Taksim’deki The Marmara otelinde yer alan Kitchenette’in bonfilesi, Cafe de Paris sosu ve kızarmış patatesle sunuluyor. Tümü ağzınıza layık
Modern lokanta zinciri Kitchenette’in birkaç şubesi var. Ben Taksim, The Marmara otelindekini denedim. Batı başkentlerinde olduğu gibi bizde de artık hem kafe hem bar hem de lokanta olarak işlev gören mekanlar çoğalmaya başladı. Bunların bazılarının yemeği çok uydurma ama alışveriş merkezlerine yakın oldukları için bir süreliğine bile olsa bir rant elde ediyor sonra da dükkanı kapatıp genellikle başka bir yerde başka bir adla arzı endam eyliyorlar.
Kitchenette bu kategoriye giren bir yer değil. Belli ki yemek işini ciddiye almışlar. Mönü dizaynları her zevke hitap eder cinsten. Eklektik.
Buraya birlikte geldiğim arkadaşım Fazıl Seyhanlı bonfilenin tadına bakmamı önerdi.
Bonfileden önce ikimiz bir “fusilli” makarna paylaştık. Keçi peyniri, domates sos ve siyah zeytinli. Fusilli ev yapımı değil, ithal. İstediğimiz gibi “al dente” pişirmişlerdi. Keçi peyniri, zeytin ve domates sosla iyi gider. Ancak keçi peyniri konusunda fazla tutumlu davranmışlar ve mübarek sanki siyah trüfmüş gibi çok az kullanmışlardı.
Beni asıl şaşırtan zeytin oldu. Ülkemizde hiç bu kadar lezzetsiz, adeta kauçuk tadında zeytin yememiştim. Bu kadar kötüsüyle sadece 1980’lerde gittiğim ABD’de kaldığım öğrenci yurdunda karşılaştığımı hatırlıyorum.
Garsonumuz da kullandıkları zeytinin tadına bakmamış, önerim üstüne baktı, o da şaşırdı. Mutfağa sorup bu zeytini nereden bulduklarını bildireceğini söyledi ama sözünü tutmadı. 15 YTL olan bu makarnanın acaba maliyeti kaçadır diye düşündüm kendi kendime.
Buna karşılık bonfile güzeldi. 29 YTL bonfile için abartılı değil. Ancak burada da miktardan tasarruf etmiş ve İtalyanların “piccata” dediği şekilde bonfileyi ince ince kesmişlerdi. Ama et kalitesi iyiydi. Ayrıca istediğimiz gibi “orta az” pişirmişlerdi. Yani içi pembe ve sulu kalmış.
Cafe de Paris sosu ve kızarmış patatesle sunuluyor bu bonfile. Her ikisi de ağzınıza layık. Sanırım sosta bol tereyağı, biraz da köri ve safran var. Köri kıvamında, lezzeti bastırmıyor. Patatesler de ince kesilmiş; yağ çekmeden ve temiz yağda iyi kızartılmış.
Yolunuz Taksim’e düşerse bonfilelerini tavsiye ederim. Yanında bardakta şarap vermeleri de artı puan. n
Tel: (0212) 292 68 62
DEĞERLENDİRME: * *