Mutfaklar yangın tehlikesi açısından en riskli alanlar. Sıcak ocakların, fritözlerin tutuşma olasılığı yüksek. Bu konuda alınması, uygulanması gereken tedbirleri daha çok konuşmanın zamanı.
Kartalkaya’da yaşanan yangın faciası, sadece bile bile gelen bir felaket olmanın ötesinde, yiyecek içecek sektöründe ihmalleri ve eksiklikleri de gün yüzüne çıkardı. İtfaiye raporuna göre, yangın 4’üncü katta yer alan mutfak/restoran bölümünde başlamış. Restoran mutfakları demek ateş demek. Bu konuda alınması, uygulanması gereken ne gibi tedbirler var? Ateşle çalışma prosedürü nedir? Eğitimler veriliyor mu? Bu soruların önümüzdeki süreçte daha fazla konuşulması, ele alınması için kaybedecek vakit yok.
Dünyada felaketler önlenmiş
Dikkatimi çeken konulardan biri, son 30 yılda dünyada böylesine büyük kayıplarla sonuçlanan yangınların yaşanmaması. Tarihin en ölümcül otel yangını, 1971 yılında. Güney Kore’de, Daeyeonggak Oteli’nde gaz patlamasından çıkıyor ve 164 kişi hayatını kaybediyor. 1946’da Atlanta Wnecoff Hotel’in restoranlarından birinin mutfağında başlayan yangın, 119 kişinin ölümüne neden oluyor. Yine 1980’de Las Vegas MGM Grand Hotel, 1986’da Porto Riko Dupont Plaza Hotel, 1995 yılında Tayvan Weierkang Otel yangınları ihmalleriyle tarihe kara sayfa olarak yazılmış.
Sıkı yönetmelikler, önlemler ve katı uygulamalarla dünya bu acıların önüne geçmiş. Kim geçememiş derseniz: Yaşadığımız felaket gösteriyor ki, maalesef ülkemiz!
Hep diyoruz ki, en önemlisi eğitim. Bu konuda eğitim prosedürü nedir? Mutfakla ilgili eğitim veren her kurumda “yangın eğitimi” olması gerektiği konusundaki teyidimi Mutfak Sanatları Akademisi (MSA) Yönetici Ortağı Sitare Baras’tan aldım. Baras, hayati tehlike taşıyan yangın tehlikesi anında herkesin ne yapması gerektiğini bilmesi ve prosedüre uymasının büyük önem taşıdığı konusuna özellikle dikkatleri çekiyor. Mutfaklar yangın tehlikesi açısından en riskli alanlar. Sıcak ocakların, fritözlerin tutuşma olasılığı yüksek. Elektrikli ekipmanın yüksek enerji sebebiyle yangına dönüşmesi söz konusu. Sitare Baras’ın konuşmasından yangınların bazılarının mutfaktaki yanlış pişirme şekilleri ve davranışlar nedeniyle çıktığını anlıyorum hatta bu konuda bir oranlama da var yüzde 28. Önemli noktaları şöyle sıralıyor: Sıcak çalışma alanları yağdan uzak ve temiz tutulmalı. Fritözler gereğinden fazla yağla doldurulmamalı. Bez ve benzeri yanıcı maddeler ocaklardan uzak tutulmalı. Prizlere gereğinden fazla enerji yüklenmemeli. Elektrikle çalışan ekipman kontrolsüz ve denetimsiz bırakılmamalı.
Personele eğitim şartı
Bocuse D’or Türkiye Başkanı Mehmet Gök de mutfak personeline işe başlamadan önce yangın ve ilk yardım eğitimi verilmesinin önemli olduğunu söylüyor. Gök’ün işaret ettiği bir konu da mutfakta baca tutulması. Yemek yaparken tavadan çıkan yağlar uçuyor ve bacalara yapışıyor. Temizlenmezse de o yağlar bir kıvılcımla yanabiliyor. Dışarıdan firmaların gelerek aylık temizlik yapmaları yetmiyor, her gece davlumbazlardaki yağ tutucuların tek tek çıkarılması ve temizlenmesi gerekiyor. Herkesin yangın anında ne yapacağını önceden belirlemek hayati önem taşıyor. Konuyla ilgili yasal prosedür Türkiye’de var. Ama denetim var mı? Yasal prosedürü uygulamaktan kaçınanlar insan hayatına mal oluyor.