Sektördeki oyuncu değişikliklerine hazır olduklarını belirten Enerjisa Enerji CEO’su Ziya Erdem, hızlarını kesmeyecek şirketleri alım için yakından takip ettiklerini söylüyor.
Sabancı Holding ile Alman E.ON’un eşit hisseyle ortak olduğu Enerjisa Enerji’nin CEO’su Ziya Erdem, 2018’de şirketin sıkı performans gösterdiğine işaret ederken, 2019 ve gelecek için oldukça umutlu konuşuyor.
Öncesinde Ericsson Türkiye’nin genel müdürlük koltuğunda oturan, 1 Temmuz 2018 itibariyle de geçmişte yolunun kesiştiği Sabancı Holding ortaklığındaki Enerjisa’da göreve başlayan Erdem, ayağının tozuyla İstanbul Avrupa yakasındaki şirket merkezini, enerji dağıtımını üstlendiği bölge olan Anadolu yakasına taşıdı.
Ataşehir’de yükselen Finans Merkezi’ne komşu yeni genel müdürlük binasında bir araya geldiğimiz Erdem, enerjide büyümenin süreceğini, 52 milyar dolar borçlu sektörde oyuncu değişikliklerine hazır olduklarını söylüyor.
Ziya Erdem, döviz borçsuz bir şirket olmalarının, ağustosta yaşanan gergin dönemi atlatma noktasında kendilerine önemli avantaj sağladığını ifade ediyor.
“Sektörün 52 milyar dolar borcu var. Sıkışmışlık söz konusu. Sektörde oyuncu değişiklikleri olabilir” diyen Erdem, “Bunları yakından takip ediyoruz ve radarımızda. Hissedarlarımıza verdiğimiz mesajı bozmayacak şirketlerle ilgilenebiliriz” diyor.
Peki hissedarlara verilen mesaj ne? “Gelir ve kârda 2019’da yüzde 20 büyüme hedefliyoruz. Kârın yüzde 60-70’ini de temettü olarak dağıtacağız.”
Hisselere yansımalı…
Bu noktada şirketin performansına bakalım…
2018’de yüzde 20 büyüme hedefiyle yola çıkıldı. 3-3.3 milyar TL gelir hedeflenirken, ciro 3.8 milyar TL oldu. Bu rakam 2017’ye göre yüzde 50 büyümeye işaret ediyor. 2017’de 522 milyon TL olan yıllık kâr 730 milyon TL’yi buldu. Böylece 2018 kârı bir önceki yıla göre yüzde 40 yükseldi. Şirket, 2018 kârından 40 kuruş temettü teklif etti. Bu da reel getiri demek...
Erdem, bu başarının formülünü şöyle özetliyor; “Hiçbir döviz borcumuz yoktu. Nakti de elimizde tuttuk. Harcamaları kısarak, maliyetleri yöneterek gelir ve kârı artırmayı başardık.”
Masada rakamlar konuşulurken Ziya Erdem, cebinden çıkardığı telefonun ekranında hisse fiyatına bakıyor ve “Bu olumlu gelişmelerin hisselere de yansımasını bekliyoruz” diyor.
Enerjisa’nın yüzde 40’ar hissesi E.ON ile Sabancı Holding’e ait, yüzde 20 hisse borsaya kote. 8 Şubat 2018’de yapılan halka arza 4.8 kat talep geldi, bu işlem o tarihte yılın en büyük halka arzı oldu sonrasında da yeni halka arz gelmedi.
Yabancı iştahı kabarık
Hisseleri ağırlıklı yabancı yatırımcıların elinde tuttuğunu anlatan Erdem, “Uzun vadeli girdiler. Enerji sektöründe yabancı yatırımcı istikrarın olduğunun göstergesi. Bu bize sektöre yeni yatırımcıların da gelebileceğini gösteriyor” yorumunu yapıyor.
Bir de iddiasını ortaya koyuyor; “Ekonomide ne gelişme olursa olsun bu sektörde büyüme sürecek. Yeni yatırımlar gelecek, biz de durmayacağız. Bunlara güneş ve rüzgâr da eklenecek. Ovalar, dağlar, taşlar rüzgâr gülleriyle donatılacak.”
Elbette kendisini de yakından ilgilendiren bu yatırımlara yabancı ortak bakışı nasıl? Erdem’in “E.ON’un iştahı hâlâ kabarık bunu görüyoruz” sözleri, Türkiye’nin geleceğinin parlak olduğuna dair ipucu veriyor.
“Biz büyüyoruz. İmar Barışı ile ciddi talep oluştu. Stokta olan inşaatlar vardı, onlar geliyor. Dolayısıyla büyümemiz devam edecek” şeklinde konuşan Erdem, 31 Mart sonrasını da iyi görüyor; “Seçim sonrasında ekstrem koşullar beklemiyoruz.”
Milyarı aşacak
Enerji şirketleri 5 yıllık yatırım planlarını EPDK’ya onaylatarak ilerliyor. Ziya Erdem, “2016-2020 yatırım taahhüdümüzü 2018’deki 1.6 miyar TL yatırımla tamamladık. Bölgelerin devrinden bugüne toplam şebeke yatırımımız 9.1 milyar TL’yi buldu” diyor.
Yatırımlar bitince EPDK’ya gittiklerini ve ek yatırım için onay aldıklarını hatırlatan Erdem, “Yıllık 300-400 bin yeni abone alıyoruz. Yatırımları durduramayız. Ağustosta yaşananların ardından 1.3 milyarlık yatırımı yine EPDK’dan alacağımız izinle 2019’a sarkıttık” ifadelerini kullanıyor.
Erdem sözlerini, “Yatırımlara devam ediyoruz. Milyarın üstünde bir rakamla yatırımda yerimizi alacağız” diye noktalıyor.
750 bin abonesi sosyal tarifede
Düşük gelirli vatandaşların elektrik faturalarının ödenmesi projesi olarak bilinen sosyal tarife uygulaması 1 Mart’ta başladı.
“Proje Türkiye’de 2.5 milyon kişiyi kapsıyor. Bizim abonelerimiz içindeki rakam ise 750 bin kişi” diye Erdem, “Listeyi Aile Bakanlığı belirliyor. Ardından PTT devreye giriyor. Bizlerle de liste paylaşılıyor. TC Kimlik numarası eşleşiyorsa 82 TL’ye kadar faturayı bize PTT ödüyor. Üstelik kendi faturası olması da şart değil. Yaşlı biri olabilir kızı ya da oğlu yanında yaşıyorsa o evin faturası da karşılanıyor. Bu grubun ortalama elektrik faturası zaten 80 TL’ye denk geliyor. Dolayısıyla üzerine bir ödeme yapmak gerekmiyor.”
‘Dünyaya örnek şirket olacağız’
eŞarj yatırımıyla elektrikli otomobil işine giren Enerjisa’nın gelecek hedefini, “Biz dünyada örnek enerji şirketi olmak istiyoruz” diye anlatan Ziya Erdem, devam ediyor: “Enerjiye katma değer sağlayacak her sektörde iş yapacağız. İçeride dışarıda ortaklıklara sıcağız.”
Fatura ödeniyor hiçbir sıkıntı yok
11 bin çalışanı olan Enerjisa Enerji, istihdamda büyüme hedefliyor. Şirkete bağlı 10.5 milyon sayaç var, müşteri sayısı ise 9.5 milyon.“Piyasalardaki durgunluğun işlere ve tahsilata etkisi ne?” diye sorulduğunda, Erdem’den gelen yanıt şöyle oluyor: “Tahsilatlarımızda sıkıntı görünmüyor. Yüzde 99.7 rakamına ulaşmış durumdayız. Son ödeme tarihinde abonelerimizin yüzde 65’i faturasını ödüyor, 7-8 ay sonrasında yaptığımız çalışmalar sonrasında bu rakam yüzde 99.7’lere çıkıyor. Fatura ödemelerinde genel bir alarm durumu yok. Belki başka yerlerden kesebiliyor ama vatandaş elektrik borcunu ödüyor.”