Songül Hatısaru

Songül Hatısaru

songul.hatisaru@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Çalık, ABD’de göçmenlerin ilk adımlarını attığı Ellis Adası’nda madalya alırken ‘cesur girişimci’ diye tanıtıldı

NEW YORK

Çalık Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık ‘Ellis Adası Şeref Madalyası’na layık görüldü. Uluslararası Etnik Örgütler Koalisyonu’nun (NECO - National Ethnic Coalition of Organizations) ödül töreni ABD’nin New York kentinde, Amerikan Özgürlük Heykeli’nin bulunduğu adaya yakın konumdaki Ellis Adası’nda yapıldı.
Ahmet Çalık’ın davetiyle, 12 milyon göçmenin ABD’de ayak bastığı ilk yer olan Ellis Adası’ndaki töreni izledik.
Uluslararası kategoride aldı
Ellis Adası Şeref Madalyası’nın 2014 listesinin uluslararası kategorisinde Ahmet Çalık’ın yanı sıra İngiliz televizyoncu Nigel Lythgoe ödül aldı. Ödül her yıl uluslararası alanda sadece 2 isme veriliyor.
Amerikalı asker ve bando takımlarının da katıldığı oldukça renkli geçen ödül töreninde, aralarında sporcular, subay, doktor, üst düzey yönetici, akademisyen, işadamı, insan hakları savunucuları bulunan 100 Amerikan vatandaşı onur madalyası sahibi oldu.
Amerikan vatandaşlarına verilen ödüle gelince; Evander Holyfield (dünya ağır sıklet boks şampiyonu), Maria Bartiromo (Fox TV spikeri), Ian Bremmer (Eurasia Group Başkanı), Tim Zagat (Zagat’ın kurucusu onur madalyası sahibi oldu. ABD’de yerleşikler listesinde Sierra Nevada Corporation-SNC kurucusu ve CEO’su Fatih Özmen de ödül aldı.
ABD’de uzay mekiği sektöründe adından söz ettiren Fatih Özmen’in Türkiye’de yatırımları bulunuyor. Geçmiş yıllarda ödülü Dr. Mehmet Öz, Haldun Taşman, Dr. Tamer Seçkin, Emrah Kovaçoğlu, Kenan Şahin de almıştı.
İnsanı yaşat, devlet yaşasın
NECO Başkanı Nasser Kazemity cesur bir girişimci olarak tanımladığı Çalık için, “Çalık, cesur bir girişimci olarak Türkiye, Orta Asya, Ortadoğu, Afrika ve Balkan ülkelerine katkıları ve insan yaşamına sağladığı katma değer nedeniyle bu ödüle layık görüldü” dedi. “3 kıtada 17 ülkede farklı dinlerden, kültürlerden, etnik köken ve anlayışlardan 20 bini aşkın kişiye istihdam yaratıyoruz. ‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın’ bakışını iş hayatımızın prensibi kabul ettik’’ diyen Çalık teşekkür etti.
İlk uluslararası işini 1992’de Türkmenistan’da yapan Çalık, enerji, madencilik, inşaat, bankacılık, telekom ve tekstilde faaliyet gösteriyor.

Haberin Devamı

Kerbela santralı ‘En İyi Global Proje’

Haberin Devamı

ABD merkezli Engineering News Record (ENR) dergisi de, Çalk’ın Irak’ta Kerbela yakınındaki Al Khairat Elektrik Santralı projesini endüstriyel alanda “En İyi Global Proje” seçti. Çalık Enerji Genel Müdürü Osman Saim Dinç, Enerji Yatırımlar Grubu Direktörü Yıldıray Tınar, İş Geliştirme Direktörü Halil Sarıbay, Boru Hatları ve Rafineri Grubu Direktörü Rıdvan Aktürk ve Çalık Holding Hazine Direktörü Rıza Ağın, ödül töreninde Musul ve Kerbela’daki anahtar teslimi santral yapımı ihalesini anlattı. Dinç, 500 milyon dolarlık projeyle ilgili olarak şu bilgileri verdi:
“1250 megavatlık Al Khairat Santralı, Kerbela, Babil, Necef ve Kazimiye’de 5 milyon kişiye 24 saat kesintisiz elektrik sağlıyor. Musul’daki santralın kapasitesi ise 750 megavat düzeyinde. 663.5 milyon dolar ciro üreten
Çalık Enerji’nin anahtar teslimi santral yapımında dünya 9’uncusu.”

Haberin Devamı

‘Medyadan çıktık ama iyi sektör’

Ödül törenindeki yemek ve sonrasında bir araya geldiğimiz Ahmet Çalık sorularımızı da yanıtladı. Sabah-ATV grubuyla ilgili soruları da yanıtlayan Çalık, ‘satışı tamamlayarak medyadan çıktık’ dedi.
‘Kurtuldunuz yani’ değerlendirmesi üzerine, ‘’Kurtulduk’ demiyoruz. Girdiğimiz her sektöre ticari bakıyoruz, başarılı değilsek o işten çıkarız. Medyaya girerken Türkiye’nin toplam reklam cirosunun büyümeye açık olduğunu gördük. 3 yıl önce diğer işlerimize odaklanma planıyla Sabah-ATV’yi satmak üzere bir yatırım bankasına görev vermiştik. Satış bitti, yükümlülüğümüz kalmadı. Biz çıktık ama medya hâlâ iyi bir sektör’’ şeklinde yanıtladı.