Oyun Hareketi Derneği Başkanı Nedim Buğral, deprem bölgesindeki gözlemlerini aktarıyor: “İlişki kurmak gelip bir şey dağıtıp dönmek değil, insanların çayını kahvesini içmek, sohbet etmek olmalı. Çocukların bir arada olmaya, onlara alan açan serbest oyuna ihtiyacı var”
Oyun Hareketi Derneği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin “Oyun İstanbul girişimi” ortaklığıyla sahada çalışmalarda bulunuyor. 4 gönüllüden oluşan ekip, 2 araçla Hatay il genelinde; İskenderun, Antakya ve civar bölgelerde gezerek, çocuklar için esnek oyun alanları yaratmaya ve çocukların kendilerini ifade etmelerine imkân tanımaya çabalıyor.
Oyun Hareketi Derneği Başkanı Nedim Buğral, çocuklarla esnek oyunlar oynadıklarını ve bu oyunların terapötik bir yanı olduğunu söylüyor: “Mahalle aralarında, köylerde oyun oynayamayan, buna imkân bulamayan yerlere pozitif ayrımcılık yapıyoruz. Oralara gidip malzemeleri aracımızdan indirmeden çocuklarla tanışıp, oyun oynamaya geldiğimizi söylüyoruz. Sonra malzemeleri çocuklarla indiriyoruz. İki kuralımız var. Başkasına ve kendimize zarar vermemek. Bunun dışında özgürce istediğimiz gibi oyun oynuyoruz. Yönlendirici oyunculukla yanlarında durup biz de bir şeyler yapmaya başlıyoruz, ilk kez gittiysek. Bu sayede onlara yol açmış oluyoruz, ama sonrasında her şey organik gelişiyor, ne yapıp ne yapmayacaklarını söylemiyoruz. Süresi yok. Oyunun bitişi de organik oluyor. Bu sayede esnek oyun alanı ile kendilerini ifade alanı buluyorlar. Rahatlama fırsatı buluyorlar ve birbirleriyle olan ilişkilerini de kuvvetlendiriyorlar. Bunun dışında kırtasiye malzemesi, oyuncak gibi ihtiyaçları varsa bunları dağıtıyoruz.”
3 haftadır bölgede olduklarını, yaz sonuna kadar çalışmaların devam edeceğini, ancak ihtiyacın yıllarca sürebileceğini söyleyen Buğral, şu bilgiyi veriyor: “Planlama aşamasında Prof. Dr. Belma Tuğrul önderliğinde çeşitli STK’lar ile konuşuldu ve bu projenin çerçevesi belirlendi. Aynı zamanda Psikologlar Derneği ile kişisel bağlantılarımız var. Zorlandığımız durumlarda onlardan online destek alıyoruz. Bizi destekleyen gönüllü psikologlar var. İBB’nin Sosyal Hizmetler Müdürlüğü’ne bağlı çalışanları destek veriyor. Alanımızı oyun toplulukları oluşturmakla sınırlı tutuyoruz. Bunun içerisinde bireysel müdahale ya da majör durumlarda biz sadece tespiti gerçekleştirip, ilgili ekiplere yönlendiriyoruz.”
“Deneyimli eğitimciler buraya kamp kurmalı”
Oyuncak dağıtımı ve kırtasiye yardımı gibi şeylerin doğru yapılmasına ihtiyaç duyulduğunu, ama asıl ihtiyacın çocuklarla ilişki kurmak olduğunu anlatan Buğral, yapılması gerekenleri şöyle dile getiriyor: “İlişki kurmak için gelip bir şey dağıtıp dönmek değil, insanların çayını kahvesini içmek, daha fazla vakit ayırmak, sohbet etmek olmalı. Çocukların bir arada olmaya ihtiyacı var. Onlara alan açan serbest oyuna ihtiyacı var. Felsefe atölyesi, drama atölyesi yapılıyor; bunlar harika, ama şu an genelde yapılandırılmış çalışmalar yapılıyor. Daha çok esnek oyuna ihtiyaçları var. Bazı bölgeler çok organize iken, bazı yerlere hâlâ hiç kimse gitmiyor. Çocuk çalışmalarında deneyimli insanların buraya gelmesi lazım. Şu anda psikoloji öğrencileri ya da çocuk gelişimi alanında çalışan eğitimcilerin burada olması gerekiyor. Deneyimli iş gücüne ve doğru yönlendirilmiş gençlere ihtiyaç var. Burada pırıl pırıl gençler var. Ama eğitimciler buraya kamp kurmalı ve doğru yönlendirmeli.”