2.2 milyar dolarlık borcu 1.5 milyar dolara indirmek için hisse satışı ve halka arz planladıklarını belirten Sinan Ak, doğalgaz dağıtımı satışında Japon Mitsui ile hızlı ilerlediklerini söyledi
Bundan bir süre önce 2.2 milyar dolarlık borcu azaltmak amacıyla hisse satışı, ortaklık ve halka arz planladıklarını, bunun paralelinde ekonomide dalgalanmaların yaşandığı bir sürecin içine girildiğini hatırlatan Zorlu Holding Enerji Grubu Başkanı Sinan Ak, “Bu yıl 400 milyon dolarlık EBITDA yaratacağız. Çok rahatlıkla faiz ve anaparayı ödeyebiliriz. Ama biz borcu azaltmak ve karlılığı artırmak için yola çıktık. Nihai hedefimiz bu borcu 1.5 milyar dolara indirmek” dedi.
‘Sermaye girişi olacak’
Doğalgaz dağıtımında yükselen iki bölge olarak tanımladığı Trakya ve Gaziantep için Mitsui ile ortaklık için masada olduklarını anlatan Ak, “Japon Mitsui’den ortaklık teklifi geldi. Yüzde 50-50. Üç de yerli şirketlerden teklif var. Hızlı bir şekilde Japonlarla ilerleyebiliriz. Finansmanı Japonya’dan sağlanacak. Masadaki teklif şöyle; İki grup birlikte şirket kuracağız. Finansmanın tamamı da Japonya’dan sağlanacak. Dolayısıyla Türkiye’ye önemli bir sermaye girişi olacak” diye konuştu.
‘Türkiye cazip pazar’
Sinan Ak, grup olarak iki bölgeye 350 milyon dolarlık bir yatırım yaptıklarını, projelerin 110 milyon dolarlık kredisi bulunduğunu ifade etti. Mitsui’nin Japonya’nın dünyada gazını tedarik eden şirket olduğuna dikkat çeken Ak, şunları kaydetti: “Mitsui, Brezilya, Meksika ve Tayland’da ortaklıkları olan bir oyuncu. Böylesine stratejik bir şirketin Türkiye’ye gelmesi önemli. Bu durum bize hala Türkiye’nin cazip bir pazar olduğunu gösteriyor. Mitsui’nin Acıbadem grubunda da ortaklığı var, bu ilgi bize şirketin Türkiye’de büyüme yoluna da gidebileceğini gösteriyor.”
Kızıldere’de 5’i 1 yerde!
İstanbul’dan bir grup ekonomi gazetecisiyle çıktığımız Denizli, Kızıldere’deki jeotermal tesislerinin hemen yanı organize tarım bölgesi olarak ilan edilmiş. Sera yatırımı için hazırlanan araziye yatırım yapacaklara bu tesislerden bedelsiz su sağlanacak. Yatırımların bu yıl başlaması planlanıyor. Jeotermal enerjinin bölgede birçok faklı alanda kullanıldığı belirtilirken, turizm-otel, sera-sulama, konut-sıcak su, gıda sanayi-gazlı içecek ve elektrik üretimindeki rolünden dolayı buna 5’i 1 yerde denildiği ifade ediliyor.
Yatırımın şifresi: Hep yenilenebilir
Zorlu Holding CEO’su Ömer Yüngül, enerjide büyük yatırımlara imza attıklarını, Denizli Kızıldere’deki 165 MW’lık jeotermal tesisinin tek yerde dünyanın en büyük santrali olduğunu belirtirken, jeotermalde Alaşehir’le birlikte toplam 305 MW ile Türkiye’nin en büyük yatırımcısı olduklarını söyledi. Grup olarak e-şarj, yenilenebilir enerji ve jeotermale yatırımları sürdüreceklerini ifade eden Yüngül, “Yatırım kollarımız hep yenilenebilir olacak” şeklinde konuştu. Grubun sadece jeotermale yaptığı yatırımların boyutu 1.5 milyar doları bulmuş durumda.
Yüngül, elektrikli otomobil ve şarj noktasında Türkiye’de nikel ve kobalt bulunduğuna işaret ederken, gelecekte tüm Türkiye’deki elektrikli araçlara yetebilecek bir maden varlığı olduğunu açıkladı.
Zorlu Grubu yurtdışı ayağında sorunlu Rusya operasyonu ile uğraşırken Katar ve Pakistan pazarlarında büyüme adına yatırımları sürdürme kararı almış durumda.
‘Yüksek ısıda’ kızgın rekabet
Türkiye jeotermal yatırımlarına özel sektör eliyle bundan 10 yıl önce başladı. Şu anda 32 şirket toplam 1.347 MW güçle bu alanda iş yapıyor. Bu da Türkiye’yi dünya liginde şimdiden ilk 5’in içine almış durumda. Böylece Türkiye 10 yıllık yatırımla son sıradan ilk 4’e girmeyi başarmış oldu. Jeotermal enerjide önce sahaların lisansı alınıyor sonra petrol ve gazda olduğu gibi sondaj yapılıyor. 50-60 dereceden 240 dereceye kadar sıcak su bulunup çıkarılabiliyor. Bu su kullanımın ardından içine bazı eklemeler yapılarak yine geldiği yere geri gönderiliyor.
Enerjideki yol haritasını dinlemek için, soldan sağa, Ali Er (Kızıldere Santral İşletme Müdürü), Ali Kında (Zorlu Enerji Yatırımlar Genel Müdürü), Ömer Yüngül (Zorlu Holding CEO’su) ve Sinan Ak (Zorlu Holding Enerji Grubu Başkanı) ile bir araya geldik.