ElazığHAZARSAM BAŞKANI ÇOBAN, DEPREM ÖNCESİ YAPILABİLECEK PROJELERİ ANLATTI

HAZARSAM BAŞKANI ÇOBAN, DEPREM ÖNCESİ YAPILABİLECEK PROJELERİ ANLATTI

21.11.2014 - 14:37 | Son Güncellenme:

.

HAZARSAM BAŞKANI ÇOBAN, DEPREM ÖNCESİ YAPILABİLECEK PROJELERİ ANLATTI

Hazar Stratejik Araştırmalar Merkezi (HAZARSAM) Başkanı Doç. Dr. Bilal Çoban, Elazığ’ın birinci derecede deprem bölgesinde olduğunu ifade ederek, depremle ilgili tedbir projeleri ve gönüllü arama kurtarma timi yetiştirilmesinin devreye sokulması gerektiğini söyledi.
HHAZARSAM Başkanı Doç. Dr. Bilal Çoban, basın toplantısı düzenledi. Doç. Dr. Çoban, depremle ilgili hazırladıkları Gönüllü Arama Kurtarma Timi Yetiştirme ve Deprem tedbir projelerini anlattı. Doç. Dr. Çoban, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Fakültesi Jeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Naci Görür’ün 4 gün önce Fırat Üniversitesi’nde katıldığı bir panelde Elazığ’ın depremselliğiyle ilgili yaptığı açıklamalarına da değindi.
Prof. Dr. Naci Görür’ün Elazığ ile ilgili önemli çalışmaları olduğuna vurgu yapan Çoban, "Elazığ’ın tabi deprem kuşağında olması vesilesiyle birinci dereceden deprem bölgesinde olmamız hasebiyle bütün deprem bilimcilerin odak noktası. Ama Naci hoca daha özel çaba sarf ediyor diye düşünüyorum. Onun için ben onun söylediklerini diğer deprem profesörlerinin söylediklerinden daha fazla önemsiyorum. Elazığ ile ilgili kanaatlerini burada yapılan bir toplantıda açık yüreklilikle ifade etti. Olası bir Elazığ depreminde Elazığ’ın hallaç pamuğu gibi savrulacağını, Elazığ diye bir kentin kalmayacağını ifade ederek bunu da bu yolla ulusal gündeme taşıdı. Tabi bu halk üzerinde çok olumsuz bir etki yarattı. Halk tedirgin oldu, bu tedirginlik normaldir. Ama bu tedirginlik daha önceki 2007 Sivrice depreminde 2010 8 Mart’ındaki Kovancılar depreminde de aynı şekilde Elazığ’ı tedirgin etmişti. Siyasetçisinden, bürokratından bütün o ara banttaki insanların tedirgin olup bu konuda önlem alması, çalışma yapması lazım" dedi.
Elazığ’da 1999 yılı öncesi yapılan bütün binaların tehlikeli olduğunu belirten Doç. Dr. Çoban, "Bunlardan karot alınmalı. Kim hangi evde yaşıyor, evler depreme ne kadar dayanıklı bunu vatandaşımız bilsin. Kendi önlemini alacak belki. Elazığ hiç büyük deprem yaşamadı. Hep konuşulan bir şey vardır. Her 0 ile 300 yıl arasında mutlaka büyük depremler olmuştur. Bu bölge 21 tane büyük deprem yaşamıştır. 22. sinin ne zaman olacağı belli değil. Ama bizim önlem almamız lazım. Bizim bu konuyla ilgili acil eylem planı hazırlamamız lazım. Bu konuda Naci hocanın görüşlerine katılıyorum. Çıplak bir uyarıcıdır. Bizim amacımız bu konuda projeler hazırlayıp çözümler üretmektir ama yapması gerekenler vali ve eş zamanlı olarak siyasetçiler, bu konuyu sürdürülebilir bir hale getirmek zorundadır" şeklinde konuştu.