2022 yılının şubat ayından bu yana Borsa İstanbul’da şirketlerin piyasa değeri 157 milyar dolardan 305 milyar dolara çıktı. Dolar bazında yüzde 93 oranında artış yaşandı. Likit ve büyük şirketlerde gerçekleşen çıkış piyasa değerlerine de olumlu yansıdı.
Borsa İstanbul’da büyük rallilerden biri yaşanırken endeks üzerinde ağırlığı yüksek hisselerdeki çıkışlar borsa endeksini yukarı taşıyor. BIST 100 Endeksi 5.005 puana çıktı. İşlem hacmi 122,4 milyar TL, dolar 18,64, euro 19,64 lira, gösterge faiz 10,19 seviyesinde bulunuyor. Altının onsu 1.794 dolar. Son 2 ayda 650 bin yatırımcı borsaya geldi. Borsadaki yatırımcıların yarısı 20-45 yaş aralığında bulunuyor.
Hizmet sektörü taşıdı
Borsadaki yükselişte ana etken hizmet sektörü hisselerinde yaşanan çıkış oldu. Özellikle havayolu ve enerji şirketlerinde gözlenen yükselişler toplam piyasa değerine olumlu yönde yansıdı. Ulaştırma sektörü hisseleri yılbaşından bu yana ortalama yüzde 527 ve enerji sektörü hisseleri ortalama yüzde 390 prim yaptı.
Kurumsal yatırımcılar
BIST 100 Endeksi’nin son bir aylık seyri takip edildiğinde en düşük 4.364 ve en yüksek 5,092 seviyelerini test ettiği gözlenmekte. Borsada son bir ayda dipler hep önceki diplerin üzerinde gerçekleşti.
Yabancı payı oynak
Borsada yabancı payı yüzde 29,67. Yabancıların borsadaki payı yıla başlarken yüzde 40 seviyesinde bulunuyordu. Kasım ortasından bu yana yüzde 29,3 ile yüzde 30,1 aralığında dalgalandı. Yabancı yatırımcıların pay değişimlerinde gözlenen oynaklık ağırlıklı olarak kısa süreli işlemler gerçekleştirdiklerini göstermekte.
Fonların hisse oranları
Yatırım fonlarındaki hisse senedi oranı yüzde 17,99. Aralık başından bu yana hafif de olsa hisse oranlarında düşüş eğilimi gözlenmekte. Emeklilik fonlarındaki hisse senedi oranı yüzde 20,71. Aralık başından bu yana hafif de olsa hisse oranlarında düşüş eğilimi gözlenmekle birlikte oran yüzde 20’nin üzerinde.
Bu verilere dikkat!
Yoğun bir veri gündemi var. Merkez bankalarının faiz kararlarına odaklanılacak bir hafta piyasaları bekliyor. Başta ABD, Euro Bölgesi, İngiltere ve İsviçre olmak üzere 20 merkez bankasından faiz kararı açıklanacak. Yurt içinde ödemeler dengesi, iş gücü, sanayi üretimi, konut satışları, Merkezi Yönetim bütçesi ve konut fiyatları verileri öne çıkıyor.
Hazine altın enstrümanlarını çoğaltıyor
Borsada, altına dayalı kira sertifikası, altın tahvili ve altın sertifikası ile altın almak ya da altının getirisinden istifade etmek isteyenler fiziki altın almaya gerek duymadan bu isteklerini gerçekleştirebilmekte.
Altın sertifikasının getirisi var mı? Varsa ne kadar?
Darphane tarafından ihraç edilen her bir altın sertifikası, 0,995 saflıkta 0,01 gram altına karşılık geliyor. Borsada Emtia Pazarı’nda ALTIN.S1 kodu ile 21 Kasım 2022’de işlem görmeye başladı. İlk işlem gününde baz fiyat 10,44 TL, fiyat marjı yüzde 5 oldu. 9 Aralık kapanışını 10,83 TL’den gerçekleştirdi.
Kolaylıkla alınıp satılabilir mi?
Yatırım hesabı olan herkes altın sertifikası alıp satabilir.
Altın sertifikası biriktirilebilir mi? Sertifika bedeli ne kadar?
Son işlem fiyatına göre 10,83 lira gibi cüzi tutara bir sertifikayı almak mümkün. Bu şekilde küçük birikimleri altına dönüştürmek olanaklı olabilmekte.
Sertifikanın avantajı nedir?
Bir çeyrek ya da gram altını almak için paranın biriktirilmesi gerektiğinde geçen süre zarfında altının değerlenmesinden kaynaklı olarak alıcının maliyeti artacaktır. Enflasyondan ötürü parası eriyecektir. Ancak eline geçen 11 lira gibi bir tutarla dahi altın sertifikası alarak bu olumsuzluklardan zarar görmeyecektir.
Fiziki altına nasıl dönüştürülüyor?
Darphane Altın Sertifikası’nı alanlar dilerlerse 21 Mart 2023 tarihinden sonra sahip oldukları Sertifikaları fiziki altına dönüştürebilecek. Bunun için aracı kuruma talimat vermek yeterli.
Fiziki altın nereden alınacak?
Fiziki altın Darphane’nin merkezinden alınabilecek.
Fiziki altın geç teslim alınırsa cezası var mı? Varsa ne kadar?
10 iş günü içerisinde altınlar alınmazsa fiziki altına dönüştürülmesini talep eden yatırımcıdan 50-500 gram altın için her gün 50 lira, 500 gram ve üzeri için her gün 75 lira saklama masrafı kesilir.
Altın sertifikasının vergisi var mı?
Darphane Altın Sertifikası’ndan elde edilen gelirin stopajı sıfır.
Alternatif ürün var mı?
Altın Tahvili ve Altına Dayalı Kira Sertifikası altın yatırımcısı için diğer seçenekler olabilir.
Altın tahvili ya da altına dayalı kira sertifikasının avantajı nedir?
Altının yükselişinden kazanç elde etmek isteyen ancak aynı zamanda altını evde tutarak kaybolma ya da çalınma riskini üstlenmek istemeyenler bu iki seçeneği tercih edebilir. Yastık altındaki altınlarını devlet güvencesinde yatırıma dönüştürmek de diğer avantaj.
Altına Dayalı Kira Sertifikası ile Altın Tahvili ne sağlıyor?
Altına Dayalı Kira Sertifikası alan yatırımcılar önceden belirlenen tarihlerde 6 ayda bir kira geliri elde ederler.
Altın Tahvili alan yatırımcılar da aynı şekilde 6 ayda bir kupon geliri elde ederler.
Altına Dayalı Kira Sertifikası ile Altın Tahvili nereden alınabilir?
Altın Tahvili veya Altına Dayalı Kira Sertifikası’nı yatırım hesabı üzerinden almak mümkün. Ayrıca Hazine’nin ihraç dönemlerinde eldeki altınlar yetkilendirilen bankalara verilerek de vererek de söz konusu gelirden istifade edebilir.
Elinde fiziki altın olanlar Altına Dayalı Kira Sertifikası ya da Altın Tahvili’nden nasıl yararlanır?
Elinde fiziki altın bulunanlar ihraç sırasında talep toplama döneminde yetkilendirilen bankalara altınlarını götürebilir. Bu altınlar rafineri uzmanlarınca herhangi bir iskontoya tabi tutulmaksızın saflık değerleri tespit edilir. Gram değeri ile altın hesabı açılır. Sertifika talebiniz bu şekilde işleme alınır. Alınan sertifika ihraç günü itibariyle de yatırım hesabında takip edilebilir.
Vadesinden önce satım sırasında kesinti yapılıyor mu?
Yatırımcılar Altın Tahvili veya Altına Dayalı Kira Sertifikası’nı vade tarihine kadar işlemiş geliri ile birlikte satabilir. Satış bedeli Türk Lirası olarak ödenir. İhraçtan sonraki 90 gün boyunca yapılacak işlemlerde yüzde 1,50 kesinti olmakta. 3 aylık süre sonrasında satış yapılmak istenirse herhangi bir kesinti yapılmıyor.