Moda, tasarım, teknolojinin güçlü temsilcileri yanı sıra 50’yi aşkın İngiliz şirket İstanbul’a geliyor. Yaratıcılık festivalinde, Boğaz’a nazır ortamda işbirliği olanakları araştırılacak
LONDRA
2.94 trilyon dolar GSMH’ya sahip İngiltere kendini anlatıyor... İngiltere dünyanın 6’ncı, AB’nin 3’üncü en büyük ekonomisi. 2012’de aralarında Amerika, Almanya, Fransa, Türkiye, Brezilya’nın olduğu 13 ülkede büyük bir ekonomik tanıtım ve yatırım atağı başlatan İngiltere ilk durak olarak Türkiye’yi seçti.
Kampanyanın en önemli ayağı ‘GREAT Yaratıcılık’ festivali. İngilizler, festival için ilk durak olarak İstanbul’u seçtiler. Festival, 20-22 Mayıs tarihlerinde İstanbul’da düzenleniyor. 2 gün sürecek festival, yaratıcılığın ön planda olduğu moda, tekstil, tasarım, mimarlık, lüks, teknoloji-inovasyon, yiyecek-içecek, eğitim ve sağlık gibi sektörlerde Birleşik Krallık’ın en girişimci, etkileyici projelerini buluşturacak. Türkiye’den işadamı ve sektör temsilcileriyle, Boğaz’a nazır İstanbul The Seed’de işbirliği olanaklarını konuşacaklar.
Hedef 20 milyar dolar
50’yi aşkın işadamından oluşan bir heyet de festival sürecinde Türkiye’de olacak. Kampanyanın Gala gecesi, Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer’in hamiliğinde yapılacak. Festivalin ikinci gününde ise Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç bir davet verecek. Festivalin temeli 2012’de atıldı. Başbakan Erdoğan ve Birleşik Krallık Başbakanı David Cameron, 2010’da aldıkları bir karar ile iki ülke arasındaki ticaret hacmini 5 yıl içinde iki katına çıkararak 20 milyar dolar seviyesine ulaştırmayı hedeflediklerini açıklamıştı. Festival, İstanbul’un ardından, 2014’de Hong-Kong ve 2015 yılında ise Şangay’da yapılacak.
Hologramın gücü!
GREAT Yaratıcılık Festivali’nin detaylarını Londra’da Başbakanlık konutunda dinledik. GREAT Festivali Yönetim Kurulu Başkanı Guy Salter iki ülke arasındaki gelişme potansiyeline dikkat çekerken, Birleşik Krallık Başkonsolos Yardımcısı ve Ekonomi ve Refah Bölümü Başkanı Rafe Courage, “Festivalin ilk olarak Türkiye’de düzenlenmesi Birleşik Krallık’ın Türkiye ile işbirliği olanaklarına verdiği önemin bir kanıtı” dedi. Başbakanlık konutu ziyareti ardından İngiltere’yi İngiltere yapan dinamikleri gördüğümüz turumuz başladı.
Bilim Müzesi, Londra Tasarım Müzesi, St. Martins Üniversitesi... Yapımına tanıklık ettiğimiz hologramlar geleceğin de habercisiydi. Yakın bir tarihte bilgi depolama sistemi olarak hologram kullanılacak. Dünyanın önde gelen kütüphaneleri içinde yer alan Birleşik Krallık kütüphanesi bir santimetrekarelik bir holograma yerleştirilebilecek.
Larry’ye uykucu diyenler iftira atıyor, görevinin başındaydı!
Festivalin ön bilgilendirmesi için gittiğimiz Londra’da, dünyanın en çok bilinen adreslerinden İngiltere Başbakanlık Konutu ‘Number 10’u ziyaret ettik, yetkilileri dinledik. Number 10’un kapısından girerken hakkında çalışma azmiyle ilgili spekülasyonlar dolaşan Başbakanlık avcı kedisi Larry fırladı. Boynunda bazen İngiliz bayrağından papyon kimi zaman da arma taşıyan tekir kedi, Obama’nın ziyaretindeki renkli görüntüleriyle ünlü olmuştu. Larry’nin, Başbakanlık konutundaki ilk 100 gününü anlatan bir kitap dahi yayınlandı. Larry’nin konuta girmesi bir TV yayını sayesinde gerçekleşti. Başbakan Cameron televizyonlara konuşurken arkasından görüntülenen iki fare Larry’nin kaderini de belirledi. Başbakanlık konutu görevlileri barınaktan Larry’i seçtiler. Ancak Larry’nin fare yakalama konusundaki becerileriyle ilgili spekülasyonlar var.
Google, Larry’i uyuklarken görüntüledi. İngiliz basını ise fare yakalayacağına dişi kedi peşinde koşmakla suçladı! 7 yaşındaki Larry, ilk fareyi 2011’de yakaladı. Fanlarının adına twitter hesabı açtıkları, 38 bin takipçisi olan Larry çok uyuduğu için eleştiriliyor.
Tıptan mutfağa İnovasyon
Festivalin süreceği iki gün boyunca Boğaz’a nazır The Seed‘de esen rüzgarlara, beyin fırtınaları eşlik edecek. Birleşik Krallık İstanbul Başkonsolosluğu Basın ve Halkla İlişkiler Bölüm Başkanı Aslı Tekinay’ın verdiği bilgilere göre ünlü İngiliz sanatçı Paul Cocksedge, ünlü İngiliz modacı Mary Katrantzou, MUBİ CEO’su Efe Çakarel vizyonlarını paylaşacaklar. BBC Küresel CEO’su Tim Davie ve BBC Doğal Tarih Bölümü Kreatif Direktörü Mike Gunton, teknoloji ve yeteneği birleştiren BBC belgesellerinin başarı hikayesini katılımcılara aktaracak. Yılın girişimcisi seçilen Mark Champkins’in katılımıyla gerçekleştirilecek masterclass çalışmasında fikirlerin iş fırsatlarına nasıl dönüştürülebileceği tartışılacak. Lüks sektöründeki oturumlar ise Birleşik Krallık’ın bu alanda birçok şirketi biraraya getiren Walpole liderliğinde düzenlenecek.