Zafer Şahin

Zafer Şahin

zafer.sahin@kanald.com.tr

Tüm Yazıları

Mustafa Sarıgül’ü hedef alan kaset kumpası bir başlangıç. 

Başka isimleri de hedef alan yeni kasetlerin yolda olduğu çok açık.  

Deniz Baykal’a kaset operasyonunda da aynısı olmadı mı?  

Devamı geldi. Getirdiler.  

Türkiye’de siyaset bir kez daha kasetlerle dizayn edilmek isteniyor.  

Operasyon her zaman olduğu gibi CHP’de başladı. Kulislerde İstanbul’daki bir CHP’li belediye başkanının kasetinin yakında servis edileceği söylentisi var. Yakında çıkar kokusu.  

Kaset komploları CHP’ye çekilen bir operasyon. Ama operasyonu çekenler dışardan değil içerden…  

Haberin Devamı

Elmanın kurdu içindedir diye boşa dememişler..  

CHP’deki kavga çok büyük. Ve her geçen gün biraz daha kontrolden çıkıyor.  

Sahipsiz hayvanlara Çorum modeli 

Sokaktaki köpeğin hayatını çocukların hayatının önüne koyan aşırı uçları dikkate almayın. 

Türkiye bu meseleyi toplumun tamamının hassasiyetlerini gözeterek çözebilir.  

Nasıl mı? Çorum’da olduğu gibi.. Dün Çorum Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın’dan bir mesaj aldım.  

Meğer 31 Ekim 2022’de Çorum’da Cumhurbaşkanı Kararı ile “Çorum İli Sahipsiz Hayvanları Koruma Birliği” kurulmuş. Yasal statüye sahip bu birliğin başkanı Vali. Tüm ilçe belediyeleri, il özel idaresi ve merkez ilçe belediyesi birliğe üye.  

Belediyeler ve özel idare bir yıl önce gerçekleşen gelir bütçesinin binde 5’ini birliğe aktarıyor. Ödemesini yapmayanların ödemeleri İller Bankası gelirlerinden kesilerek ödeniyor.  

Para sıkıntısı olmayan ve il genelinde sokak hayvanları konusunda tam yetkili olan Birlik, hem hayvanları kısırlaştırıyor, hem de doğal yaşam alanı niteliğinde barınaklar oluşturuyor. Köylerde bile kısırlaştırmalar yapılmış.  

Çorum’da sahipsiz sokak hayvanları sorunu böyle çözülmüş. Hani meşhur bir söz var ya… “Senin yaptığını Çorumlu yapmaz” diye… Aslında onun doğrusu “Çorumlunun yaptığını başka kimse yapamaz” olmalı.  

Baksanıza aylardır konuşulan sokak hayvanları meselesini ne güzel halletmişler. Koca koca büyükşehir belediyeleri birinci derece sorumlusu oldukları bu konuda tek bir çözüm önerisi ortaya koydu mu? Ya da icraatta bir şey yaptılar mı? Tabii ki hayır..  

Haberin Devamı

2028’de Cumhurbaşkanı adayı olmak önemli ama sizin asıl göreviniz yönettiğiniz belediyelerde vatandaşın sorunlarına çözüm üretmek. Bu millet size bunun için oy verdi. Bütçesi sizin onda biriniz kadar olmayan Çorum’un bile gerisinde kaldınız. Bu ayıp size yeter.  

NOT: TBMM’de görüşmeleri devam eden yasa tasarısında “Sahipsiz Hayvanları Koruma Birliği” modeli mutlaka olmalı. Aklın yolu bir. 

Mama lobisinin maskesini düşüren rapor 

MASAK raporuna göre mama sektörünün finansal hacmi 460 milyar liraya ulaştı. 7 binden fazla kişi ve 1.500 firmanın para trafiği incelenerek hazırlanan raporda lobinin 4 ayağı olduğu tespiti yapılıyor. STK’lar, mama üreten firmalar, mama ve hayvan satan petshoplar ve veterinerlik şirketleri.  

Ne ilginçtir ki, mama üretip satanlarla “Hayvansever” etiketiyle STK kuran, bağış toplayanlar genelde aynı kişiler ya da aile bağlantısına sahipler! Türkiye’de sokak hayvanları sorunu 2019-2024 döneminde patladı. Mama sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin yüzde 67’sinin bu dönemde açılması her şeyi anlatıyor aslında. 2021-2024 yılları arasında sokak hayvanları için bağış toplayan 21 şirketin kasasına giren para 205 milyon lirayı bulmuş. MASAK raporunda toplanan paraların büyük bölümünün şahsi hesaplara gittiği tespiti yapılıyor.  

Haberin Devamı

Rakamlar ne çok şey anlatıyor değil mi? Tabii anlamak isteyene..