. Motopompla suyu önce kanala kanaldan da bahçeye gelene kadar büyük bir kaybımız oldu. Şimdi ise su kaybımız ve buharlaşma olmuyor. Maddi kazancımız var ve üreticilerimizin yüzü gülüyor.” (DHA)
FOTOĞRAFLI