Görme engelliler için geliştirilen cep telefonu uygulaması hizmete girdi. Uygulama, vizyondaki filmlerde diyalogsuz sahneleri ayrıntılarıyla sesli betimliyor
Şehirlerimiz, otellerimiz, kurumlarımız engelli dostu olmaktan o kadar uzak ki... Herhalde bu nedenle olsa gerek görme engelli bir grup sinemaseverle film izleyinceye kadar sinema ve engellilik konusu üzerinde hiç düşünmemiştim.
Turkcell’in davetiyle dün sabah saat 10.30’da Zorlu Cinemaximum’da buluştuk. Akıllı telefonlarımıza bir aplikasyon indirdiler, telefonlarımıza kulaklıklarımızı takıp hep birlikte salona girdik.
Film başlamadan önce yanımda oturan görme engelli Ezgi ile sohbet ediyoruz. Konuşmasının bir yerinde, ‘Artık size sormayacağım, yanımızdaki anlatmaktan kurtuldu, biz de sorma stresinden’ deyince uygulamanın onlar açısından önemini kavradım. Görme engelli sinemaseverler film izlerken anlayamadıkları detaylar, hızlı aksiyon sahneleri, soyut kavramlar nedeniyle zorlandıkları noktalarda ister istemez yan koltukta oturana ‘şimdi ne oluyor’ diye soruyor. Bir filmi görerek anlamanın yoksunluğunu bir kenara bırakın soru hem soran hem de sorulan için stres kaynağı.
‘Radyo’ yolculuğu
Çünkü sinemada sessizlik esas, soruyu soranda, “Yandakinin film izleme keyfini bozuyorum”, sorulanda ise “Acaba yeterince anlatabildim mi” suçluluk duygusuna yol açıyor. Turkcell geliştirdiği bir aplikasyonla sinemayı görme engelliler için ulaşılabilir hale getirirken bu sıkıntıya da son verdi. Uygulama ilk olarak BKM’nin yapımcılığını üstlendiği “Hayat Öpücüğü” filminde uygulandı. Başrollerini Ali Sunal ve Hatice Şendil’in paylaştığı filmi perdeye yansıdığında, telefonumuzdaki ‘Cepten Sesli Betimleme’ butonuna bastık sadece. Kulaklarımıza filmin diyalogsuz kısımlarında olayın geçtiği yer, karakterlerin görünüm, tavır ve duygularının filmle senkronize etraflıca betimlendiği seslendirmeler ulaştı. Eski radyo günlerine gittim. Anlatıcı dış ses üzerinden hayal gücüne bıraktım sahneleri.
Hayal gerçek oldu
Turkcell’in Young Guru Academy işbirliğiyle gerçekleştirdiği bu teknoloji sayesinde görme engelliler artık Türkiye’nin her yerinde vizyondaki pek çok filmi izleyebilecek. Projeyle ilgili bilgi veren Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Burak Sevilengül, “Araştırmalarımız sırasında görme engelli dostlarımızın en çok yapmak istedikleri şeylerden birinin sevdikleri ile birlikte sinemaya gitmek ve izledikleri filmdeki hiçbir ayrıntıyı kaçırmamak olduğunu öğrendik. Hedefimiz, Türkiye’deki 800 bin görme engellinin bu teknolojiyi aktif olarak kullanmasını sağlamak” dedi. Projeye destek veren ve görme engellilerin bu sayede artık sinema keyfine kavuşabilmesinden dolayı büyük heyecan yaşadıklarını söyleyen Sesli Betimleme Derneği Başkanı Engin Yılmaz ise duygularını şöyle paylaştı: Şimdiye kadar yüzlerce filmi sesli betimleme ile çeşitli şekillerde izleyebilmiştik. Ancak görme engelliler olarak bir tek sinemaların kapısını aralayamamıştık. Turkcell’in projesinin en önemli özelliği bizleri dinleyerek, bizlerle birlikte gerçekleştirmiş olmasıdır.
Tüm operatörlerin abonelerine açık
Özay Şendir
Öğretmenlik ve sosyal statü
24 Kasım 2024
Didem Özel Tümer
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’dan ABD’ye YPG mesajı: Sineye çekmeyeceğiz
24 Kasım 2024
Abbas Güçlü
Öğretmenler neden mutsuz?
24 Kasım 2024
Zeynep Aktaş
Her şey faizlere kilitlendi
24 Kasım 2024
Ali Eyüboğlu
Aşkın Nur Yengi: ‘‘Rekabet derdimiz yoktu’’
24 Kasım 2024