Global ve yerel piyasalarda sonbaharda yaşanan hareketlilik, yatırım enstrümanlarında “güvenli liman” olarak bilinen gayrimenkul, altın ve döviz üçlüsünü öne çıkarıyor. Riskli varlıklarda yol alanlar için hızlı büyüyen alanlar öne çıkıyor.
Piyasalarda faiz kararı sonrası hareketli seyir sürüyor. Borsa Endeksi 1.384 seviyesinde bulunurken dolar kuru 8.88 TL’yi gördü. Şimdi, gözler ihracat yapan döviz pozisyonu yüksek şirketlerde. Peki, yabancı para pozisyonu yüksek şirketler kazandırıyor mu?
Borsadaki sanayi şirketlerini piyasa değerlerine göre sıralayarak döviz pozisyonunu da göz önünde bulundurarak getiriye göre değerlendirdik. Piyasa değeri 8 milyar TL ile 60 milyar TL arasında olan 15 sanayi şirketine baktığımızda dokuz şirketin yabancı para pozisyonunun ekside olduğu görülüyor. Bu dokuz firmanın sekizi yabancı para pozisyonu ekside olmasına rağmen yatırımcıya dolar bazında kazandırdı. Piyasa değeri yüksek şirketler içerisinde yabancı para pozisyonu ekside olup yılbaşından bu yana değer kaybeden tek hisse ise Tüpraş, o da Pandemi etkisini henüz üzerinden atabilmiş değil. Borsa şirketlerinde yabancı para pozisyonunun artıda ya da ekside olması hisse performansları için birincil kriter değil. Şirketlerin yabancı para pozisyonlarındaki açıkları ne derece yönetebildiği çok daha önemli.
Sanayinin yüzde 56’sı
Piyasa değeri en yüksek 15 sanayi şirketi borsadaki sanayi endeksindeki hareketin yüzde 56’sını gerçekleştiriyor. Bu 15 şirketin altısı yabancı para pozisyonu artıda bulunuyor. Yılbaşından bu yana hisse performanslarına bakıldığında beş hissenin yılbaşından bu yana dolar bazında değer kaybettiğini sadece birinin kazandırdığı gözlenmekte. O da İskenderun Demir Çelik. Firmanın yılbaşından bu yana dolar bazında getirisi yüzde 7.9.
Hisse yatırımcısının rotasındaki 6 başlık
1- Ekonomilerin canlanma dönemlerinde tüketim sektörleri öne çıkar. Tüketim sektörü hisselerini göz önünde bulundurmalı.
2- Dolar bazında getiri amaçlanmalı. Son beş yıldır reel getiri üretmeyen şirketlerden uzaklaşmalı.
3- Yatırımları farklı sektörlerin öncü şirketlerinde dengelemeli.
4- Kâr payı almayı öncelemeli. Mümkün olduğunca temettü endeksleri içerisinden yatırım tercihlerini vermeli. Zira içerisinde bulunduğumuz dönem yatırımların korunması dönemi.
5- Hisse senetlerinde kısa vadede volatilite artabilir. Bu dönemi birikim dönemi olarak değerlendirmeli.
6- Pandemi sonrası en fazla etkilenen hisselerde tepkiler yukarı doğru sert olabilir atlanmamalı.
Getiri yolcuğunda riskten kaçış mı, risk almak mı?
İçerisinde bulunduğumuz dönem, belirsizliklerin yüksek olduğu bir süreç. Zira pandemi bitmiş değil. Sadece Türkiye’de değil, dünyada da gözler merkez bankalarında. ABD’de FED gelişmelere bakacağını ve yakın zamanda ekonomiye, tahvil alım yoluyla verilen aylık 120 milyar dolar desteğin kademeli olarak azaltılacağını belirtiyor. Brezilya Merkez Bankası, faizi artırıyor. Merkez bankaları “fiyat istikrarı”nı sağlamak için aktivite halinde. Peki böyle bir durumda fonlar ve bireyler nasıl hareket edecek? Değişen para politikaları karşısında nasıl bir aksiyon alacak? Hem bireyler hem de fonlar bir yandan getirilerini artırmak isterken bir yandan da riski düşük bölgeleri bulmaya çalışacak. Türbülansların yüksek olabileceği dönemler yaşanıyor.
Yatırıma esnek bakış
İçerisinde bulunduğumuz dönem yatırıma biraz da esnek bakışı zorunlu kılıyor. Negatif faiz sürecinde mevduat ya da sabit getirili enstrümanlarda paralarını değerlendirenler, alternatif seçenekleri göz önünde bulundurmak durumunda kalacak. Yüzde 18 faiz oransal olarak hayli yüksek görünse de enflasyonun yüzde 19,25 olduğu göz ardı edilmemeli. Elde edilen faiz enflasyon karşısında reel getiri sağlayamıyor. Faizlerin kademeli olarak inmeye devam etme ihtimali ise yatırımcıların farklı seçenekleri göz önünde bulundurmasına yol açacaktır.
Bireysel yatırımcılar güvenli liman olarak gayrimenkul, altın ve dövizdeki tercih eğilimlerini değiştirmeyecek. Riskli varlıklarda yol alanlar ise konjonktür olarak hızlı büyüyen alanlara yönelecek.
Fon yatırımcıları çeşitliliğe dikkat etmeli
Fon yatırımcıları için çok fazla yeni seçenekler oluştu. Yabancı hisse fonları, kripto paralara duyarlı fonlar, oyun sektörü fonları, tematik fonlar yeni kazanç alanları olarak öne çıkıyor. Para piyasası fonlarına bulunanlar getirilerini artıracak fon çeşitlenmelerini göz önünde bulundurabilir.
Altın yatırımcıları için üç öneri
1- Altının seyri sadece yurt içi piyasa hareketleri ile değil, altının onsundaki hareketle de belirlenmekte. Bu nedenle çift yönlü izlenmeli. Altın birikim olarak öne çıkmaya devam edecek.
2- Altını fiziksel olarak korumak güç bu nedenle altın fonları ve gram altın hesapları da bir seçenek.
3- Altının yanı sıra döviz bazlı fonlar da göz önünde bulundurulabilir.