Barzani’nin referan-dum inadından sonra Irak’ın kuzeyindeki Kürt bölgesinin kara, hava bağlantıları koptu. Irak merkezi yönetiminin İran ve Türkiye ile koordinasyonlu bir şekilde Barzani bölgesine açılan sınır kapılarının kontrolünü almayı planladığı harekat için de her an düğmeye basılabilir. Bunun daha ötesi de bölgesel, küresel tüm aktörleri içine çeken hepten kaos olasılığı. Yani söylenenlerin hepsi oldu oluyor. Peki bugün referandumu tanımadığını ve bu adımın muhtemel negatif sonuçlarından endişe duyduğunu söyleyen ABD olacakları bilmiyor muydu ya da öngöremedi mi? Tabii ki bu mümkün değil. Dolayısıyla da asıl soru adım adım bağımsız Kürdistan yolunu açan ABD’nin ne yapmak istediği ya da neden böyle davrandığı.. Genelkurmay İstihbarat Dairesi eski Başkanı Em. Korg. İsmail Hakkı Pekin’in bu soruya yanıtı şöyle:
“Barzani ve onunla beraber bu olayları değerlendirenler zamanın uygun olduğunu, Rusya’nın Türkiye ve İran’la birlikte daha çok Suriye ile uğraştığını düşünmüşlerdir. Mutlaka ABD’den bazı gruplar da Pentagon ya da CIA bu referandumu desteklemiş olabilir. ‘Bu referandumu yapın merak etmeyin arkanızda biz varız, bir şey olmaz’ denmiştir. Yani bir grup Ortadoğu’da savaş çıkartmaya çalışıyor. Bence Barzani de buna alet oldu. Çünkü eğer meclisinden Kerkük’e asker gönderme yetkisi alan Irak gerçekten gözünü karartıp da İran’ın desteğiyle, yani Haşdi Şabi’yle hareket ederse bu büyük sorun çıkartır. Sonuçta Haşdi Şabi’ye yönelik ABD Hava Kuvvetleri ya da koalisyon hava kuvvetleri kullanılır. Bu sefer herkes birbirine girer, bölgede DAEŞ tehlikesi tekrar artar. Acaba ABD’den bir grup, İsrail bunu mu istiyor? Herkes birbirine girsin ortalık karışsın. Sanki böyle bir istek var gibi..”
Pekin’e göre; ABD’yi harekete geçiren bir başka neden de şuydu:
“ABD Suriye’de istediklerini elde edemeyeceklerini anladı. Deyrizor’u alamadılar. Haseke’de Rusya desteğindeki Suriye güçlerinin eline geçtiğinde büyük ihtimalle Irak Suriye bağlantısı kesilecek. Dolayısıyla PKK\PYD güneyden kuşatılmış olacak bu ABD’yi rahatsız etmiş olabilir. ABD bunun karşılılığında bağımsız Kürdistan konusunda Barzani’ye hamle yaptırıp o bölgeye yerleşerek İran’ın Irak’a etkisini azaltmak isteyebilir.”
- Yani bu doğrudan ABD’nin yönlendirdiği ve sonuçları kestirilen bir hamle?
“Kesinlikle. Mutlaka önceden herkesin ne yapacağı nasıl davranacağı değerlendirilmiş, ondan sonra böyle bir hamle yapılmıştır. Gerçekten Barzani’nin boyutlarını aşan bir konu. Sadece İsrail’le olmaz. ABD, batı evet demeden böyle bir şeyin içine girmez Barzani.”
- Peki çözüm askeri müdahale mi?
“İran’ın bu bölgede Hizbullah, Haşdi Şabi, Özel Kuvvetler gibi sahada operasyonel gücü var. Türkiye’nin de bunu yapması lazım. Yani siz sahada güçlü olacaksınız, bunun için de birilerinin arkasında olmanız lazım. Biz bunu şu ana kadar yapamadık. Birilerinin arkasında olmazsanız, doğrudan devreye girersiniz ve işin içinden çıkamazsınız. Türkiye’nin bunu iyi görmesi gerekiyor.. Yani oraya tank,uçak göndermekle bir şey yapılmaz asıl içerde sizin kullanacağınız bir gücün olması lazım...”
Özay Şendir
F-35 meselesinde kitabın orta yeri...
29 Kasım 2024
Didem Özel Tümer
Ankara’da ‘değerlendirme’ kulisi: Öcalan ile kim görüşecek
29 Kasım 2024
Abbas Güçlü
Diploma mı, meslek mi?
29 Kasım 2024
Abdullah Karakuş
Bölgede satranç ve terörle mücadele
29 Kasım 2024
Mehmet Tez
Suudi Arabistan başarabilecek mi?
29 Kasım 2024