Avrupa Birliği ülkelerindeki borç krizi, yalnız kendi bölgesini değil dünya ekonomisini de tehdit ediyor. Yunanistan, Portekiz ve İrlanda’dan sonra, Belçika, İspanya ve İtalya için de tehlike çanları çalmaya başladı.
Aşağıdaki ilginç tablo (Capital Economics-European Commission-Akbank), bu ülkelerin son durumunu, karşılaştırmalı olarak gösteriyor:
Avrupa Birliği kriterlerine göre:- Bütçe açığının Gayri Safi Milli Hasıla’ya(GSMH) oranı, % 3 ün altında olması gerekiyor. % 8’in üzerindeki bir oran ise, çok tehlikeli.
- Devlet borcunun GSMH’ya oranı, % 60’ın altında olmalı. % 80’in üzerindeki oranlar, tehlikeli sayılıyor.
- Bir ülke Hazinesine yabancıların verdiği borç, toplam devlet borcunun % 50’sini aşmamalı. % 60’ı aşan oranlar, riskli kabul ediliyor.
- Bir ülkenin kısa vadeli borçlarının GSMH’ya oranı, % 10’u aşmamalı. % 16’yı aşan oranlardaki bir yıl içinde ödenmesi gereken borç, borçlarda yeniden yapılandırmanın gündeme getirilmesi riskini öne çıkarıyor.
- Ülkelerin GSMH’larının yıllık asgari % 1 büyümesi öngörülüyor ve “0”ın altındaki büyümeler ciddi bünye bozukluğu sinyali veriyor. Ekonomilerin büyüme yerine küçülmeye başlamaları, bunalımı bulaşıcı ekonomik bir hastalığa dönüştürebiliyor.
- Ekonomilerde “yıllık parasal büyüme”nin GSMH’larının % 0.5’ini geçmemesi öngörülüyor. Parasal büyüme oranı, Yunanistan’da % 3.5; Portekiz’de % 1.25; İrlanda’da % 2 ve İspanya’da % 1.75’i bulmuş durumda.
Durum böyle iken, Avrupa Birliği ülkeleri “derecelendirme(rating)” kuruluşlarını suçlama peşinde. Oysa, hesap açık ve “görünen köy kılavuz istemiyor.” Bu durumda, Portekiz ve İrlanda’dan sonra, yukarıdaki çizelgede yer alan Almanya ve Fransa dışındaki ülkelerin notlarında da indirim yapılabilecek.
Tek çıkar yol, Avrupa Birliği’nin “euro” dahil tüm düzenlemelerinin yeniden elden geçirilmesi.