Herise, Anadolu’da keşkeğe verilen isimlerden. Herise İstanbul’un menüsünün en önemli yemeği de restorana ismini veren keşkek. İzmir Tire usulü bir düğün keşkeği. İlikli kemik suyu, buğday ve dana gerdan eti 6 saat pişiriliyor, tahta tokmakla dövülüyor, üzerine Tire usulü zeytinyağında kavrulan 1 kaşık domates salçası bırakılıyor.
Asude ve Bahadır Boğatır, 3 masalı Herise’yi tam da pandeminin ortasında Kızıltoprak’ta açıyor. Ege yemekleri ağırlıklı olmak üzere, Anadolu’nun tamamından geleneklere saygılı bir menü oluşturuyorlar. Daha büyük mekân arayışları onları Reşitpaşa’daki yerlerine taşıyor. Yeni oluşumlarında, Fatih Tutak’la birlikte TURK restoranı hayata geçiren, ayrıca Cooklife kafelerin sahibi Emre Karaca da yatırımcı ortak olarak yer alıyor. Tadım menüsü 8 yemek ve 4 çeşit tatlı ile zeytinyağına banılmış incir pestili ve diş kirası ikramıyla sona eriyor. Yemekler masaya Asude Şef’in anlatımlarıyla geliyor. Yemekler yarışmıyor aksine müthiş bir ahenkle birbirini tamamlıyor. Mürver çiçekli soda, acılı ayran ve yeşil çaylı buz gibi içecekler yemeklere eşlik ediyor. Herise’nin mimari tasarımı İsmail Dağlı’ya ait. Kapıdan girdiğiniz anda Asya özellikle Japon esintili minimalist bir dekorasyonla kucaklanı-yorsunuz. Tadını halen unutamadığım keşkeğin Gökhan Eryaman imzalı ahşap kaşığı ise bir sanat eseri. Dikkat, ürün, zaman ve emek israfını önlemek için sadece ön ödemeli bir rezervasyon sistemiyle çalışıyorlar. Genç şeflerimizin toprağımızın zenginliğine sahip çıkmalarından gurur duyuyorum.
Geleneksel tatlara modern yorum
Octo’nun mutfağının başına geçen Şef Şafak Erten, Mengen Meslek Yüksek Okulu Aşçılık bölümünden mezun. Üç kuşaktır aşçı olan bir aileden geliyor. Farklı kültürlerde ve mutfaklardaki çalışmalarıyla yemek yapma anlayışını zenginleştirmiş. Deniz ürünleri ağırlıklı Akdeniz mutfağının modern orumunu sunan Octo’da Türkiye’nin farklı bölgelerinden getirilen malzemeyle geleneksel tatları modern yorumlarla buluşturuyor. Trakya’dan el yapımı kuskus, deniz mahsulüyle servis edilirken, parmesan tekerinde hazırlanan risotto sürpriz olarak masaya getiriliyor. Tarihi Yarımada’ya bakan manzara eşliğinde her yemek kendi hikâyesini anlatıyor. Restoranda deniz mahsulü doğrudan balıkçılardan. Izgara ahtapot Antalya’nın zengin tahin, sarımsak ve limonla hazırlanan hibeşi ile servis ediliyor. Cunda olta kalama-rının sosu ise adaçaylı; hem hafif hem de sofistike bir lezzet.