Teknoloji insanlarının kendi dünyalarıyla ilgili söylediği “özlü sözler” vardır. Bunlardan ilki, “Kullandığınız ürün bedava ise, asıl ürün sizsinizdir”. İkincisi ise, “Dijital dünyadaki en büyük güvenlik açığı insandır.”
Daha önce bahsetmiştik; tüm dünyanın koronavirüs ile mücadele ettiği şu günlerde, “sosyal mesafe” ve “evde kal” çağrıları sonrasında video konferans teknolojisi adeta altın çağını yaşıyor.
Düşünün en popüler uygulama olan Zoom’un patronu Eric Yuan, bu kısa sürede kişisel servetine 4 milyar dolar kattı.
Dünya liderlerinden CEO’lara, akademisyenlerden öğrencilere, ev hanımlarından beyaz yakalılara 200 milyon kişi Zoom kullanıyor.
Çin’de doğdu, ABD’yi fethetti
Amerika’da yaşayan, Çin doğumlu bir girişimci tarafından kurulan Zoom şirketinin en çok tercih edilen uygulama olmasının ardında, barındırdığı ileri teknoloji yatıyor.
Neredeyse hiç zaman kaybı olmadan çoklu görüşmelere ve hatta konserlere bile ev sahipiliği yapabilen Zoom, bu sayede rakiplerine fark atmış durumda.
Koronavirüs öncesinde 15 dolardan başlayan aylık abonelik ile kullanılan ürün, salgınla birlikte “bedava” oldu ve bir anda kullanımı patladı. Ücretsiz versiyonun hızla kullanılması bizim bir kez daha teknoloji dünyasının “özlü sözlerini” hatırlamamıza yol açtı.
Amerika 8 kez vize vermemiş
1995 yılında Çin’den ABD’ye gitmek için yaptığı ilk başvurusu reddedilen Eric Yuan, pes etmemiş, tam iki yıl boyunca, kendisini geliştirerek, elçiliğe 8 vize başvurusu daha yapmış. Dokuzuncu başvuruda kabul alan Yuan (50 yaşında), şimdilerde ABD’de, borsada işlem gören, 40 milyar dolar değerinde bir şirketi kontrol ediyor.
Johnson sızdırdı, ortalık karıştı
“Dijital dünyadaki en büyük güvenlik açığı insandır” sözünü bir kez daha hatırlatan fotoğraf ise, tüm dünyaya, İngiltere Başbakanı Boris Johnson tarafından servis edildi.
Testlerde koronavirüs pozitif çıkan Johnson, karantina nedeniyle İngiltere’nin ilk dijital kabine toplantısını yaptığını Twitter’dan duyurdu. Zoom üzerinden yapılan, hatta görüşmenin protokol numarasının bile görüldüğü fotoğraf, güvenlik tartışmalarına neden oldu. Ekranda; toplantı protokol numarasının paylaşılması, kabine üyelerin bilgileri ve bulundukları yerlerin arka plan görüntülerinin yer alması ulusal güvenlik uzmanlarını endişelendirdi. Ayrıca, bu üst düzey kabine toplantısının hacker’lar tarafından izlenip kayıt altına alınabileceği şüphesi de ayrı konu.