Yaman Törüner

Yaman Törüner

yaman.toruner@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Referandum sürecinin en ilginç yanı, referandum akşamı Başbakan Tayyip Erdoğan’ın konuşmasıydı. Tayyip Bey önce referandum kampanyası sırasında yaptığı aşırıya kaçan bazı söylemleri için özür diledi. Sonra da, kampanyada yardımları dokunan her gruba ayrı ayrı teşekkür etti. Bazı televizyon kanalları nedense konuşmanın bu bölümünü vermediler.
Türkiye, şimdiye kadar “özür dileyen” ve “teşekkür eden” bir başbakanla tanışmamıştı. Günlük hayatımızda en yakın ilişkilerimizde bile, gerektiğinde özür dilemeyi veya teşekkür etmeyi bilmeyen bir toplumuz. Hele, bir başbakanın milletin önünde, başkalarından özür dilemesi veya birilerine teşekkür etmesi hiç olmamıştı. Tayyip Bey’in bu örnek davranışı, sadece Batı toplumlarının ileri olanlarında (mesela ABD’de) görülebiliyor.

Bundan sonraki en önemli 3 icat
Globalleşmeyle birlikte, kapitalist ekonomilerde “artı değer” yaratabilen en önemli unsur, yeni icatlar olacak. Sermayenin de, işgücünün de önemi gittikçe azalıyor ama “müteşebbislik” ve “yönetim gücü” hâlâ eski yerini koruyor. Bundan sonra, geniş etkiler uyandıracak önemli icatların aşağıdaki 3 konuda yoğunlaşacağı anlaşılıyor:
1) Enerjinin çok daha kapasiteli, mümkün olduğunca küçük, ucuz ve bu nedenle ticari anlamda piyasaya çıkarılabilecek biçimde, mümkün olan en uzun süre saklanacağı, pil veya akü gibi ileri teknoloji ürünlerinin icadı.
2) Halen uzay sanayi ya da yoğun biçimde kablolama sayesinde gerçekleştirilebilen iletişim ve enerji nakil sistemlerine mümkün olduğunca küçük ve ucuz biçimde erişilmesini sağlayacak, yeni teknoloji ürünlerinin icadı... Bu gereçler, şimdiki antenlerin yerini tutacak ve uzaktan erişimli olarak çalışacak aletleri yönlendirecek. Minik, pazarlanabilir ve çok güçlü antenler ile kablosuz enerji iletiminden bahsediyoruz.
3) Bilgisayar programlarını alt edebilen “korsan yazılımlar” da bu yüzyılın en önemli icatları arasında yerlerini alacak. İçinde bulunduğumuz yüzyılda her şey bilgisayarlar aracılığıyla yönlendirilip, kişilerin bile her hareketi kontrol edilebilecek. Devletleri, şirketleri ve kişileri bilgisayarlar kontrol edecek; bilgi ve veri tek elde toplanacak. Ülkelerin askeri savunmalarını bile bilgisayarlar yapacak. İşte, bu kontrolü gerçekleştirecek bilgisayar sistemlerinin içine sızıp, sistemleri yönlendirebilecek “korsan yazılımlar” engellenmeye çalışılsa da büyük önem kazanacak.
İşte, bu yüzyılın en önemli sayılacak icatları!