Zeynep Aktaş

Zeynep Aktaş

zeynep.aktas@gmail.com

Tüm Yazıları

Borsada 6 aylık sonuçlar gelmeye devam ediyor. 260 şirket bilanço açıkladı. Bu şirketlerin 2021’in altı aylık döneminde 72 milyar TL olan toplam kârı, bu yılın altı aylık döneminde 240 milyar TL’ye çıktı.

Borsada 502 şirket işlem görüyor. 12 Ağustos itibari ile ilk 6 aylık bilançosu açıklanan 260 halka açık şirket bulunuyor. Bu firmaların toplam kârı 2021 yılının altı aylık döneminde 72 milyar TL iken 2022 yılının altı aylık döneminde 240 milyar TL’ye çıktı. 6 büyüme ve 3 kâr marjı kriterinde öne çıkan 10 borsa şirketi var. Yüzde 100’ün üzerinde büyüme gösteren 10 şirketin kâr marjlarının da yüksek olduğu gözleniyor.

Haberin Devamı

Hızlı büyüme etkisi

Açıklanan 260 şirketin bilançosunu aktif büyüme, esas faaliyet karı büyüme, favök büyüme, net kar büyüme, net satışlar büyüme ve özsermaye büyümesinden oluşan altı büyüme kriterine göre sıraladık. Söz konusu kriterlere göre 21 şirket büyümede öne çıktı. Bu firmaları ayrıca Esas Faaliyet Kar Marjı, Net Kar Marjı, VAFÖK Marjı kriterlerinde yüzde 20’nin üzerinde performans sergileyenlere göre de sıraladık. Bu şekildeki bir sıralamada 10 şirket büyüme ve kâr marjında listeye girdi. Listede yer alan şirketler piyasa değerine göre şöyle: Sasa Polyester, Şişe Cam, Borusan Yatırım ve Pazarlama, Çemtaş, Alkim Kâğıt, Kiler GMYO, İntema, Vakıf Finansal Kiralama, Mia Teknoloji, Özderici GMYO.

10 milyarı aşanlar

Büyüme ve kâr marjında öne çıkan 10 şirket içerisinde piyasa değeri 10 milyar TL’nin üzerinde olan üç şirket bulunuyor. Bu şirketler: Sasa Polyester, Şişe Cam ve Borusan Yatırım ve Pazarlama. Sasa’nın piyasa değeri 117,8 milyar TL. Şirketin esas faaliyet kâr marjı yüzde 23,9; net kâr marjı yüzde 35,7 ve VAFÖK marjı yüzde 22,52 seviyesinde. Şirketin büyüme oranları yüzde 150’nin üzerinde bulunuyor.

Güçlenerek yola devam

Sasa, Şişecam ve Borusan Yatırım ve Pazarlama şirketinde esas faaliyet kâr marjı büyümesi ise yüzde 250’nin üzerinde bulunuyor. Şirketlerin esas faaliyet kârlılıklarında medyana gelen büyümeler büyüme ve karlılığın devamı açısından önemlidir. İstikrarlı büyümeler ancak şirketlerin esas faaliyetlerine yönelmeleri ile gerçekleşir. Kriz dönemlerinde esas faaliyet kâr marjlarını korumayı başaran şirketler güçlenerek büyümeye devam eder. Politika faizinin yüzde 14 olduğu bir ortamda yüzde 20’nin üzerinde kâr marjı ile çalışan şirketler yatırımcılar için avantaj sağlıyor. Ancak enflasyonun altında oluşan bir kâr marjının reel bir büyümeye işaret etmeyeceği de göz ardı edilmemeli.

Haberin Devamı

 ‘Euro’da zayıf görünüm sürer

Avrupa’nın enerji krizi kış aylarında zorlu bir dönem yaşanacağını gösteriyor. Bu süreçte euro dolar kuruna göre zayıf kalmaya devam edebilir. Zira Rusya Ukrayna gerilimi Avrupa’da enerji konusundaki sıkıntıyı gündemde tutmaya devam edecek. Euro bölgesi Türkiye’nin en büyük ihracat pazarı bu bölgede yaşanacak kriz Türkiye’yi de etkileyecektir. Ancak euro üzerinde baskının devam edeceği aşikar. Öte yandan Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye’nin kredi notunu “B2”den “B3”e düşürdüğünü, not görünümünü ise negatiften durağana çevirdiğini açıkladı.

Haberin Devamı

Altın borsa kuralı: Yüksek ‘kâr’ marjı

Borsa hız kesmiyor

Borsada bir haftada hisse senetlerindeki ortalama değer artışı yüzde 4,14 oranında gerçekleşirken BIST 100 Endeksi yılbaşından bu yana yüzde 54 yükseldi. Hisse senetlerine ilgi devam ediyor. Dolar bazında endeks 159,4 seviyesinde. Borsada yükselişi getiren ise endeks hisselerinde yaşanan güçlü büyümeler. Enflasyonun da etkisi ile şirketlerin ciro ve kârlılıklarında artış yaşandı.

Hizmet sektörü öncü

Borsadaki yükselişte, pandemi sürecinde en fazla etkilenen sektör olan hizmet sektörü hisseleri öncü. Hizmet sektör endeksi haftayı yüzde 6,39 oranında değer kazanarak tamamladı. Sektörün alt dalları arasında yer alan spor sektöründe yükseliş yüzde 18,74 oranında gerçekleşirken ticaret sektöründe haftalık değer artışı yüzde 11,48 oranında gerçekleşti. Yılbaşından bu yana hizmet sektöründe yer alan Türk Hava Yolları yüzde 211 oranında yükselirken enerji sektöründen Aksa Enerji yüzde 202 ve Odaş yüzde 201 oranında değer kazandı.