Zeynep İşman

Zeynep İşman

zeynepisman@gmail.com

Tüm Yazıları

Prof. Dr. Selçuk Şirin’in danışmanlığındaki “Zorbalığı Kafandan At” projesinde Olimpiyat Şampiyonu Mete Gazoz ve gaming yayıncısı Büşra Pelin Baynazoğlu zorbalıklara rağmen güçlenerek yola nasıl devam ettiklerini anlatacak.

Zorbalık çağımızın vebası ve ne yazık ki çocuklar arasında da giderek yaygınlaşıyor. Araştırmalara göre her 2 gençten 1’i zorbalığa maruz kalıyor. Kimi zaman fiziksel görünüşleri yüzünden, kimi zaman aşağılama, dalga geçme, küçümseme şeklinde sözlü olarak; kimi zaman ise siber zorbalık şeklinde karşımıza çıkıyor. Özgüveni düşük, bu konuda bilgi sahibi olmayan, çalacak güvenli bir kapısı bulunmayan gençler için zorbalığın etkileri ağır oluyor. Head&Shoulders; Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG), Prof. Dr. Selçuk Şirin ve Migros ile başlattığı “#zorbalığıkafandanat” adlı sosyal sorumluluk projesiyle akran zorbalığına “Dur!” demeyi amaçlıyor. Proje kapsamında hayata geçirilen “www.headandshoulders.com.tr/tr-tr/zorbaligi-kafandan-at/” adresinde, akran zorbalığı konusunda öğrenciler, öğretmenler ve ebeveynler bilgilendirilirken, Ankara, İstanbul ve İzmir’de yapılacak saha çalışmalarında binlerce çocuğa ulaşılacak.

Haberin Devamı

Prof. Dr. Selçuk Şirin’in danışmanlığını yürüttüğü, Dünya ve Olimpiyat Şampiyonu Mete Gazoz ve gaming yayıncısı Büşra Pelin (PqueeN) Baynazoğlu’nun da elçi olduğu “#zorbalığıkafandanat” projesi kapsamında; çocukların gerek özel gerekse sosyal hayatlarında maruz kaldıkları akran zorbalığı konusu ele alınacak. Zorbalığın çocuklar üzerinde yarattığı kaygı, eğitim hayatlarındaki başarısızlık ve gelecekte yaşayabilecekleri olumsuzluklara çözüm yolları aranacak.

2 gençten 1’i zorbalığa uğruyor

Sözlü, fiziksel ya da siber zorbalık olarak karşımıza çıkan akran zorbalığına, her 2 gençten 1’i maruz kalıyor. Özellikle dış görünüşle ilgili yapılan zorbalıklar gençler arasında ilk sırada. Bu konuda gençlere rol model olmak çok önemli. Toplum Gönüllüleri Vakfı, İstanbul, Ankara ve İzmir’de yüz yüze eğitimlerle en az 2 bin çocuğa ulaşacak. TOG Gönüllüsü 100 üniversite öğrencisinin de eğitileceği projede, üniversiteliler, rol model olarak 7.ve 8.sınıf öğrencilerine akran zorbalığı konusunda eğitim verip, söyleşiler yapacak. Prof. Dr. Selçuk Şirin’in ve Migros’un da destekleriyle bazen yüz yüze bazen online olarak yüz binlerce ebeveyn ve eğitimciye ulaşılacak. Hazırlanan bilgilendirici materyaller, www.headandshoulders.com.tr adresindeki “Zorbalığı Kafandan At” sekmesinde yer alacak. Akran zorbalığına uğrayan çocuklar, akran zorbalığına uğrayan öğrencisi olan öğretmenler ve çocuğu akran zorbalığı mağduru olan ebeveynler, bilgilendirici metinler sayesinde sorunu aşmak adına bu sitede yol haritaları bulacak.

Haberin Devamı

Proje kapsamında bir sene boyunca Migros Mağazaları ve uygulamasından alınan her Head&Shoulders ürünü için projeye bağış yapılacak.

Akran zorbalığının gerek ebeveynler gerekse toplumun diğer üyeleri tarafından çok fazla göz ardı edildiğini söyleyen P&G Türkiye, Kafkasya ve Orta Asya Pazarlamadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Dr. Onur Yaprak bu konuda harekete geçtiklerini anlatıyor: “Yaygın bir cilt rahatsızlığı olan kepek gibi kişilerin dış görünüşünü etkileyen durumlar, damgalanma yoluyla zorbalık kaynağı haline gelebiliyor. Bu sebeple Head&Shoulders olarak akran zorbalığıyla mücadelede sorumluluk hissediyoruz. Çocuklarımızın bu denli etkisinde kaldığı akran zorbalığının nasıl geliştiği, ebeveynlerin ve yetkililerin zorbalığa nasıl müdahale etmesi gerektiği konularında büyük bilgi açığı bulunuyor. Bunu yaşayan çocuklarımıza, ailelerine ve öğretmenlere bu konuda destek olmayı hedefliyoruz.”

Haberin Devamı

Zorbalık yükünü kaldıralım

Zorbalık yükünü kaldıralım

Çözüm bütüncül yaklaşımda

Prof. Dr. Selçuk Şirin: “Akran zorbalığı konusu tüm dünyada son kırk yıldır akademik olarak araştırılıyor. Türkiye’de bu konu hakkında yapılan çalışmalara ise yakın bir dönemde başlandı. Şu anda öğrenciler arasında yapılan çalışmalar şiddetin birinci kaynağının ‘arkadaşlar’ olduğunu ve bu kapsamda her 2 gençten 1’inin akran zorbalığına uğradığını gösteriyor. Bu veriler bize ülkemizde yaşanan zorbalığın ciddiyetini fark ettirirken OECD ülkeleri arasında da akran zorbalığı konusunda ilk üçe yerleştiriyor. Çözüm; öğrenci, öğretmen ve ebeveynlerin de dâhil olacağı bütüncül bir yaklaşımdan geçiyor.”

İki bin çocuğa yönelik atölye

Toplum Gönüllüleri Vakfı Genel Müdürü Ayşe Kırımlı: “Bir şiddet türü olan akran zorbalığı ne yazık ki çocuklar arasında sıkça karşılaştığımız bir konu. İstanbul, Ankara ve İzmir’de ilk etapta pilot olarak, bir dönemde 2 bin çocuğa ulaşarak akran zorbalığını önlemeye yönelik atölyeler gerçekleştireceğiz. Proje kapsamında amacımız; çocuklarda farkındalık yaratarak akran zorbalığını azaltmak ve bu gibi durumlarda nasıl mücadele edeceklerini öğrenmelerini sağlamak.”