Başta otomotiv, havacılık ve uzay olmak üzere birçok farklı alanda ileri malzeme üreten Kordsa, “büyük” bir yatırımla sıçrama yapacak.
Bir sanayi şirketinin işlerini ileri teknoloji ile buluşturduğunda gidilecek noktayı tarif etmek için Kordsa’yı yakından izlemekte fayda var. 50’nci yılını dolduran şirket, 4 kıtadaki 7 ülkede, gücünü Ar-Ge’den alan 5 bin çalışanla dünya çapında iş yapan ileri malzeme şirketine dönüşmüş durumda. Cirosunu önceki yıl 1 milyar dolar çıtasının üzerine çıkaran Kordsa, 2017-2022 arasındaki 5 yıllık dönemde gelirlerini 7 kat artırdı. Gelecek koşusunda en güçlü silahı kompozitin cirodaki payı ise 2023 yılında yüzde 20’ye ulaştı.
‘İnorganik olur, çalışıyoruz’
Kordsa’nın Avrupa’da hızlı büyümek adına yüzde 61’ini satın aldığı Microtex’in İtalya’nın Pistoia’daki merkezinde bir grup gazeteciyi ağırlayan Sabancı Holding Sanayi Grup Başkanı Cevdet Alemdar, “Bugüne kadar ABD’de 3, Avrupa’da 1 yatırım yaptık. Bu sayede 350 milyon dolarlık değer yarattık. Şimdi bunları daha büyük bir yatırımla taçlandırmalıyız. Tercihimiz inorganik yatırım” dedi. Alemdar, “Bu iş için tarih 2024 mü?” sorusuna, “Çalışıyoruz” yanıtını verdi.
‘Dünyanın 1 numarası’
Havacılık ve uzay sanayi başta olmak üzere katma değerli malzeme tedariği sağlayan şirket, 2022’de tamamladığı Microtex alımıyla bir anda dünyaca ünlü süper lüks spor otomobil markalarıyla anılır oldu. “Teknik tekstil ve lastikteki ileri malzemede dünyanın 1 numaralı şirketiyiz” diyen Alemdar, “Dünyada her üç uçak lastiğinden ikisi, her üç otomobil lastiğinden biri Kordsa tarafından güçlendiriliyor. Şimdi, ileri malzemenin diğer alanlarını da geliştirip, Kordsa’yı ileri malzemeler konusunda bir dünya lideri yapmak istiyoruz. Microtex yatırımımız bu vizyonumuzun bileşenlerinden biri” ifadelerini kullandı.
Müşteriler ‘süper’ Ferrari, Maserati
Kordsa’nın Microtex’in çoğunluk hisselerini 24.6 milyon dolara, 2022’de satın aldığını hatırlatan Yıldırım, “Microtex’te üretilen ürünleri, Ferrari, Bugatti, Aston Martin, Pininfarina, Maserati, Porsche kullanıyor. Elektrikli araçlar da yaygınlaştığında en iyi malzeme karbon fiber olacak” dedi.
Havada, karada, deniz ve uzayda
- Orion Kapsülü’nün iniş takımı ve balonlarında Kordsa imzası var. Kordsa CEO’su İbrahim Özgür Yıldırım, ileri malzeme alanında devrimi, Rönesans’a atıfla, Floransa’dan başlatacaklarını söyledi. Yıldırım, “4 farklı iş kolumuzla, dünyayı güçlendiriyoruz. Karada başladığımız yolculukta, artık havada, hatta uzaydayız” dedi.
Patent canavarı
- Bugün kompozit, dünyadaki gelişmiş teknolojilerin hammaddesi olarak öne çıkıyor. Şirket kompozitin ötesinde, geleceği şekillendirecek yeni alanları da takipte. Bunu da “ileri malzeme” olarak tanımlıyor. Şirketin 2 Ar-Ge, 2 de teknik merkezi var. Türkiye ile birlikte ABD, Endonezya, Tayland, Almanya, İtalya ve Brezilya’da üretim yapıyor. 1 yıl içinde 3 kıtada 3 teknik merkezi hayata geçirmiş olacak. Kordsa’nın 947 patent başvurusu var. Bunların 520’si küresel çapta tescilli.