Borsa İstanbul’da yılbaşından bu yana dolar bazında yatırımcısına kazandıran, ihracat oranı yüksek olan ve endekste ağırlığı olan 16 şirket bulunuyor
Piyasalarda ihracat dönemi. Kur artışı ihracat yapan sektörleri ve şirketleri öne çıkardı. Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre yılbaşından bu yana en fazla ihracat gerçekleştiren sektörlerin başında çelik, otomotiv endüstrisi, kimyevi maddeler ve mamulleri, hazır giyim ve konfeksiyon, elektrik elektronik, demir ve metaller geliyor.
Borsadaki şirketlere baktığımızda ihracat oranı ve performansı yüksek endekste ağırlığı ile öne çıkan 16 şirket var. Bu firmalar endeksteki ağırlıklarına göre şunlar: Ereğli Demir Çelik, Tüpraş, Ford Otosan, Enka İnşaat, Tofaş Oto. Fab., Petkim, Sasa Polyester, Coca Cola İçecek, Sarkuysan, Vestel, Logo Yazılım, Mavi Giyim, İskenderun Demir Çelik, Aksa Enerji, Çimsa, Vestel Beyaz Eşya.
Temettü yatırımları
Temettü yatırımı yapacak bir yatırımcı için dikkat edilmesi gereken noktalar şöyle:
1- Temettü verimi yüksek olmalı. Şirket düzenli ve istikrarlı temettü ödüyorsa iyidir. Bir defaya mahsus bir temettü ödemişse devam edip etmeyeceğine bakılmalı.
2- Temettüden istifade etmek için dağıtım tarihinden bir gün önce almak yeterlidir. Temettü günü fiyatta düzeltme olur ve alınan temettü tutarı kadar hissenin fiyatı azalır. Temettü ödemeleri hissede uzun vadede etkisini gösterir. Yatırımcı düzenli nakit temettü alarak pasif gelir elde ederken hisse fiyatındaki çıkıştan yararlanır.
3- Temettü verildiğinde hisse fiyatı düzeltilir. Düzeltme aşağı doğru olduğu için kimi yatırımcı bunu düşme olarak algılar. Düzeltme sonrası hisse arz ve talebe bağlı düşebileceği gibi çıkabilir de. Ancak fiyat düzeltmesi nedeniyle temettünün iyi olmadığını söylemek hatalı olur. Zira temettü düzeltmesi sonrası talep sürdükçe hisse yükselmeye devam edecektir.
4- Bazı dönemler şirket temettü vermeyebilir. Genel eğilimi takip edilmeli.
5- Temettü yatırımı risk almak istemeyenler kadar genç yatırımcılar için de faydalıdır. Birikimler çoğaldıkça emeklilik için değer artışı da büyür.
6- Bilanço takibi önemlidir. Geçmişte düzenli temettü ödeyen firmanın bir sonraki sene de temettü ödeyeceğinin garantisi olamaz. Dönemsel kârlılık artışının takibi ile temettünün devam edip etmeyeceği tahmin edilebilir.
7- Ödenen temettü tutarı eldeki hisse adeti arttıkça yükselir. Şirketin hisse başına ödediği temettü miktarı ne kadar yüksekse alınan temettü tutarı da o kadar fazla olacaktır.
8- Düzenli temettü ödeyen şirketlere ait hisseler de piyasadaki dalgalanmalardan etkilenir. Bazı dönem hareketleri hantal kalabileceği gibi kimi dönem hızlı hareketlenmeler olabilir. Temettü ödeyen şirketler de büyüme hissesi olabilir.
9- Hissenin düşmesi ya da çıkması belirlenen temettü miktarını değiştirmez.
10- Şirketten resmi açıklama gelmedikçe temettü ödeneceğine dair yapılan bütün açıklamalar temenni niteliğindedir. Bağlayıcılığı yoktur.
11- Şirketler elde ettiği kâr üzerinden temettü öder. Ödenen temettü tutarı hissenin priminden bağımsız olarak pasif gelir yaratır.
S&P Türkiye’nin kredi notu görünümünü değiştirmedi
S&P, halihazırda Türkiye’nin döviz cinsinden kredi notunu “B+”, yerel para birimi cinsinden kredi notunu “BB-” ve kredi notu görünümünü ise “durağan” olarak teyit etti.
Türkiye ekonomisine ilişkin tahminlere de yer verilen açıklamada, ekonominin bu yıl yüzde 8.6, önümüzdeki yıl yüzde 3.3, ardından gelen 2023 ve 2024 yıllarında da yüzde 3.1 oranında büyüyeceği belirtildi.
İşsizlik oranın ise 2021’de yüzde 12.6, gelecek yıl yüzde 12.2, sonrasında gelen 2023 yılında yüzde 11.2 ve 2024’te yüzde 11 olacağı tahmin edildi. Enflasyonun da bu yıl yüzde 17.3, 2022’de yüzde 12, 2023’te yüzde 9.5 ve 2024’te yüzde 9.2 olacağı öngörüldü.
Ülke ekonomisinde yaşanan son gelişmelere rağmen, para politikasının öngörülemez olduğunu açıklayan S&P, Türkiye’nin ödemeler dengesi pozisyonunu hala zayıf olarak gördüklerini açıkladı. S&P tarafından yapılan açıklamada, Türkiye ekonomisinin ihracattaki güçlü toparlanmanın ve yurt içi faaliyetlerin desteğiyle bu yıl yüzde 8.6 oranında büyüyeceği kaydedildi. Buna ek olarak, Türkiye’nin kamu net borcunun 2021 yılı sonunda GSYİH’nin yüzde 34’üne ulaşmasını bekledikleri belirtildi. Ayrıca, Türkiye’deki enflasyonun, kuruluşun derecelendirdiği 137 ülke arasında en yüksek 8. enflasyon oranı olduğu dile getirildi.
S&P, Türkiye’nin kredi notu güncellemesine dair paylaştığı olumlu senaryo notlarında şu ifadelere yer verdi: “Türkiye’nin ödemeler dengesi pozisyonu, özellikle Merkez Bankasının net döviz rezervleri tahminlerimizin ötesinde güçlenirse, bir yükseltme düşünebiliriz. Kamu politikasının sürdürülebilir ve para politikasının etkinliğini gözlemlersek de notları yükseltebiliriz.”