Tunca Bengin

Tunca Bengin

tunca.bengin@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Türkiye’yi Rus yapımı S-400 hava savunma sistemlerini almaktan vazgeçirmek için baskısını artıran ABD şimdi de Almanya ve Fransa’yı devreye soktu. Onlar da Türkiye’nin kararını NATO’daki konumu çerçevesinde bir kez daha gözden geçirmesine yönelik çıkışlar yaptı, yapıyor. Tabii özellikle de ABD’nin yaptırım tehditlerini anımsatarak ve NATO’nun çıkarları bahanesini kullanarak… Yani doğrudan ABD’nin sesi olarak. Tüm bunlara karşı Türkiye de bağımsız bir ülke olarak verdiği kararın arkasında duracağını her konuda olduğu gibi çok net ortaya koydu, koyuyor. Dahası olası yaptırım tehditlerine karşı sessiz kalmayacağını da duyurdu. Hem de en yüksek perdeden... Ve bunların sadece sözde kalmayacağı vurgusuyla... Dolayısıyla da hem içerde hem de dışa dönük olarak siyasi- diplomatik gelişmeler anlamında oldukça sıcak bir haftaya daha giriyoruz. Bir yanda sandığa dönük son düzlükteki hararetli atmosfer, diğer yanda ABD’nin küstah S-400 mektubuna karşı verilecek yanıt beklentisi... Bu noktada özellikle dışa dönük gelişmeler açısından akla gelen soru da şu:

Haberin Devamı

ABD’nin olası yaptırım uygulamalarına karşı Türkiye’nin hamleleri ya da adımları ne olabilir?

Soruya eski Genelkurmay İstihbarat Dairesi Başkanı Em. Korg. İsmail Hakkı Pekin yanıt veriyor:

“Müttefik olarak beraber yürüttüğümüz, Afganistan başta olmak üzere bir sürü operasyon var. Oralarda ve Türkiye’deki üsleri kullanma konusunda ABD’ye birtakım kısıtlamalar getirebilir. NATO’daki pozisyonuyla birtakım kararları veto edebilir. Ege’de, Doğu Akdeniz’de, Fırat’ın doğusu, Menbiç konusunda daha agresif davranabilir. Buna kimse, ABD gelip mani olamaz. İran’a olası müdahalede kapışma alanı olmaktan korkan Irak’la Türkiye birlikte hareket edebilir. İran’ın ablukaya alınması ya da İran’ın tehdit edilmesi konusunda tamamen karşı politikalar uygular, uygulamaya çalışıyor da zaten. Gerekirse F-35 anlaşması konusunda tahkime gidip orada ben şimdiye kadar ortak olarak şu kadar para verdim, benim uçaklarımı teslim etmiyor, deyip parasını geri isteyebilir. ‘Malatya Kürecik ‘teki radarı kaldırın buradan’ diyebilir, oradaki işlevini durdurtabilir.

Haberin Devamı

Türkiye-Çin yakınlaşması var. Çin Savunma Bakanı Türkiye’ye savaş uçaklarını verebiliriz diye laflar etti. Bu konuda Türkiye’nin niyeti çok önemli. ABD, Rusya’yı, Çin’i, Ortadoğu’da İran’ı tehdit ederken Türkiye gibi bir ülkeyi kaybetmek istemez. Yaptığı planda Türkiye’ye ihtiyacı var, Türkiye’yi karşısına alarak bu işi yapamaz...”

Yani Türkiye’nin yapacağı çok şey var teker teker bunları gündeme getirebilir. Nitekim bu konuda kararlı da...Türkiye adım atarsa ABD’nin zarar göreceğine dikkat çeken Pekin devam ediyor:

“En az bizim kadar zarar görür emin olun. Türkiye’nin elinde adımlar var ve bunları Türkiye atar. Bu konuda kimsenin de endişesi korkusu olmasın. Evet biraz zorluk çekeriz ama iyi planlamayla hem ekonomik hem de askeri ve diğer anlamlarda Türkiye yalnız kalmaz.. Türkiye’nin elinde ABD’yi zarara uğratacak, dolayısıyla da bir daha düşündürecek imkânlar var.”

Peki ya Türkiye S-400 almaktan vazgeçerse?

Haberin Devamı

“Bir daha hayat boyu ABD’nin güdümünden kurtulamayız, bundan sonra her şeyi kabul ederiz. Bize bir pazarlık sunmuyor ki adam. Vazgeçerseniz belki F-35 programına geri dönersiniz diyor. Tavrı bu. Uçakların ya da Patriotların bize verilmesi tamamen kongreden çıkacak karara bağlı. Başkan bir şey söylüyor, kongre hayır diyor, olmuyor. Onun için Türkiye’nin bu konuda dik durması lazım. S-400 bizim için çok önemli ama sorun o aşamayı geçti. Asıl konu ABD’nin dikte ettirdiği bir şeyi yapacak mıyız yapmayacak mıyız? Yoksa Türkiye’yi batırmaları o kadar kolay değil. Türkiye’yi gözden çıkartamazlar...”