Zeynep Aktaş

Zeynep Aktaş

zeynep.aktas@gmail.com

Tüm Yazıları

Yüksek oynaklık dönemlerinde iki önemli kriter öne çıkıyor. Kredi risk primi (CDS) değişimi ve kur hareket marjı

 

Merkez Bankası’nda yapılan başkanlık değişimi sonrasında haftanın ilk gününde dolar/TL’deki ilk fiyatlamalar hızlı yükseliş yönünde oldu. İlk kotasyonlarda yüzde 16’nın üzerinde bir yükseliş izlenirken, ardından 7.69 TL’ye kadar çekilme izlendi.

Piyasalarda bu yönde gelişmelerin yaşandığı dönemlerde hareket marjları yükselir, sığ hareketlerle fiyatlarda savrulmalar yaşanır. Bu dönemler panik hareketlerin uzantılarıdır. Risk priminde gerileme ve hareket marjlarında azalma meydana gelmedikçe alınan kararlar hatalı işlemleri beraberinde getirir. Türkiye’nin kredi risk primi (CDS) oranı 165 puan yükselerek 474’e çıktı. Bundan sonraki seyri CDS’teki değişimden izleyeceğiz. CDS’in düşme eğilimine girmesi kur ve borsa cephesinde fiyatlamaların ortalamalara yaklaşma eğilimini destekleyecektir.

Haberin Devamı

PPK, 15 Nisan’da

Piyasalardaki gelişmelere yabancı kurumlardan olumlu ve olumsuz değerlendirmeler geldi. Burada en fazla merak edilen sermaye kontrolünün gelme ihtimaliydi. Ancak Türkiye’de en zorlu koşullarda bile bu gerçekleşmedi. Fiyatların aşırı oynaklık gösterdiği noktalarda sınırlamalar yaşandıysa da bunlar geçici oldu. Kurumlar öngörüde bulunmakla birlikte 15 Nisan’daki ilk PPK toplantısını bekleyecek.

Yabancı ne diyor?

Goldman, müşterilerine yatırım tavsiyelerini incelediğini ve lirada “süreksiz” bir düşüş ve “önden yüklemeli” bir faiz indirimi döngüsü öngördüğünü söyledi.

Societe Generale, yeni Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun PPK toplantısına kadar TL’yi stabilize etmek için ciddi oranda rezervi piyasaya süreceği tahmininde bulundu.

Unicredit tarafından hazırlanan raporda volatilite riski görüldüğü belirtildi.

JPMorgan, herhangi bir tahminini değiştirmediğini, TCMB’den daha fazla yönlendirme ve verileri beklediğini, ifade etti. Barclays, TCMB’nin faizi ekim ayına kadar yüzde 19’da tutacağı ve dördüncü çeyrekte 350 baz puan faiz indireceği beklentisini, dile getirdi. BBVA, “Türkiye’ye bağlılığımız değişmedi” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Dolar/TL’nin seyri

Dolar/TL kuru haftanın ilk işlem gününde 8.47 seviyesine kadar yükseldi. Sonrasında 7.69 seviyesine geriledi ve 7.85 seviyesini test etti.

Dolar/TL’de 7.78-7.80 seviyeleri önemli. Bu seviye aşılarak kasım ayından bu yana yaşanan düşüş trendinin üzerine savrulma yaşandı. Tekrar bu seviyenin altına gerileme yaşanması halinde alçalan kanala geri dönülmüş olacak. 7.80’in üzerindeki hareketlerde yeniden 8 seviyesinin aşılması yönünde ataklar görülebilir.

BIST 100 Endeksi

BIST 100 Endeksi 50 günlük ortalamaların altına kaydı ve kanal desteğine geriledi. Bu seviyeden gelecek tepkiler önemli.

Endeks pandemiden bu yana yükselen bir kanal içerisinde hareket ediyor. Gün içerisinde en düşük 1.379 seviyesini gördü. Kanalın dışına kısa süreli savrulmalar yaşanabilir ancak kanal içerisindeki hareketin korunması yeniden alımları güçlendirecektir. Güçlü destek 1.350 seviyesinde bulunuyor.