Zafer Şahin

Zafer Şahin

zafer.sahin@kanald.com.tr

Tüm Yazıları

Malum, sosyal medya çağındayız. Doğru ayağa kalkana kadar yalanın dünyayı dolaştığı bir süreç bu.

Bir süredir küresel salgından etkilenen müzisyenlere hükümet tarafından hiçbir destek verilmediği iddia ediliyor sosyal medyada değil mi? Peki gerçek ne?

Merak ettim, Kültür ve Turizm Bakanlığını aradım. “Müzisyenlere gerçekten de hiç destek vermiyor musunuz?” diye sordum. İşte cevaplar...

Bakanlık küresel salgından mağdur olan ve gelir kaybına uğrayan müzik sektörü çalışanlarına yardımcı olmak için özel bir destek programı başlatmış. Ne zaman? Aralık 2020’de. Programın adı “Müzik Susmasın.”

Haberin Devamı

İşe destek sağlanacak kişilerin tespitiyle başlanmış. Müzisyenlerin büyük bölümünün kayıt dışı çalıştığı, vergi ve SGK kayıtlarının olmadığı görülünce, MESAM, MÜYORBİR, MSG gibi sektör çalışanlarının üye olduğu meslek örgütleriyle iş birliğine gidilmiş.

Bununla da yetinilmeyip, İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü’nden alınan bilgilerle müzisyenlerin faaliyet gösterdiği 6 büyük STK ile masaya oturulmuş. 16-25 Aralık 2020 tarihleri arasında 81 ilde müzisyenlerden başvurular alınmaya başlanmış. Başvuru sahiplerinden müzik alanında faaliyet gösterdiklerini bir video kaydıyla kanıtlamaları istenmiş. Ve başka da hiçbir şart öne sürülmemiş.

Program kapsamında Ocak 2021’den başlamak üzere 31 bin müzisyene ayda 1000 lira destek ödenmeye başlamış. Üç ay sürmesi planlanan destek ödemelerinin süresi daha sonra beş aya çıkarılmış. Mayıs ayına kadar kişi başına 5 bin lira destek ödemesi yapılmış. Toplamda 31 bin müzisyene 156 milyon lira destek ödemesiyle katkı sunulmaya çalışılmış.

En son Haziran 2021’de bu program kapsamındaki müzisyenlere 3’er bin lira daha destek ödemesi yapılması kararı alınmış. Böylece haftalık ve günlük yevmiye ile çalışan, sosyal güvencesi olmayan, işini kaybeden ses ve enstrüman sanatçıları ile sektör çalışanlarına verilen desteğin toplam miktarı 250 milyon liraya ulaşmış.

Bunların dışında Ticaret Bakanlığı da bağımsız müzisyen, ses sanatçısı, konuşmacı, sunucu, vb. benzeri faaliyetleri olan, gelir vergisi mükellefi 1289 esnafa 3’er bin lira hibe ödemesi yapacak.

Haberin Devamı

Bu rakamları yeterli görüyor falan değilim. Ancak tüm sektörlerin pandemiden olumsuz etkilendiği bir süreçte devletin müzisyenleri unuttuğu, kaderleriyle baş başa bıraktığı iddiaları gerçeği yansıtmıyor.

Elbette ki temel çözüm müzisyenlerin çalıştığı mekânların bir ön önce faaliyete geçmesi. O zaman kimse destek falan beklemez. Onun için de biraz sabır ve zamana ihtiyacımız var.

Not: Müzisyenler için taşın altına eline koyan belediyeleri de unutmayalım. Bursa Büyükşehir Belediyesi 1-3 Haziran tarihleri arasında “Sokak Sanatçıları Festivali” düzenledi. Bursa’nın 10 farklı noktasında 100’ün üzerinde müzisyen sanatını icra etti. Belediye bu müzisyenlere biner lira destek ödemesi yapıyor. Ayrıca festivalde sahaya çıkanlara da günlük 250-750 lira arasında ödeme yapıldı. Alinur Aktaş’ın bu örnek projesinin diğer belediyeler tarafından da hayata geçirileceğinden hiç şüphem yok. 

Seviye sorunu olmayanlar

Haberin Devamı

Sosyal medya yalanlarıyla başladık, öyle devam edelim.

Salı günü Cumhurbaşkanı Erdoğan ile TRT Özel Yayın’ına katıldık.

Sayın Cumhurbaşkanı’na iki gazeteci arkadaşımla beraber soru sorduk. Yayın bitti, gece geç saatte eve geldim. Meslek hastalığı işte, uyumadan önce mutlaka son bir haber ve e-posta kontrolü yaparım.

Keşke yapmasaydım. Anlı şanlı gazeteler ve internet sitelerinin ‘son dakika’ olarak bizim programla ilgili yaptığı yalan haberi görmez ve asabım bozulmazdı. Efendim neymiş... Saat 22.30’da başlayan ve TRT’den canlı yayınlanan o program aslında bant çekimmiş! Bir sosyal medya kullanıcısı fark etmiş bu durumu. Çünkü Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın arkasındaki saat 09.05’i gösteriyormuş. İçerdeki ışık durumu da programın gündüz saatlerinde çekildiğini kanıtlıyormuş!

Sadece yazıklar olsun demekle yetineceğim. Gazeteciliği üstelik de en iyi, en objektif olduklarını iddia eden arkadaşların getirdiği durum bu. Maalesef hiçbir seviye sorunu yaşamadıkları için bir sosyal medya trolünün ortaya attığı iddiayı haberleştiriyor ve “Kimse bu ayrıntıyı fark etmedi” diye saçma sapan bir başlıkla okuyucularına sunuyorlar.

O program Çankaya Köşkü’nde çekildi. Söz konusu antika saat 9’u 5 geçe durmuş şekilde görünüyor, çünkü Atatürk’ün vefat zamanını simgeliyor. Hani Atatürkçüsünüz ya! Daha bu ayrıntıyı bile fark edemiyorsunuz.

Allah’tan millet her şeyin farkında. Hastalıklı nefretinizle artık mantıklı düşünme yeteneğinizi kaybettiğinizi ve bir trol aklıyla hareket ettiğinizi çok iyi görüyor.

Ama bunu sakın kendinize dert etmeyin. Bu haller size çok yakışıyor...