12.03.2017 - 13:50 | Son Güncellenme:
KASTAMONU (AA) - İstiklal Marşı'nı, kabulünden önce 21 Şubat 1921'de yayımlayan Açıksöz gazetesinin orijinal nüshası, Kastamonu Yazma Eserler Kütüphanesinde sergileniyor.
Araştırmacı yazar Erdal Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mehmet Akif Ersoy'un Kastamonu'daki çalışmalarına ilişkin araştırmalar yürüttüğünü söyledi.
Mehmet Akif Ersoy'un 1920 yılında yaklaşık 2 ay Kastamonu'da bulunduğunu belirten Arslan, Ersoy'un 5 Kasım 1920'de Nasrullah Camisi'nde verdiği vaazın bütün Anadolu'da büyük bir yankı uyandırdığını, adeta Anadolu insanının İstiklal mücadelesine katılması için lokomotif görevi gördüğünü ifade etti.
"Mehmet Akif, Ankara'ya gittikten sonra Kastamonu'yu hiçbir zaman unutmadı hatta Kastamonu'da uzun süre mektuplaştığı arkadaşları vardı." diyen Arslan, Mehmet Akif Ersoy'un, Tacettin Dergahı'nda kaleme aldığı İstiklal Marşı'nın güftesini ilk olarak yayımlanması için Açıksöz gazetesine gönderdiğini öne sürdü.
Günün şartlarında postanın kente geç ulaşması nedeniyle şiirin başka gazetelerde ilk olarak yayımlandığını anlatan Arslan, şunları söyledi:
"Akif, Tacettin Dergahı'nda İstiklal Marşı'nı yazdı ve ilk kez neşredilmek üzere Kastamonu Açıksöz gazetesine gönderdi. Ne zaman gönderdiğini kesin olarak bilmiyoruz ama o günün şartlarında postanın en az bir haftada geleceğini düşünürsek şubat ayının ortalarında gönderdiğini tahmin ediyoruz. İstiklal Marşı, Açıksöz gazetesinin 21 Şubat 1921 tarihinde 123 nüshalı sayısında, ön sayfayı tamamen kaplayacak şekilde yayımlanmıştır. Gazetede İstiklal Marşı'nın üzerinde küçük bir not var. Notta, 'Üstadı azam Mehmet Akif Beyefendi Hazretleri, İstiklal Marşı unvanlı bedii nefiselerinin ilk neşrini gazetemize lütuf buyurmuşlardır.' yazıyor. Buradan da anlıyoruz ki Mehmet Akif Ersoy bu eseri ilk defa neşretmek için Açıksöz gazetesine gönderdiğini söylemiştir."
Gazetenin orijinal nüshasının Kastamonu Yazma Eserler Kütüphanesinde sergilendiğine işaret eden Arslan, Mehmet Akif Ersoy'un Kastamonu'yu seçmesinin özel bir nedeni olduğunu vurgulayarak, "Kastamonu ve Açıksöz gazetesinin Akif'te çok özel bir yeri var. Mehmet Akif'in İstiklal Mücadelesi sırasında Kastamonu'daki en büyük destekçisi Açıksöz olmuş. Akif'in eserleri bu gazetede yayımlanmış ve gazetenin idarehanesinde çalışmalarını sürdürmüş." bilgisini aktardı.
- Halk İstiklal Marşı'nı benimsedi
Meclisin marşı 12 Mart 1921'de kabul ettiğini hatırlatan Arslan, "İstiklal Marşı'nın Açıksöz'de yayınlanması Meclis'in kabulünden tamı tamına üç hafta öncesine denk gelir. Yani Akif'in marşı aslında halkın gönlünde, Anadolu insanının kalbinde çoktan kabul edilmişti. Meclis'e de sadece bir formaliteyi yerine getirmek kalmıştı." diye konuştu.