Zeynep Aktaş

Zeynep Aktaş

zeynep.aktas@gmail.com

Tüm Yazıları

Son gelişmelerle birlikte dolar kurunda ve borsadaki hisse senetlerinde teknik olarak boşluklar oluştu. Bu boşluklar dolacaktır...

 

Merkez Bankası Başkanı’nın görevden alınması ve İstanbul Sözleşmesi sonrası borsa ve döviz piyasalarında yaşanan sert oynaklık; son 2 günde yüzde 18 oranında dalgalanmaya neden oldu.

Hafta başında hisse ve dövizde piyasaların açılışından itibaren teknik olarak boşluklar oluştu. Sermaye piyasalarında birikimlerini değerlendirmek isteyenlerin bilmesi gereken önemli konulardan biri de, fiyat boşlukları yani ‘gap’.

Haberin Devamı

Fiyat boşlukları, beklentilerin aksine yaşanan gelişmelerle gerçekleşir. Doğal afetler, savaş durumları, politik gelişmeler, beklenenin dışındaki makroekonomik veriler boşlukların doğmasına neden olur.

Rasyonel olmayan korku ya da coşku boşluklara neden olur. Fiyatlar boşluk olan kısımlara tekrar yönelme eğilimi gösterir.

Grafiklerdeki boşluklar kalıcı değildir. Mutlaka dolar... Bu, kurun 7.21 - 7.80 bandını doldurması, borsanın ise 1.511 - 1.490 seviyesindeki boşluğu doldurması anlamına geliyor.

Borsa ve dolarda boşluklar dolar

İşlem hacmi yükseldi

Borsada işlem hacmi 52 milyar TL seviyesine yükseldi. Mart başından bu yana işlem hacmi sürekli olarak geriliyordu. Naci Ağbal’ın görevden alınmasından sonraki ilk günde 22 milyar TL ile satış gerçekleşirken ikinci günde 52 milyar ile satışlara tepkinin geldiği görüldü.

19 Mart’tan bu yana yaşanan seyre baktığımızda en hızlı düşen hisselerin bankalar olduğunu bunun yanında en cılız tepki verenin yine bankalar olduğunu görüyoruz.

BIST Banka Sektör Endeksi hafta başından bu yana 1.338 seviyesinden 1.090’a kadar geriledi. Yüzde 18.51 oranında değer kaybetti ancak yukarı doğru tepkide sadece yüzde 4 yükseldi. Sanayi endeksi yüzde 17.7 oranında değer kaybetti fakat hızlı toparladı ve BIST Sanayi Endeksi, en düşüğe göre yüzde 13.58 oranında değer kazandı.

BIST Finansal Kiralama Faktoring ve BIST Menkul Kıymetler Yatırım Ortaklığı Endeksleri en hızlı toparlanan endeksler oldu.

Borsa ve dolarda boşluklar dolar

İşte dikkat etmek gereken 10 detay

1. Hisse senetlerinde sert satış dalgasında işlem hacminin artması hisselerin el değiştirdiğini gösterir.
2. İhracat ağırlıklı çalışan döviz pozisyonu yüksek, temettü verimi olan, geri alım programı uygulayan hisseler hızlı toparlanma eğilimi olan hisseler olacaktır.
3. Sanayi hisselerinin kârlılıkları sürüyor. Şirket hisselerine talep gelmeye devam edecektir.
4. Volatilitenin arttığı günlerde ilk 3 gün içinde fiyatlarda dengelenme görülür.
5. Panik hareketler her zaman kaybettirir.
6. Bir süre ortalamalar yukarı kırılıncaya kadar al-sat eğilimi hâkim olabilir.
7. Faizlerin düşüş eğilimine girmesi hisse senetleri piyasasına olumlu yansır.
8. Emeklilik sistemindeki genişleme emeklilik fonlarının hisse talebini yükseltecektir.
9. Hisselerdeki sığ hareketler baz alınmamalı.
10. Zararda, özvarlıkları eksi olan şirketlerden uzak durmalı.

Haberin Devamı

Piyasada gözler 15 Nisan’da

Piyasa aktörleri 15 Nisan’daki Merkez Bankası faiz toplantısını bekleyecek. Bu toplantı ve verilecek mesajlar, piyasaların seyri üzerinde etkili olacak. Faizde sürpriz kararlar alınmadıkça dalgalanmaların boyutları azalacaktır.

Haberin Devamı

Piyasalardaki dalgalanmalar birbirini tetikler nitelikte. Hareketli alanda olma, yükselen trene binme isteği mevcut pozisyonların da yeniden gözden geçirilmesine neden oluyor.

Hisse senetlerinde yaşanan sert satış dalgası şimdilik ortalamalara doğru hareketle dengelenmeye çalışacak. Bu noktada hisse seçiminin iyi yapılması önemli. Enflasyona karşı güçlü, ihracat yapan şirketler öne çıkacak.