Piyasalar için oldukça sancılı bir dönem... Borsanın TL bazında zirvesine gelmesi ve hisse senetlerinde pandemi sürecinde yüzde 80 oranındaki değer artışı aynı zamanda tedirginliğin yükselmesine yol açıyor.
BIST 100 Endeksi 1549 seviyesinde. İçinde bulunduğumuz mart ayında hisselerde bir süre bu seviyelerde yatay hareket ve fiyatlarda dengelenmeler görülebilir.
Yükseliş yönünde güçlü bir ataktan bahsedebilmek için 1550 - 1582 aralığındaki direnç bölgesinin aşılabilmesi önemli. Ekonomik verilerde bozulma eğilimi devam ediyor ve nisanda da sürebilir. Bu nedenle bu 2 ay faizlerin de yüksek seyretmesi beklenmeli. Buna bağlı olarak hisselerde de dalgalanmalar yaşanabilecektir.
Dolar beklentisi
Dolar kuruna yönelik yabancı raporlarında 6.70 - 6.50 hedeflerinin yanında yıl sonunda 9 TL öngörüsünde bulunan kurumlar da var. Standard Chartered analistleri, yıl sonu dolar/TL tahminlerini 9 olarak koruduklarını belirtiyor. Sıkı para politikasının sürmesi kurun yukarı hareketlerini baskılayacaktır.
Yurtdışı piyasalarda ya da dış ilişkilerde beklenmedik bir gelişme olmadıkça dolar kuru 7.50 - 7.30 bandında dengelenebilir. Aşağıda 7.30’un kırılması 7.11 - 7.08 seviyelerine getirecektir. Yukarı tarafta ise 7.50’nin aşılması 8.05’i gündeme getirebilir.
Altında hareket
Altının ons fiyatı 1710 dolar seviyesini görmesinin ardından yönünü tekrar yukarı çevirdi. Tahvil faizlerindeki hareket ve enflasyon korkusu faiz getirisi olmaması nedeniyle altında satışları getirdi. 1760 seviyesi önemli. Yeniden yukarı doğru geçilmesi halinde altın alıcıları güçlendirebilir.
Enflasyonda henüz ‘tepe’ yapmadık
Enflayon şubatta beklentilerin üzerinde arttı ve 1.5 yılın zirvesini gördü. TÜİK verilerine göre; TÜFE aylık yüzde 0.91, yıllık yüzde 15.61’e çıktı. Üretici fiyatlarında ise yıllık yüzde 27 artış yaşandı. Enflasyonda yılın tepe noktası görülmüş değil. Nisanda yükselişin devam ettiğini görebiliriz. Politika faizi olan yüzde 17 seviyesine doğru enflasyon yükselişini sürdürebilir.
Yılın ikinci yarısından sonra gerileme söz konusu olabilecek. Görünen o ki enflasyon yılı çift haneli tamamlayacak.
Enflasyonun yükselmesi Merkez Bankası’nın (TCMB) elini zorlaştırdı. 18 Mart’ta faizi artırmak zorunda kalabilir.
TCMB’nin durumu
Artırmasa bile uzun vadede yüksek seyrini sürdüreceğine dair açıklamada bulunacaktır. Şimdiden 200 baz puanlık faiz artırım beklentisi oluştu. Deutsche Bank, TCMB’den ilk çeyrekte 100 baz puan faiz artışı bekliyor. Bu yönü ile bakıldığında TCMB’nin proaktif adımlarının devam ettiğini görebiliriz.
Özay Şendir
Öğretmenlik ve sosyal statü
24 Kasım 2024
Didem Özel Tümer
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’dan ABD’ye YPG mesajı: Sineye çekmeyeceğiz
24 Kasım 2024
Abbas Güçlü
Öğretmenler neden mutsuz?
24 Kasım 2024
Zeynep Aktaş
Her şey faizlere kilitlendi
24 Kasım 2024
Ali Eyüboğlu
Aşkın Nur Yengi: ‘‘Rekabet derdimiz yoktu’’
24 Kasım 2024