Amerika, İngiltere gibi gelişmiş ülkeler mimarilerini ihraç ediyorlar. Bu sayede dünyanın dört bir yanında devasa gayrimenkul projeleri üstleniyorlar. Bu büyük pazar için mimarlarını öne çıkarıyorlar. Norman Foster mesela, tabii ki çok büyük bir mimar ancak, Kraliçe Elizabeth ‘sir’ unvanını biraz da ününe, daha da ün katması için vermedi mi kendisine??
Bizde de son yıllarda pazar fark edilmiş durumda. Büyük inşaat şirketleri genç mimar ve mühendis adaylarına yönelik projeler geliştiriyor. Onlardan birisi de Rönesans Holding. Şirket, geleceği şekillendirecek gençlerle tanışmak ve sinerji oluşturmak için 2014 yılında ‘üniversitelerarası proje yarışması’ başlattı. “Sürdürülebilir Geleceği Tasarla” sloganıyla gerçekleşen yarışmaya üniversitelerin 3. ve 4. sınıf mimarlık ve mühendislik fakültesi öğrencileri takımlar halinde katılıyor.
“Yeşil Bina ve Çevre Dostu Sistemler” temalı yarışmada öğrenciler; çevre dostu, kalıcı değerler taşıyan yenilikçi, özgün ve sürdürülebilir projeler geliştirmek için çalışıyorlar. Şirket, şu ana kadar 27 üniversitede 2 bin 600 gence “Geleceği tasarla” dedi. Bu yıl holding yöneticileri Anadolu’daki mimarlık ve mühendislik fakültelerini dolaşıp mimar adaylarını yarışmaya davet etti.
Konut ve oteli es geçti
Eğitimlere bizzat katılan Rönesans Gayrimenkul Yatırım Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Özgümüş ve şirketin direktörü Onur Tokdemir ile buluştuk. Yarışma için öğrencilere yeşil binalar ve yalın inşaat tekniklerini anlatmışlar.
Gençlerin ‘sürdürülebilirlik’ ve ‘çevre dostu sistemler’ konularındaki yenilikçi fikirlerinin projeye dönüştürülmesinin amaçlandığı yarışma kapsamında, öğrencilerden Maslak’ta bin 500 metrekarelik hayali bir arazi üzerine kütüphane ve sergi alanı, butik otel ya da konut tasarlamaları istenmiş. 125 proje başvurmuş. Sonuçlar ilginç. Yarışmaya katılan öğrencilerin yüzde 90’ı kütüphane ve sergi alanı tasarlamış. Yüzde 4’ü konut, yüzde 6’sı ise butik otel.
Tokdemir, sonuçları nasıl okumak gerekiyor sorumu şöyle yanıtladı: “Sanırım bu gençlerdeki açlığı gösteriyor.
Bu sonuçlar gençlerin artık AVM değil kendilerine dokunan şeyler görmek istediklerini gösteriyor. Tasarlanan kütüphanelerin hepsinde bir sergi alanı, sosyal alan var. Cam çok fazla kullanılmış. Basit kolon kirişler ve camekan alanlarla çözümler üretmişler. Hep ışığın girdiği ferah ortamlar tasarlamışlar.”
Sergi İstanbul Modern’de
Türkiye’de mimarlık ve inşaat mühendisliği alanında öğrencilere yönelik çok fazla ödül programı olmadığını anlatan Murat Özgümüş, “Bu yıl 11 projeye ödül veriyoruz. Hedefimiz bu ödülün de gençler için bir referans olması” dedi.
Para ödülü ve staj imkanının sunulduğu yarışmanın ödül töreni ve sergi 9 Mart Pazartesi günü İstanbul Modern’de yapılacak.
‘Simit’ Zagat’ın listesine girdi
Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer’in The Foreign Policy Association’dan aldığı ödül nedeniyle gittiğimiz New York’ta ABD’de simit pazarının nasıl büyüdüğüne de tanıklık ettik.
5. Cadde’de Simit Sarayı’na, paranın merkezi Wall Street’te ise Simit&Smith markasına rastladık. Rastlamakla kalmadık mağazaları ziyaret de ettik.
Simit Sarayı’nda bizi CEO’su Abdullah Kavukçu ile şirketin New York’taki yöneticisi Hüseyin Enc karşıladı. Kavukçu, “Kirası Taksim’deki şubemizden daha ucuz” dediği New York şubesi ile yurtdışında 98 şubeye ulaştıklarını, yurtdışında bu yıl 55 şube daha açacaklarını söyledi.
Rahmi Bey şube gezdi
Ardından, Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç’un desteklediği Simit&Smith’in New York Üniversitesi’ndeki şubesine gittik. Şirketin CEO’su Gökhan Çakmak karşıladı bizi. Bir gün önce Rahmi Koç’un da 6 farklı Simit&Smith şubesini gezdiğini öğrendik.
Bu arada Bahçeşehir Üniversitesi’nin patronu Enver Yücel’in isteğiyle, Beyaz Saray’a komşu olan kampusün kantinini Simit&Smith işletecekmiş.
Simit&Smith mağazasındaki ödeme kasasının hemen önünde duran Zagat kupürünü görünce öğrendik. Sokak lezzetlerimizden simit, ünlü Zagat’ın, “Denenmesi Gereken 9 Atıştırmalık” listesine girmiş...
Başlığın hemen altında simitle ilgili detaylı bölümde şunlar yazıyordu: “Şimdilik New York City ağırlıklı sunulan simiti çok yakında ülkenin diğer bölümlerinde de görebileceksiniz. Bu eşsiz lezzeti Türk çayı ile birlikte Midtown’da bulunan Simit Sarayı’nda ya da Simit&Smith’e giderek zeytin ezmesi veya domates-biber ile deneyebilirsiniz. Ayrıca New Jersey’de bulunan Simit House’da Nutellalı cevizli ekmek bulabilirsiniz.”
Gökhan Çakmak, dünyada 100 dolayında kentteki restoranları inceleyip tavsiye ve reyting listesi oluşturan, Google’ın satın aldığı Zagat’ın dikkatini çekmek için bir yıl boyunca çabaladığını söyledi.