Gayrimenkul satışlarında bir durgunluk gözlense de yabancının sektöre ilgisi devam ediyor.
150 konutluk lüks L’ist İstinye Suites’i hayata geçiren Bosphorus Gayrimenkul Fonu’nun yöneticisi Robert Kingsmill, “Özellikle Körfez yatırımcıları için İstanbul Londra kadar gözde bir şehir” diyor
Resolute Asset Management’in ortağı Robert Kingsmill, Türkiye pazarını hâlâ çok pozitif gördüklerini söylüyor.
Geçen yıllarda büyük bir büyüme eğrisi çizen gayrimenkul sektörü yabancıların da iştahını kabarttı. Türkiye’ye özel fonlar kuruldu, yabancılar finansal yatırım mantığıyla yatırım yaptı. Onlardan birisi de Bosphorus Gayrimenkul Yatırım Fonu (BREF). Fon, 2006 yılında Türkiye’nin güçlü ekonomik büyüme potansiyelinden yararlanmak isteyen bir grup uluslararası yatırımcının sağladığı 204 milyon euro yatırımla oluşturuldu. BREF’in bugüne kadar yatırım yaptığı varlıklar arasında Boğaz’a nazır lüks konut sitesi L’ist İstinye Suites de var.
1.5 milyar euro’luk varlık
Bosphorus Fon, Avrupa, CIS ülkeleri ve Orta Doğu genelinde üçüncü kişi varlık yönetimi hizmetleri sunan Resolute Asset Management tarafından yönetiliyor. Resolute, halen 9 ülkede 1.5 milyar euro’yu aşkın varlığı yönetiyor. Resolute Asset Management’in ortağı ve kurucularından biri olan Robert Kingsmill, şirketin yatırımcılarının Türkiye’de yeni yatırım fırsatlarıyla ilgilenmeye devam ettiğini söylüyor.
‘Şevkimiz kırılmadı’
Bosphorus’un kurucuları kim?
Bosphorus fonunun büyük yatırımcıları üç ana grup. Biri Asyalı bir ülke yatırım fonu, biri Amerikan bankası diğeri de özel bir aile ofisi (İngiliz aile). Özel sermaye fonu mantığıyla Türkiye’de gayrimenkul yatırımı yaptılar. Bu ucu kapalı bir fondu. Halka açık borsada alınıp satılan bir fon değil bu. Fonun sermayesi Türkiye’de yatırıma yönlendirildi.
Bosphorus Fon’u Türkiye’de neden yatırım yaptı?
Fon ilk sermayeyi 2007 yılında topladı. Tam krizden önce. O zamanlarda da Türkiye’nin göstergeleri çok iyi görünüyordu. Tüm dünyanın etkilendiği global krizden Türkiye daha az etkilenerek geçti. 2007’de fırsat gördük. Girdik.
İstanbul’da kâr potansiyeli Londra’ya göre çok yüksek
Konut üreticisi Londra’da mı, İstanbul’da mı daha çok kazanıyor?
Projeye göre değişiyor tabii. Son 4-5 senedir Londra gayrimenkulde çok kâr etti. Ama İstanbul bir alternatif olarak yükseliyor. İstanbul’da konutların satış fiyatı açısından çok daha yükseğe gitme potansiyeli var. Maliyetlere baktığınızda ise Londra’da inşaat ve arsa maliyetleri çok yüksek. Bu nedenle lüks ürün kategorisinde ileriye yönelik olarak kâr marjı açısından İstanbul’daki potansiyel Londra’ya göre çok yüksek.
20 daireye Autoban tasarımı
Yabancılar L’ist’te ev aldı mı?
Bu projeye bölgesel ilgi geldi. Kültürel nedenler bunda çok etkili. Türk TV dizilerinin oralarda gösteriliyor olmasından dolayı İstanbul’u çok seviyor ve biliyorlar.
Aynı zamanda Türkiye’yi, bölgedeki karışıklıktan dolayı paralarını park edecekleri güvenli liman hem de ikinci ev olarak kullanabilecekleri bir destinasyon olarak görüyorlar. 2 daire Araplara, 4 daire Azerilere satıldı. Son 20 daire için Arap ve Azeri ilgisi devam ediyor.
L’ist’te 150 konut var. 130’u satıldı. Kalan son 20 evi sitede yaşam başladıktan sonra satmaya karar verdik. Autoban ile bir iç dizayn anlaşması yaptık. Bir örnek daire yapıldı. Autoban’ın uluslararası alanda kendini kabul ettirmiş bir marka olduğunu biliyoruz. Londra’da proje yapmış olmaları önemli.
Autoban dizaynlı evin metrekare fiyatı ile normal dairenin fiyatı arasında ne kadar fiyat farkı var?
Autoban, örnek dairede özellikle giriş ve salonu tamamen yeni bir kabuk olarak yeniden yaptı, duvar panoları, zeminler, dolap sistemleri dahil olmak üzere tüm evi dizayn etti. Çiçeğine ve tüm mobilyalara, yatak örtülerine, tik ahşap teraslara kadar bu mekana özel tasarım ve ürünler seçti. 20 daireyi alacaklara isterlerse Autoban’la çalışma imkanı tanıdık.
Müşteri tamamen döşenmiş anahtarı teslim şeklinde isterse o zaman metrekare olarak fiyata yüzde 10 civarında bir ek gelebilir. Ancak tabii ki kişinin isteğine ve istediklerine bağlı bu. Bazı şeyleri tasarım istemez, hazır alırsa mesela o zaman daha düşük bir farkı çokar ortaya.