Sıcak bir yaz günü yolunuz Bostancı’ya düşerse, Yaşar Usta’nın dondurmasını tatmanızı kuvvetle tavsiye ederim.
Ben dondurma tavsiyesi yaparken çok temkinli davranmak zorundayım. Ünlü birçok dondurmacının dondurmalarını beğenmiyor ve üzerlerinde çok oynandığını, kıvamını tutturmaktan renk ve lezzet vermeye kadar birçok kimyasal kullanıldığını düşünüyorum.
Doğal lezzet, makul fiyat
Yaşar Usta’nın lezzetleri doğal. Ayrıca fiyat da çok makul. Ne yapıyor ediyor, meyveleri uygun olduğu zaman alıyor ve fiyatları uygun tutuyor. Bunun sonucunda da her gelir kesiminden ve yaş grubundan müşterisi var.
Son ziyaretimde üç sorbe, üç de dondurma denedim. Aralarından seç desen, seçemem. Karadutlu dondurmayı yerken sanki Paris’in ünlü (ve çok pahalı) Berthillon’un katkısız gerçek meyve sorbesini yer kadar zevk aldım. Limonlu dondurma da çok seviyorum. Yaşar Usta fazla şeker kullanarak limonun doğal tadını bozmamış.
Keşke diyorum bizim balıkçılar da yemekten sonra fırında tahin ya da ağır tatlılar vereceklerine gerçek limon dondurması sunsalar. Alın Yaşar Usta’nın limon dondurmasını. İnce ama ağzı biraz geniş bir kadeh bulun. Üzerine biraz limon kabuğu doğradıktan sonra votka veya Prosecco dökün. Dört dörtlük ve balık üzerine harika gidecek ve aynı zamanda hem hafif hem aromatik açıdan zengin bir tatlı olur.
Aynı şeyi çilekli dondurma için de söyleyebilirim. Doğal ve aromatik açıdan zengin. Mis gibi yaz sorbesi.
Dondurmalar çok başarılı
Ceviz, tahin ve sakız denedim. Sakız son zamanlarda epey moda oldu. Burada en iyi örneklerinden birini bulabilirsiniz. Tahinli olanı da çok başarılı. Acımsı değil tahin. Fazla şekeriyle lezzeti maskelenmemiş. Hani yanında pekmez olsa üzerine döküp yenecek cinsten. Ama özellikle ilgimi çeken cevizli olanıydı. Çok lezzetli ve gerçekten ceviz tadı geliyor.
Ceviz biliyorsunuz pahalı. Yaşar Usta’ya işin sırrını sordum, basit. İyi kalite ceviz kullanıyor. Minik ve yoğun lezzette olanları. Sonbahar döneminde ve fiyatlar uygunken alıp donduruyor.
Biliyorum ki bizdeki birçok balık lokantası balığı ucuz olduğu zaman yüksek miktar alıp dondurur ve tabii ki dondurulan balık lezzetini kaybeder. Dondurma farklı. Cevizli dondurmayı gözünüz kapalı yerseniz ne olduğunu söylersiniz.
Yaşar Usta gibi işini hem hakkıyla, hem severek, hem de ticari kaygılardan önce müşteri memnuniyetini düşünerek yapan esnaf ya da başka meslek sahipleri, nesli giderek tükenen bir grup.
Sanırım bunun gerisinde yatan temel dürtü, haysiyet anlayışı. Yaşar Usta’yla tanışın. Ne demek istediğimi anlarsınız. Kendine olan saygısı ve haysiyet anlayışı, kalitenin ve hijyenin güvencesi.
5 yıldızlık dondurma bu derim.