25.02.2016 - 10:55 | Son Güncellenme:
Jandarma Genel Komutanlığı, dünyanın en saygın askeri okulları arasında gösterilen Jandarma Komando Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı için kısa film hazırlattı. "Ben Türk Komandosuyum" adlı filmde, teröristlerin korkulu rüyası jandarma komandoların 16 haftalık "Komando Temel Kursu" kapsamında aldığı eğitimler yansıtılıyor.
1963 yılında kurulan jandarma komandoların yetiştiği Jandarma Komando Okulu, 1996 yılından bu yana İzmir’in Foça ilçesinde faaliyet gösteriyor. Jandarma Genel Komutanlığı, 53 yıldır çağın gereklerine uygun her alanda donanımlı eğitmenler tarafından eğitim verilen Jandarma Komando Okulu için bir tanıtım filmi hazırlattı. Film, 16 haftalık zorlu komando eğitimini yansıtıyor.
Bu eğitimlerde ortalama 650 kilometre koşan ve 780 kilometre yürüyen jandarma teşkilatının göz bebeği komandolar, görev alacakları bölgede karşılaşabilecekleri benzer durumlarda ne yapılması gerektiğini en ince noktasına kadar öğrenmiş olarak komutanlıklarından ayrılıyor. Foça’daki eğitimlerini başarıyla tamamlayan kursiyerlere "komando brövesi" veriliyor.
Jandarma Komando Okulu’nda verilen eğitimlerle lider konumdaki personelin her türlü hava ve arazi şartları ile aşırı yorgunluk ve stres altında görevlerini en iyi şekilde yapabilmesi, birliğinde mevcut tüm silahların teknik ve taktik kullanımını bilerek tek atışta hedefini etkisiz hale getirebilmesi, komando ve terörle mücadele harekatının gerektirdiği konularda uygulayıcı ve eğitici seviyesinde bilgi ve beceriye sahip olarak operasyonları planlayıp, sevk ve idare edebilecek seviyeye getirilmesi hedefleniyor.
ONLAR İÇİN İMKANSIZ DİYE BİR ŞEY YOK, MUCİZELER ZAMAN ALIYOR
Komandoların eğitimi dışarıdan bakanlar için zor gibi görünse de komando gözüyle bakıldığında durum değişiyor. Çünkü komandonun hafızasında "zor" diye bir kelime yer almıyor. İmkansızı başarmanın sadece biraz zaman aldığı komando için eğitim çalışmaları çok sevdiği vatanını korumak için sadece bir araç. Komandolar için imkansız diye bir şey yok, mucizeler zaman alıyor.
TERÖRİSTLERİ İNLERİNDEN ÇIKARMAK KOMANDOLARIN İŞİ
Mağaralara gizlenen teröristlerin inlerinden çıkarılması için dağcılık eğitimi alan kursiyerlere mağaraya yaklaşma teknikleri, mağaranın emniyetinin alınması, mağaraya giriş teknikleri ile teslim olan teröristlere müdahale teknikleri öğretiliyor. Eğitimin sonunda kursiyerler, teröristleri saklandıkları mağaralarda arayıp bularak etkisiz hale getirme yeteneğini kazanıyor.
YAKIN DÖVÜŞTE RAKİPLERİ YOK
Temel Savaş ve Beden Eğitimi (TSB) eğitmenleri tarafından kursiyerlere yakın dövüş ve yakın boğuşma tekniklerinin en ince detayları uygulamalı olarak anlatılıyor. Eğitimler kapsamında 3, 5, 8 ve 10 kilometrelik tüfekli koşular, 8, 15 ve 20 kilometrelik kır koşuları ve 20 kilometre mukavemet koşularının yanı sıra sürat koşuları, barfiks, mekik, şınav gibi temel hareketler yaptırılıyor. Bir kursiyer Foça’daki eğitimleri boyunca yaklaşık 300 kilometre koşarak kondüsyon ve fiziki dayanıklılık yönünden en üst seviyeye ulaşıyor. Kursiyerlere sosyal yaşamlarında da düzenli spor alışkanlığı kazandırılıyor.
TERÖRİSTLERE KORKU SALAN GÖZÜ PEK KOMANDOLAR
Korkutma, yıldırma ve sindirme amacıyla yapılan şiddete dayalı terör eylemleri günümüzde hızını fazlasıyla artırdı. Masum insanların arasına gizlice bomba bırakarak, sivillerin geçtiği yollara mayın yerleştirerek amaçlarına ulaşacaklarını varsayan terör örgütü mensupları, aslında oluşturmak istedikleri korku ve yılgınlık duygularını kendi içlerinde hissettiklerini eylem biçimleriyle de ele veriyor. Örgüt üyelerindeki bu korku ve yılgınlıktaki en büyük pay sahibi ise iç güvenlik harekatlarının en ağır yüklerini omuzlarında taşıyan gözü pek komandolar.
HER BİRİ EYP UZMANI
Birçok konuda olduğu gibi patlayıcılar konusundan da bilgilendirilen komandolar, katıldıkları uygulamalarla kendilerini geliştirerek ileride görev alacakları yerlerde yapacakları özverili çalışmalara şimdiden hazırlanmış oluyor. Patlayıcı madde ve şüpheli cisimler tanıma, tahrip, mayın bilgisi, EYP düzenekleri, temel mühimmat bilgisi konularında eğitim alan mavi berelilere özel parkurlarda görsel eğitim veriliyor. Komandolar, emareleri iyi değerlendirerek etrafta bulunması muhtemel patlayıcı madde ve şüpheli cisimleri tespit etme, tehdidi doğru analiz ederek gerekli çevre emniyet tedbirlerini süratle alabilme konularında uzman oluyor.
İÇ GÜVENLİK HAREKATI
İç güvenlik harekatı eğitimlerinde helikopterler etkin bir şekilde kullanılıyor. Helikopterle görev bölgesine bırakılan komandolar, görevin tamamlanmasının ardından tekrar alınıp komutanlıklarına getiriliyor. Helikopter eğitimlerinde personel tahliyesi, temas esnasında helikopter isteğinde bulunma, helikopter yönlendirme, helikoptere binme ve helikopterden inme eğitimleri kursiyerlere bizzat yaptırılarak bu konular pekiştiriliyor.
ZİHİNLERİNDE "İNİLMEZ, GEÇİLMEZ, AŞILMAZ" KAVRAMLARINDAN ESER YOK
Komandoların aldığı en önemli eğitimlerden biri de dağcılık eğitimi. Komandoların görevleri gereği sık sık bulunacakları elverişsiz dağ koşullarına uyum sağlama amacını taşıyan dağcılık eğitiminde komandolar öncelikli olarak fiziki ve psikolojik olarak dağ ile ilgili tehlikelere hazırlanıyor. Dağın tehlikeleri anlatıldıktan sonra komandolar, dağda yürüyüş teknikleri, tırmanma, uçurumlardan iniş hareketleri, dağcılıkta kullanılan düğümler gibi konularda eğitiliyor. Eğitimlerin ardından komandoların zihninde "inilmez, geçilmez, aşılmaz" gibi kavramlardan eser kalmıyor.
TEKNOLOJİK YÖN BULMA EĞİTİMİ
Komandolara pusula kullanımı, haritacılık ile ilgili genel bilgiler, sayısal haritalar ve küresel konumla cihazlarının kullanımı da özel olarak öğretiliyor. Gece şartlarında bilinmeyen bölgelerde kontrol noktaları verilerek icra edilen tatbikatlarla kursiyerlerin haritayı okuma yeteneklerinin geliştirilmesi sağlanıyor. Komandoların doğru noktalara uğrayıp uğramadıkları elektronik olarak kontrol ediliyor. Bu kapsamda bütün kursiyerler, tamamı gece olmak üzere toplamda 72 saatte yaklaşık 110 kilometre yol katederek bulunduğu yeri ve gideceği yeri hatasız olarak tespit ediyor. Bu eğitim, muharebe alanında hedefi vurma süresini minimum seviyeye indirmeyi hedefliyor.
HEDEFE 600 METREDEN TEK ATIŞ
Eğitim kapsamında alanlarında yetkin eğitmenlerden keskin nişancılığın en ince detaylarını öğrenen komandolara hedefin mesafesini tespit etmek amacıyla lazer mesafe ölçer, rüzgarın hızı, sıcaklık, nem, basınç gibi değerleri elde etme amacıyla hava ölçüm cihazı, gözcü dürbünü, balistik el bilgisayarı ve GPS aletleri aktif olarak kullandırılıyor.
Eğitimde keskin nişancı ekiplerinin taktik kullanımı, gizleme ve kamuflaj eğitimi, envanterde bulunan silahların nişancılık ve atış eğitimleri yaptırılıyor. Komandolar, 600 metreden hedeflerini tek atışta etkisiz hale getirecek şekilde yetiştiriliyor.
SİLAH VE TEÇHİZAT ONLARDAN SORULUR
Komando görevi gereği daha dişli ortamlarda çalışma riskine yakın olduğu için kanunların yetki verdiği ölçüde silahını bilinçli ve tereddütsüz kullanabilen, hedefini mesafe ne olursa olsun istenildiği anda vurabilecek vasfa ulaşmak üzere birçok eğitimden geçiyor. Bu eğitimlerde uzun namlulu silahlar, havan topu ve roketatar gibi birçok silah türüyle atış yapan komandolar, gerçek savaş ortamına hazır hale geliyor.
ATEŞ ALTINDA MANEVRA EĞİTİMİ
Komandolara ayrıca "Ateş ve Manevra Parkuru"nda temas esnasında yaşayabilecekleri durumları yaşatma, bu durumlara karşı verilmesi gereken tepkileri ve durum hakkında üst birliğe rapor verme konuları uygulamalı olarak öğretiliyor. Teröristlerle sıcak temas esnasında meydana gelebilecek olaylar nezaretçi öğretmenler tarafından yaşatılıyor. Hedef etkisiz hale getirilinceye kadar devam edilen eğitimde daha iyi verim almak için çatışma simülatörlerinden yararlanılıyor. Komandolara ayrıca zorlu arazi koşullarında hayatlarını idame ettirebilmeleri için gerekli her türlü bilgi de aktarılıyor. Dağları mesken tutan komandolara karşılaşabilecekleri her türlü olumsuzluğa karşı eğitim veriliyor.