Borsada işlem gören şirketler pandemiye, tedarik zincirindeki aksamalara, artan maliyetlere rağmen güçlü kârlar elde etti. Özellikle ihracat yapan ya da döviz bazlı geliri olan şirketlerin bilançolarında büyümeler yüksek. Bilançosu açıklanan 58 şirketin toplam kârı 2020 yılında 48 milyar iken 2021 yılında 122 milyar liraya yükseldi. Artış, yüzde 36.08 olan 2021 enflasyonunun üzerinde gerçekleşti. Borsada piyasa değeri en yüksek şirket olan Ereğli Demir Çelik, 2021 yılında 15,5 milyar TL kâr, 68,2 milyar TL net satış geliri açıkladı. Şirket kârını yüzde 369 oranında artırırken satış artışı yüzde 112 oranında gerçekleşti. Esas faaliyet gelirlerini artırmayı başaran firma enflasyonun üzerinde büyüdü. Ereğli Demir Çelik’in mevcut potansiyeli borsa endeksinin üzerinde bir performans gösteriyor. Yüksek temettü ödeme potansiyeli temettü yatırımcılarının da takip etmesine olanak veriyor.
1 milyarı aşanlar
Borsada bilançosu açıklanan 58 şirketten 18’inin kârı 1 milyar TL’nin üzerinde. Listeye giren şirketler şunlar: Ereğli Demir Çelik, İş Bankası, Garanti Bankası, Akbank, Yapı ve Kredi Bankası, Şişe Cam, İskenderun Demir Çelik, QNB Finansbank, Tofaş Oto. Fabrika, Arçelik, Reysaş GMYO, İş GMYO, Ziraat GMYO, İş Y. Men. Değ., TSKB, Akfen GMYO, Türkiye Sigorta ve Otokar. Söz konusu firmalar 1 milyar TL’nin üzerinde kâr açıkladı.
Verilerin önemi
Şirketlerin yıllık finansal verileri bir yıl boyunca gerçekleştirdikleri faaliyetlerin mali fotoğrafını ortaya koyar. Firmaların faaliyet seyirleri bu tablolarla takip edilir. Şirketlerin yıllık olarak kâr edebilmeleri ve bu kârı dağıtmaları yatırımcıların kâr payı almalarını sağlar. İşte bu nedenle yıllık bilançolar ara bilançolardan daha fazla önem taşır.
Kâr dağıtım oranları
Borsada 469 şirket işlem görüyor. Sadece 45 şirket istikrarlı olarak kâr dağıtımında bulunması ister istemez yatırımcıları da etkilemekte. Daha fazla şirketin nakit temettü ödemesi, ödedikleri kâr paylarını enflasyon oranında artırmaları beraberinde daha fazla yatırımcının da bu alana yönelmesini sağlayacaktır.
Finansal stres ve Fitch’in kararı
Finansal piyasalarda stres yüksek. Enflasyon oranlarının yüksek seyri ve emtialardaki yükseliş seyri beraberinde yatırım kararlarını da etkiliyor. Söz konusu durum yabancı yatırımcının piyasa hareketini de etkiliyor. Borsada yabancı payı yüzde 39,59 seviyesinde. Yabancı satışlarının sürmesinde kredi notlarının düşmesi ve CDS oranlarının yüksek seyrinden kaynaklanıyor. Son yayınlanan raporunda Fitch Ratings, Türkiye’nin BB- olan kredi notunu B+’ya indirdi, görünümünü ise “negatif” olarak teyit etti. Kurum, 2 Aralık 2021’deki değerlendirmesinde, Türkiye’nin kredi notunu “BB-” olarak teyit etmişti. Fitch son yayımladığı raporda enflasyonun düşürülmesini beklemediği yönünde değerlendirmede bulundu.
Petrol fiyatı yükselişte
Petrol fiyatları, Ukrayna ile Rusya arasında artan tansiyonun ardından yüzde 3’ün üzerinde yükseliş gösterdi. Brent petrolün varili, 94.59 dolardan işlem gördü. Petrol fiyatları 2014’ün sonundan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Avrupa ve ABD’den Ukrayna ile Rusya arasındaki gerilime ilişkin art arda gelen açıklamalar, petrol fiyatlarındaki yukarı yönlü seyirde etkili oldu. Üretimde girdi olarak petrol ve türevlerini kullanan şirketler bu durumdan etkilenmekte. Cam, çimento ve havayolu şirketleri petrol fiyatlarından en fazla etkilenen şirketler.
Altına yönelim artıyor
Altın fiyatları artan enflasyon endişelerinin ardından artış gösteriyor. Altının onsu 1.860 dolar seviyesinde. ABD’de enflasyon ocakta yıllık bazda yüzde 7.5 arttı. Oran tahminlerin de üzerine çıkarken 1982’den bu yana en yüksek seviyeyi işaret ediyor. Öte yandan ABD’de Michigan Üniversitesi tarafından ölçülen Tüketici Güven Endeksi, enflasyon endişelerinin etkisiyle şubatta aylık 5.5 puan azalışla 61.7’ye indi. Böylelikle, ABD’de tüketici güveni son 10 yılın en düşük seviyesine geriledi. Enflasyon sonrası FED’den faiz artış beklentileri güçlendi. Moody’s yaptığı değerlendirmede Fed’den bu yıl en az 4 faiz artışı beklerken 5 veya 6 faiz artırımının da olası hale geldiğini dile getirdi.