Pay piyasasında gözler 15 hissede. Borsadaki hareketin yüzde 66’sını gerçekleştiren bu hisseler yatırımcıların yakın takibinde
Borsa İstanbul’da hareketin yüzde 66’sını etkileyen 15 hisse senedi bulunuyor. Bunlardaki hareket doğrudan endeksin yönünü belirlediği için söz konusu payların seyrini takip ederek piyasanın yönü hakkında fikir sahibi olunabilmekte. Piyasanın yüzde 32’lik hareketini ise dört hisse senedi gerçekleştiriyor. Akbank, Garanti Bankası, BİM ve Tüpraş borsadaki hareketin öncü hisseleri. Bu hisseler içerisinden Bim Mağazalar yılbaşından bu yana yüzde 13,8 değer kazanırken diğer üç hisse yüzde 25’in üzerinde yükseldi.
46 milyar dolar
Pay piyasasında işlem gören şirket sayısı 412. Bu şirketlerin toplam piyasa değeri ise 167 milyar dolar. Hisse senetlerinin ortalama halka açıklık oranının yüzde 27 olduğu göz önünde bulundurulduğunda halka açık piyasa değerinin 46 milyar dolar olduğu görülecektir. 412 şirketin sadece 15 tanesinin borsadaki hareketin yüzde 66’sını gerçekleştirmesi hisse senedi piyasasının durumunu çok net bir tabloda ortaya koyuyor. Sığ piyasada hareketler belli hisseler etrafında dönüyor. Bu nedenle yabancıların payı da yüzde 62-65 bandından kurtulamıyor. Nedeni, alabilecekleri fazla seçeneğin olamaması. Borsaları büyük ve karlı şirketler yukarı taşır. Fortune 500 içerisinde sadece 102 borsa şirketi bulunuyor.
Tek haneli enflasyon
Enflasyon oranı tek haneye geriledi ve önümüzdeki ay da bu seviyelerdeki seyrini sürdürecek. Bu nedenle hisse senetlerine ilgi daha fazla olabilir. Faizlerin de düşüş eğiliminde olması alternatif yatırım enstrümanlarının öne çıkmasına neden oluyor.
Bu hafta öne çıkacak gelişmeler
7-11 Ekim haftasında yurt içinde öne çıkacak gelişmeler arasında pazartesi TCMB’nin yayımlayacağı 2. çeyrek “Finansal Hesaplar” raporu, perşembe günü haftalık yabancı portföy hareketleri, para ve banka istatistikleri, cuma günü ödemeler dengesi yer alıyor. Yurt dışında ise ABD ile Çin arasındaki ticaret müzakereleri başta olmak üzere Çin Hizmet Sektörü PMI, döviz rezervleri; Almanya fabrika siparişleri, sanayi üretimi, cari işlemler, tüketici fiyat endeksi ve S&P kredi notu; Japonya ÜFE-TÜFE; OECD öncü göstergeleri, petrol raporu ve işsizlik oranları; ABD tüketici kredileri, Doe Petrol Stokları, TÜFE, işsizlik başvuruları, hazine bütçe dengesi, ithal fiyatları ve Michigan Tüketici Güven Endeksi verileri ön plana çıkıyor.
Dolar kurunun fiyat seyri
Dolar/TL kurunu takip edenler hafta boyunca dış ilişkilerdeki gelişmeleri izledi. Olası bir ABD ile yaşanabilecek gerilim ihtimali tedirginliğe neden oldu. Öte yandan Yeni Ekonomi Programının (YEP) açıklandı. Dolar 5,64’ten 5,75 seviyelerine varan bir yükseliş kaydetti. Enflasyonun tek haneli rakamlarda açıklanmasıyla birlikte şimdilerde ise 5,69 seviyelerinde bulunuyor. Dolar kuru hâlihazırda 5,65-5,75 bandında hareket ediyor. 5,65’in altında takip edilecek seviye 5,61. Yukarıda ise 5,75’in kırılması halinde 5,85 seviyesi test edilebilir. Kısa vadede bant hareketi devam edecektir.
Borsada 103.500 önemli
BIST 100 Endeksi haftayı 103.464 seviyesinden tamamladı. Endekste kısa vadede güçlü direnç 103.500 seviyesinde bulunuyor. Endeks ortalamaların üzerinde hareket ediyor. 103,500 direnci aşılamazsa 100.000 psikolojik desteğine geri çekilme yaşanabilir. Güçlü bir hareketin başlaması için 105.000 direncinin aşılması izlenmeli.
Yabancıların sıcak para hareketi
Haftalık menkul kıymet istatistikleri raporuna bakıldığında yurtdışı yerleşiklerin TL cinsi yatırım araçları bir önceki haftaya nazaran 130 milyon dolar artış kaydetti. Hisse senetlerinden 27 milyon dolar çıkarken devlet iç borçlanma ve özel sektör tahvillerine 157 milyon dolar giriş oldu. Sene başına göre TL cinsi varlıklardan 1,7 milyar dolar çıkış yaşandığını görüyoruz.
Küresel korku endeksi
Küresel piyasaların korku endeksi olan VIX Endeksi 17 seviyesinde bulunuyor. VIX Endeksi’nin 20 seviyesinin altında olması önemli. 20’nin altında olan VIX, piyasalarda endişelerin fazla olmadığını gösterir. VIX 20’nin üzerine çıktığında paniğin de arttığı görülmekte.