Tatil beldelerine giderken otobanları kullanmaya başladığımızdan bu yana, yol üstü lezzetlerinden uzak kaldık. Özleyenler için bir seçkiye ne dersiniz?
Otobanlarla gideceğimiz yere daha kısa sürede ulaşabiliyoruz ama bir de yoldan çıkaran lezzet durakları var ki, iyi bir yemek için tereddüt etmeden otobandan ayrılmayı göze alıyorsunuz! Aslında gastronomi turizminin en önemli dinamiğidir yol üstü lezzetleri. Birkaç gün önce Bodrum’a en yakın destinasyonlardan Bafa Gölü’nden geçerken aynı şeyi düşündüm. Kişisel gayretlerle bir şeyler yapılmaya çalışılıyor. Hâlbuki biraz altyapı yatırımı, işletmecilerin desteklenmesi ve iyi bir standartla turizmimizin gözdesi olabilir.
Akay, Tavacı Refik ve Düzdağ Tost
Tavacı Refik, Karacabey Devlet Hastanesi’nin karşısında. Sac tava, kuzu tandır ve ekşi erikli kuzu kavurması meşhur. Kestane şuruplu kabak tatlısını yedikten sonra kilometrelere meydan okuyabilirsiniz. Bursa’nın içinden bir seçenek ise Akay Çiğ Börek. Evet, orijinali çi börek ama böyle de kabul etmişiz. Kıymalısı favorim, ayrıca mantısını da deneyin derim. Her ne kadar eskisi kadar ön planda olmasa da Susurluk bir tost diyarıdır. Düzdağ Tost geleneği sürdürüyor. Ayranla karışık tostu nefis. Bir diğer içecek seçeneği kızılcık şerbeti.
Aslanboğa’da kokoreç
En iyi kokoreç nerede yenir derseniz ilk adresim Aslanboğa. İstanbul’dan gelirken, Balıkesir Batı veya Kuzey gişelerinden çıktıktan sonra 10 dakikanızı alır. Assado, yumak, atom başta olmak üzere tüm çeşitleri birbirinden lezzetli ama bir koçcosu var ki efsane! Kuzudan sadece ince bağırsak ve gömlek yağı kullanılarak özel olarak sarımı gerçekleştiriliyor ve 3 saate yakın meşe kömüründe pişiriliyor. Sadece Aslanboğa’da yiyebileceğinizi özellikle hatırlatırım.
Cumhuriyet, Tıfılpaşa ve Bahar
Edremit’in cumhuriyet ile yaşıt lokantası. Bir klasik. Kuzu elbasan, tandır, kelle paça ve kadınbudu köftesinin yanı sıra kendinize bir Ege mutfağı ziyafeti çekebilirsiniz. Ayrıca Bahar Lokantası da listenizde olmalı. Tıfılpaşa Helvacısı illa uğrayıp çantamı doldurduğum favori noktalarımdan.
Direksiyon Akhisar’a kırılır
Akhisar’ın lezzet durakları için de kesinlikle yoldan çıkılır. Mesela asırlık mekân Paçacı Önder. Sadece buranın kelle paçası için bile Akhisar’a gidilir. Akhisar denilince herkesin aklına önce köfte geliyordur; kırın direksiyonu şehrin içine ve Can Köfte’ye gidin. Tahinli Kemalpaşa tatlısını da yemeyi ihmal etmeyin. Canınız kuzu çevirme mi istedi o zaman Ziyafet Restoran sizi bekliyor.
Çiçekli Köy ve Ünal katmeri
İzmir’e 20-25 dakika. Dört bir tarafı orman, yaylaları, kiraz bahçeleri ve üzüm bağları ile âdeta bir vaha gibi. Bilenlerin uğrak noktası. Kahvaltısı enfes. Urla’da Ünal Kardeşler’in katmeri bir ömre bedel. Çeşme Çiftlikköy’de ise Karagöz Cafe pişi sevenler için. Mayasız hamurdan çeşit çeşit pişi sizi bekliyor.
Kuşadası Değirmen Çiftliği
Değirmen benim için çok özel bir yer. Tam topraktan tabağa bir yaşam. Değirmen çiftliği organik tarımın cenneti. Üstelik dünyanın en kapsamlı zeytin ve zeytinyağı tarihi müzeleri arasında yer alan Oleatrium’u gezmek de bonusunuz.
Yoğurtçu Cavit, Çöp şişçi Bülent ve Bafa’da Turgut
Söke’de mutlaka uğranması gereken yerlerin başında gelir Yoğurtçu Cavit. Kaymağı nefis. Canınız çöp şiş çekiyorsa da Söke’de Bülent, Selçuk’ta ise Petek eski geleneği yaşatan yerler. Bafa Gölü manzarasına karşı bir soluk almak için Turgut Restoran’da Gül Hanım’ın misafiri olun. Her şey bahçeden. İster yemek ister kahvaltı.
Bodrum karşılaması Sinan Bey Çiftliği’nde
Tamam, Bodrum’a geldik demeyin; kendinize Mumcular Sinan Bey Keçi Çiftliği’nde güzel bir karşılama ziyafeti çekin. Sylvia-Sinan Sarpkan’ın şahane ev sahipliğiyle birbirinden lezzetli peynirler ve dillere destan pizza çeşitleri en güzel hoş geldin olacaktır.
Antalya lezzet yolunda
Bodrum’dan Antalya’ya geçiyorsanız Akyaka’da Halil’in Yeri özellikle deniz ürünleri sevenler için en iyi adreslerden.
Akçapınar’da Vesile Hanım Yöresel Ürünler’e ise uğramadan olmaz. Turşudan reçele tam bir gurme dükkân. Sahibi Lale Harika Haksal ile sohbet etmeyi unutmayın!
Dalyan’da Mavi Yengeç Restoran gönül rahatlığıyla lezzet molası vereceğiniz bir işletme.
Eskişehir üzerinden gidenlere
Elbette farklı rotalar söz konusu ama ben kendi yolculuklarım arasından önerilerde bulunuyorum. Eskişehir üzerinden gidenler Ayten Usta’yı not etsinler. Kahvaltısı ve yemekleriyle tercih sebebi. Balaban kebabı buradaki favorilerimden. Kütahya’da ise Hatice Hanım Su Böreği’nde annenizin lezzetlerini aratmayan bir mutfak var. Afyonkarahisar’daki Salih Usta şehrin çok eski mekânlarından. Kaymaklı keşkek, paça, diğer et ürünleriyle de son derece başarılı bir yer. Isparta’yı da atlamayalım. Yalvaç Gül Ekmek Hamursuz Börek Fırını önemli bir lezzet durağı. Şişçi Mücahit Burdur Sanayi’de yer alıyor. Şiş köfte, lokum ve pideleri ile ön plana çıkıyor.
Ankara yönü ve Sakarya
Ankara yolunda nereler var, diye soranlara hemen cevap veriyorum. Kırkpınar’da Beta Home. Gölün kıyısında konaklama hizmeti de veren bir şef restoranı. Yerel ve mevsimsel malzemelerle bölge ürünlerini kullanarak yaptığı menüler dillere destan. Sapanca yolunda satışını yaptıkları yerel ürünlerle bölgedeki üreticilere destek olan Berceste’yi atlamayalım. Sapanca’da özel kabak tatlısı için tek adres Eker Lokantası. Tescilli Sakarya Hacı Bekir Islama Köftecisi aklınızda bulunsun. Taş fırında yapılan ekşi mayalı karabuğday ekmeğini 16 saat kaynattıkları kemik suyuyla ıslatıyor ve köfteyi üzerine koyarak servise sunuyorlar. Serdivan’da Köfteci Erdoğan’ın Kazımpaşa köftesi ise bir başka efsane. Mekânın sahipleri Boşnak. Bu sebeple köftenizin yanında kuru et de servis ediyorlar.
Düzce’nin en büyük sürprizlerinden biri, genç şef Ethem Sassin. Organize Sanayi Bölgesi’nde (DOSB) mutlaka uğranması gereken yerlerden. Abhaz peynirli, ısırgan püreli, kavunlu, karpuzlu yaz salatası, pilav çeşitleri ve daha neler. Yine Düzce’de size bir yayla havası aldıracak harika bir yer Tekir Köy Evi. Muhteşem bir doğa, hamarat iki kız kardeş Elanur ve Hatice Tekir’in elinden çıkma tadına doyamayacağınız yemekler. Kahvaltısının zenginliği ve geleneksel Abhaz yemeklerinin lezzeti âdeta baş döndürüyor.