Yabancı finans kuruluşlarının olumlu raporlarından sonra şimdi sıra kredi kuruluşlarında... Fitch, Türkiye’nin kredi notunu ‘BB-’ olarak teyit etti, kredi not görünümünü ‘negatif’ten ‘durağan’a çevirdi. Diğer kredi derecelendirme kuruluşlarından da benzer hamleler gelebilir.
Kasım ayından bu yana TCMB’nin attığı adımlar, enflasyon, uzun vade ve kararlılık vurgusu, piyasalarda iyimserliği getirirken yabancı sermaye girişi de başladı. Yatırım yapılabilir ülke notu olmayan Türkiye için yabancı raporların olumluya dönmesinin ardından şimdi kredi kuruluşlarının görünüm ve not değerlendirmelerinde sıra... İlk revize, Fitch’den geldi. Fitch, Türkiye’nin kredi notunu ‘BB-’ olarak teyit etti, kredi not görünümünü ‘negatif’ten ‘durağan’a çevirdi. Benzer adımların diğer kredi kuruluşlarından önümüzdeki dönemde geldiğini görebiliriz.
1- Para politikası önemli ölçüde sıkılaştırıldı.
2- Uluslararası rezervler istikrar kazandı.
3- Türk Lirası kasım ayı başından bu yana dolar karşısında yüzde 18 değer kazandı.
4- TCMB, para politikasında sadeleşmeye gitti.
5- Risk primi düştü.
6- Sermaye girişi başladı.
Kurum, Türkiye ekonomisinin 2020’de yüzde 1.4 büyüdüğünü tahmin ediyor. 2021’de yüzde 5.7 büyüme bekliyor. Büyüme hızının 2022’de de yüzde 4.7 olmasını öngörüyor. Enflasyonun ise bu yıl sonunda yüzde 11’e ve 2022’de yüzde 9.2’ye düşmesini bekliyor.
Yabancının TL iyimserliği
Yabancı yatırımcıların TL iyimserliği devam ediyor. Capital Economics, dolar/TL’nin bu yıl sonunda 6.25, Morgan Stanley ise 6.80 olması yönünde tahminde bulunuyor. Peki TL değerlenmeye devam edecek mi? Yüzde 17’lik faiz oranı yatırımcıları cezbediyor. Buna bağlı olarak 6.80 - 6.50 - 6.25 raporlarının peşpeşe geldiğini görüyoruz.
TCMB’nin şubat toplantısında politika metninde yer alan mevcut sıkı para politikasının devam edeceği yönündeki vurgu, yabancıların TL’de pozisyon almaya devam etmesinde ve olumlu raporların yazılmasında etkili oluyor. Enflasyonda yüzde 5 hedefinin politika metnine girmesi ve hedefe ulaşıncaya kadar uzun süre sıkı para politikasının korunacağının vurgulanması, önemli. Bu noktada faiz indirimlerinin hemen başlamayacak olması da TL’ye yönelik talebi güçlü tutan bir diğer neden.
Merkez Bankası gerek aylık PPK toplantısı, gerekse ay içerisindeki söylemleri ve değişik meslek örgütlerini ziyaret ederek güçlü sözlü yönlendirmeleri ile piyasalara yön verebiliyor. Piyasalar da Merkez Bankası’nın gerek sözlü, gerekse yazılı açıklamalarını önemsiyor ve yönünü buna göre ayarlamakta. Yabancı kurum raporlarındaki gözlenen olumluya dönüşte ise kuşkusuz Merkez Bankası’nın dile getirdiği politikalardaki kararlılık vurgusunun payı büyük.
JP Morgan ise yaptığı değerlendirmede, ilk faiz indirimini yılın üçüncü çeyreğinde beklediğini ifade etmekte. Gerekçe olarak da yıllık enflasyonun ancak sürdürülebilir şekilde düşmeye başlamasından sonra faiz indirimine geçilebileceğini dile getiriyor. Farklı değerlendirmeler olsa da görüldüğü kadarıyla faiz oranı enflasyon karşısında reel getiri sağladığı sürece yabancı sermaye girişi de korunabilecek.
Dolar kuru 7 seviyesinin altında kalıcı olacak mı?
Dolar/TL kuru 6.98 seviyesinde. 7 liranın altında. Peki, buralarda kalıcı olabilecek mi? Yabancıların genel eğilimine bakıldığında borsada çıkışları sürmekle birlikte tahvil piyasasına geçilmekte. Son dört haftada hisse senetlerinden 856 milyon dolarlık çıkış yaşanırken tahvil piyasasına 720 milyon dolarlık giriş oldu. Borsadaki yabancı payı ise yüzde 45.50 seviyesine geriledi. 21 Ocak 2020’de yabancı payı yüzde 65.58 idi.
Dolar kurunda aşağı eğilim ivme kaybetmekle birlikte devam ediyor. 8 günlük ortalama 7, 20 günlük ortalama 7.11 ve 50 günlük ortalama da 7.30. Bu üç ortalamanın altındaki hareket sürdükçe satıcılı seyir devam edecektir.
Dolar kurunda 7.00 - 6. 50 - 6.85 seviyeleri güçlü destekler. Ağırlıklı olarak yabancı raporları da 6.80 - 6.50’ye işaret ediyor. Merkez Bankası’nın da tamamlaması gereken rezervleri olduğu için aşağı hareketler sınırlı kalacaktır.
Hatta yurtiçi yerleşiklerin 12 Şubat haftasında 2.7 milyar dolarlık alım yapmaları, yerlilerin kurda beklentilerinin sürdüğünü gösteriyor. Kredi görünümündeki iyileşmelerle martta para girişi sürebilir. TL ilgi görmeye devam edecektir.
Özay Şendir
Öğretmenlik ve sosyal statü
24 Kasım 2024
Didem Özel Tümer
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’dan ABD’ye YPG mesajı: Sineye çekmeyeceğiz
24 Kasım 2024
Abbas Güçlü
Öğretmenler neden mutsuz?
24 Kasım 2024
Zeynep Aktaş
Her şey faizlere kilitlendi
24 Kasım 2024
Ali Eyüboğlu
Aşkın Nur Yengi: ‘‘Rekabet derdimiz yoktu’’
24 Kasım 2024