Lokantalara bakmadan önce aynaya bakalım ve tek tek kendimizi eleştirelim. Elimizi vicdanımıza koyup şu sorulara cevap arayalım:
Tamam, zekiyiz, akıllıyız, kabiliyetliyiz ama istikrarlı mıyız? Süreklilik ve devamlılık var mı yaptığımız iyi işlerde? Sebatkar mıyız? Koşullar ne olursa olsun ve hemen bir getiri beklemeden elimizden gelenin en iyisini devamlı yapıyor ya da yapabiliyor muyuz?
Toplumsal kurumlar da elbette ki tek tek bireylerin özelliklerini yansıtır. Lokanta da bir toplumsal kurum. Zaman zaman iyi yemek yenecek lokanta bizde çok. Ama bunu sürekli ve tutarlı bir şekilde yapan pek yok. Ara sıra böyle yerler ile karşılaşınca insan mutlu ve gelecek için daha iyimser oluyor.
Kuşkonmaz salatası nefis
İşte Kurtköy’deki Özsu Lokantası. Burayı üçüncü ziyaretim. Eğer bir değişiklik varsa o da olumlu. Helal olsun.
Ne mi değişmiş?
Soğuk meze tabaklarına beyaz kuşkonmaz ve deniz börülcesi eklemişler. Yaz sonu için çok uygun, hafif mezeler.
“Kebapçıda deniz börülcesi olur mu?” demeyin. Bal gibi oluyor. Bu şekilde diri ve bol zeytinyağlısını Ege’de bulabilirsiniz ancak.
Ya kuşkonmaz? Dünyanın en lezzetli sebzelerinden. Bizde de başladı ve Kuzey Ege’de doğal, yabani kuşkonmaz da çıkıyor ve bazı lokantalarda (Örneğin Bay Nihat) çok güzel pişiyor.
Beyaz kuşkonmaz hafif acımsı ve tadı oldukça kompleks, nefis bir sebzedir. İlkbaharda çıkar, İtalyanlar, Almanlar ve Fransızlar bunun değerini iyi bilir.
Tazesini ben Hollanda ise sos ile severim. Konservesi de lezzetlidir ve çok güzel salata yapılır. Özsu’nun şefi de öyle yapmış. Elma sirkesi, zeytinyağı, hardal ve kapari çiçeği ile iştah açıcı mükemmel bir kuşkonmaz salatası hazırlamış (Benzer şekilde, birçok balıkçıda önümüze gelen marine yetiştirme levreğe göre çok daha lezzetli).
Diğer soğuk mezeler de ağzınıza layık: ev yapımı diri turşular, (erik, üzüm ve sarmısak) Urfa’dan gelen tuzu az ve keçi-koyun sütü karışımı enfes peynir, tam yağlı ve nereden aldıklarını bilsem evime alacağım nefis bir tulum peyniri, kese yoğurdundan güzel bir cacık.
İnsan sırf bu soğuk mezeleri her akşam yese hem doyar hem de sağlıklı ve lezzetli bir yemek yer.
Ama burası Güneydoğu mutfağını temsil ediyor. Dört dörtlük bir kebapçı.
Kurtköy’e kadar gelmişken perhiz yapmak olmaz. Her şeyin tadına bakın çünkü böylelerini pek kolay bulamazsınız.
Örneğin gözünüzün önünde açılan ve bulguru incecik çiğ köfte. Eti bol ve lezzetli. Limon sıkmayın.
Patlıcan söğürme ile gelen lahmacunlarına şapka çıkarırım. Lahmacun ile yarışacak lezzetteki diğer öğün ise gene patlıcan söğürme ile yiyebileceğiniz peynirli pide.
Gaziantep hariç en iyi katmer burada
Böyle müthiş bir ziyafetten sonra tatlıya yer kalır mı?
Kalmaz.
Ama bu akşamlık bir istisna yapın.
Çok iyi bir katmer yapılıyor burada. Antep’in bir Zekeriya Ustası ya da Orkide Lokantası ayarında olduğunu söyleyemem ama onlara yakın. İçi fıstıklı. Antep’te olduğu gibi kaymak yok.
Eğer Antep’e gitmeseydim bunun yediğim en iyi katmer olduğunu söylerdim.
Bir de meyve tabağından bahsedeyim.
Genellikle “müessese ikrami” olduğu için meyve tabağına bizde önem verilmez.
Özsu’da da ikram olmasına ikram ama meyveler o mevsim bulunanlardan özenerek seçilmiş.
Bildiğimiz kahve bile özenerek yapılıyor.
DEĞERLENDİRME: * * * * *