Şükrü Andaç

Şükrü Andaç

sukru.andac@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

THY’nin ilk kez katılarak endüstrinin önde gelen oyuncularını ağırladığı Farnborough’daki uluslararası havacılık fuarına yeni nesil teknolojiler damgasını vurdu. Fuarda gözler Türkiye’deydi.

Bu hafta İngiltere’de düzenlenen uluslararası havacılık endüstrisinin öncü etkinliği “Farnborough Airshow 2024” hareketlilik ve sipariş olarak iddialı bir take off’a (kalkış) imza atarken; Türkiye, başta Türk Hava Yolları (THY) olmak üzere etkinlikteki varlığıyla ses getirdi. Fuarda, uluslararası bir grubun üst düzey temsilcisinin “All eyes on Turkey” (Tüm gözler Türkiye’de) söylemine, etkinlikte sergilenen yeni model ve planlar eklendiğinde Türkiye’nin havacılık endüstrisindeki güçlenen konumu kayıtlara geçti. Etkinlik, katılımcıların oluşturduğu iş hacmi büyüklüğü toplandığında 2.5 trilyon dolarlık dev buluşmaya sahne oldu.

Haberin Devamı

Sayısı 750’yi bulan grubun (16’sı Türkiye’den katılan kurum ve şirket) temsil edildiği fuarda yolcu ve savaş uçakları, yeni nesil motor teknolojileri, prototip ürünler, drone’lar ve ileri seviye donanımlar sergilendi.

Fuarın bu yılki teması altı ana başlıkta toplanmıştı: Uzay, savunma, sürdürülebilirlik, inovasyon, işgücü ve geleceğin uçuşu. Hava şovlarının da yer aldığı ana meydanda Boeing, Airbus gibi oyuncuların hemen yanı başında THY ve TUSAŞ özel bölümlerde misafirlerini ağırlayarak Türk bayrağını dalgalandırdı.

Türkiye take off’a hazır

Ahmet Bolat

Dev anlaşmalar masada

Fuara katılan ve şirketin üst düzey yöneticileriyle birlikte bir dizi temaslarda bulunan Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bolat, havacılık endüstrisinin buluştuğu Farnborough’daki etkinlikte THY’nin ilk kez misafirlerini ağırlıyor olmasının önemine dikkat çekerken yaptıkları görüşmelerde önemli anlaşmaların tohumlarını ektiklerine vurgu yaptı. Bolat, fuardaki THY sergi ve toplantı alanına gelen misafirlerin başta yerli üretim Business Class koltuklar ve THY Do&Co ikramlarını deneyimlediklerini ayrıca ‘başkalarında lüks THY’de ise standart olan hizmetlerle’ tanıştıklarını ifade etti. Öte yandan büyük üreticilerle yapılan toplantılarda anlaşmaların üzerinden geçilirken, THY’nin önümüzdeki dönemde tüm yolculara ücretsiz olarak sunmaya hazırlandığı Wi-Fi internet servisi de dikkat çekti.

Haberin Devamı

Türkiye take off’a hazır

400 milyon $’lık stratejik ‘yatırım’

Uçak motor bakımında THY olarak gelecekte önemli rol oynayan şirketlerden biri olmayı planlayan bayrak taşıyıcı şirket, İstanbul’da, ‘Sabiha Gökçen’de, İngiliz üretici Rolls-Royce ile büyüklüğü 350-400 milyon dolarlık büyüklüğe denk gelen bir yatırım için pazarlıklarını sürdürüyor.

“Önemli olan, kurulması planlanan bu fabrikada motor parçası takmak değil, kritik parçalarda tamir kabiliyeti kazanmak” diyen Ahmet Bolat; bu alanda hali hazırda sahip oldukları tecrübeyi ileri taşımak adına iddialı olduklarını anlattı. Bolat, bu sayede gerek test hücresi yatırım gerek sadece kendi uçaklarının motoru değil bölgedeki Rolls-Royce motorların da bakım ve onarımını bu merkeze çekmek için görüşme ve pazarlıkların sürdüğünü ifade etti. Konu şu aşamada pek çok yönüyle müzakere edilirken; süren pazarlıkların neticesinin bir süre sonra açıklanması bekleniyor.

Haberin Devamı

10 yıl sonra, şu anda 456 olan filodaki uçak sayısını 810’a taşıyarak, Amerikan bayraklı United Airlines’ın ardından havacılıkta 2 numaraya yerleşmeyi planlayan THY, atacağı bu adımlarla yerlilik, üretim ve nitelikli istihdam tarafında da önemli açılımlara imza atmak için mesai harcıyor.

Son dönemlere bakacak olursak, yılda ortalama 9 oyuncunun iflas ederek kenara çekildiği oldukça zorlu olan bu sektörde THY’nin atacağı adımlar ilerideki güçlü konumunu sağlamlaştırması için kilit öneme sahip.

Türkiye take off’a hazır

Farnborough notları

■Havacılık endüstrisi temsilcileri fuarda 51 milyar dolarlık anlaşmaya imza atıldığını duyurdu.

■Bu yıl tüm dikkatler Farnborough’da ilk uçuşunu gerçekleştiren T625 Gökbey helikopteri ve karada sergilenen Hürjet üzerindeydi.

■GCAP’nin program ortakları (İngiltere, İtalya ve Japonya) yeni nesil savaş uçaklarının konsept modelini sergiledi.

■Farnborough Joby’nin tam boyutlu elektrikli taksisi ilk kez görücüye çıktı. Mini uçak 4 yolcu kapasiteli.

■Airbus yakında piyasaya süreceği A321XLR ile sürdürülebilir havacılık yakıtı ile uçuş gerçekleştirildi.

■Boeing 777X modelinin iç bölümünü sergiledi.

■F35 ve F15 savaş uçakları ve Kraliyet filosu gösteri uçuşlarına imza attı.

Türkiye take off’a hazır