BIST Banka Endeksi’nde 10 hisse bulunuyor. Endeksteki hissenin tamamı yılbaşından bu yana yüzde 36 ila yüzde 320 arasında değer kazandı. Peki, bankalar gelinen aşamada değerleme oranlarına göre ucuz mu pahalı mı?
BIST Banka Endeksi’nde hacim arttıkça ilgi de yoğunlaştı. Sektör endeksi yılbaşından bu yana yüzde 127 oranında yükseldi. Sektör hisselerinin son bir aydaki ortalama getirisi yüzde 64 seviyesinde. Sektörde işlem gören 10 hissenin tamamı yılbaşından bu yana prim yaptı.
Yılbaşından bu yana BIST Banka Endeksi’ne dahil hisselerden en fazla kazandıran yüzde 320,79 ile Şekerbank oldu. Şekerbank, yılbaşından bu yana
en düşük 1 lira ve en yüksek 4 lirayı gördü. Son işlem gününde kapanışını 4,25 TL’den gerçekleştirirken yılbaşından bu yana gerçekleşen değer artışı yüzde 320,79 oldu.
Yüzde 100’ü aşanlar
Banka sektöründe yılbaşından bu yana en fazla kazandıran ikinci hisse TSKB. Hisse yıl içinde en düşük 1 liraya kadar inerken en yüksek gördüğü fiyat ise 6 lira oldu. Hissenin geçtiğimiz cuma günü son işlem fiyatı ise 5,96 TL’den gerçekleşti. Yılbaşından bu yana değer artışı yüzde 313,19’u buldu.
En fazla değer artışı gözlenen üçüncü hisse İş Bankası (C). Yılbaşından bu yana en düşük 3 lira ve en yüksek 9 lirayı test etti. Son kapanışı da 8,84 TL oldu. Yılbaşından bu yana gerçekleşen prim ise yüzde 183,11 seviyesinde.
Mevcut primlere bakıldığında 6 bankanın yüzde 100’ün üzerinde getiri sağladığı görülmekte. Bu bankaların listesi şöyle: Şekerbank, TSKB, İş Bankası (C), Yapı Kredi Bankası, Vakıflar Bankası ve Garanti Bankası.
Borsada işlem gören hisseler içerisinde banka endeksi üzerinde dört hissenin ağırlığı yüksek. Akbank, İş Bankası (C), Garanti Bankası ve Yapı ve Kredi Bankası günlük hareketleri ile hem bankacılık endeksini hem de BIST 100 Endeksi’ni etkilemekte.
Defter değeri
Bankalar yılbaşından bu yana ortalama yüzde 127 oranında değer kazanmalarına rağmen 10 bankadan yedisi defter değerinin altında işlem görüyor. Yani bu yedi şirketin güncel piyasa değeri mevcut özkaynaklarının altında bulunuyor. Defter değerinin altında işlem gören banka hisseleri şunlar: Akbank, Halk Bankası, Yapı Kredi Bankası, İş Bankası (C), Vakıflar Bankası, Albaraka Türk, Garanti Bankası.
Faiz indirim sürecinin devam etmesi, banka kârlılıklarının yüksek oluşu, sektördeki yeni düzenlemelerin kâr artırıcı etki yaratma beklentisi hisselere ilgiyi canlı tuttu. Ancak asıl etki yabancıların paylarını artırması. Yabancıların sektör hisselerinde alım yönlü işlemlerde bulunması beraberinde değer artışını destekledi.
Yatırımcıların gözden kaçırmaması gerekenler
1- Hızlı yükselen hisselerde kâr realizasyonu yaşanır bu normaldir.
2- Hisselerde çok kısa vadede 8 günlük, kısa vadede 20 günlük, orta vadede 50 günlük ve uzun vadede 100-200 günlük ortalamalar takip edilebilir. Ortalamalar trend göstergeleridir. Genel eğilimi gösterir. Kapanış fiyatı ortalamaların üzerinde ise olumludur. 200 günlük ortalama uzun vadeli trend desteği göstergesidir.
Borsadan rekor kapanış
BIST 100 Endeksi 3.222 puanla tarihinin en yüksek kapanışını yaparak TL bazında yeni bir rekor kırdı. Son iki hafta boyunca işlem hacmi 80 milyar ile 106 milyar lira arasında gerçekleşmeye başladı. Borsada son bir ayda ağırlıklı olarak mali sektör hisselerinde yükseliş yaşandı. Mali Endeks son bir ayda yüzde 28 oranında yükseldi. Ulaştırma sektöründeki yükselişi ise yüze 34 seviyesinde gerçekleşti.
BANKALARIN PİYASA DEĞERLERİ VE HALKA AÇIKLIK ORANLARI
Açığa satış yapanların zor dönemi
Sektör hisselerinde açığa satış yapanlar, yükselen fiyatlar geri dönmeyince zor duruma düştü. Zararı sonlandırmak için yüksek fiyattan hisseler yerine konmak zorunda kalındı. Açığa satış özellikle de bireysel yatırımcı yönünden hayli riskli işlemler olduğunu not etmek gerekiyor. Yatırımcıların bu noktada dikkat etmesinde fayda var.
1- Açığa satış nedir?
Yatırımcının sahip olmadığı hisse senedini satmasıdır. Yatırımcı sattığı hisse senedini başkasından ödünç alarak veriyorsa bu da açığa satıştır.
2- Aracı kurum açığa satışı habersiz kapatabilir mi?
Aracı kurum “Açığa Satış Çerçeve Sözleşmesi”nde belirtmek şartıyla teminat miktarı belirlediği sınıra geldiğinde, yatırımcıya bildirmeye gerek duymadan, alış emri vererek açığa satışı kendisi tasfiye edebilir.
YILBAŞINDAN BU YANA BANKALARIN PERFORMANSI