Türkiye’de sahil şeridinden yer alan liman şehirlerinin umududur devasa kruvaziyer gemileri. Düşünsenize Kuşadası’nda, Sinop’ta esnafsınız. Costa, Regent gibi gemilerden harcama kapasitesi yüksek 5-6 bin yolcu iniyor şehrinize. Bir kruvaziyer turisti, diğer turistlerin 4 katı para harcıyor üstelik. Bu nedenle bütün sahil kentlerinin gözü kruvaziyer turizmine çevrilmiş durumda. Sektördeki potansiyeli yıllar önce fark eden işadamı Mehmet Kutman, yurt içinde Kuşadası, Antalya ve Bodrum limanlarını aldı. Yurtdışında ise Montenegro Bar, Barcelona, Malaga, Lizbon, Singapur gibi yabancı limanları işleterek sektöründe dünyanın en büyüğü oldu. Şimdi Venedik Limanı ile ilgileniyorlar. Miami’de dünyanın en büyük kruvaziyer fuarını gezdikten sonra, Global Liman İşletmeleri Genel Müdür yardımcısı Arpak Demircan ile bir araya gelip yol haritalarını dinledik.
Dünyada 220 kruvaziyer limanı olduğu bilgisini veren Demircan bilgileri şöyle paylaştı: “Bunun 8’ine biz sahibiz. Bu yıl 6 - 7 yine limanı portföyümüze katarız.” Demircan’ın verdiği bilgilere göre geçen yılki cirosu 111 milyon dolar civarında gerçekleşen GLİ, 8 Mayıs’ta, yüzde 25 - 35 arasındaki hissesini halka açacak. Demircan, buradan 10 liman almalarına yetecek kadar bir fon elde etmeyi planladıklarını söyledi.
Ayvalık’ı Miami’ye değişmiyor
Miami Başkonsolosluğunda verilen resepsiyona Rahmi Koç da katıldı. Koç, Miami’deki otel ve rezidans yatırımı ile kentte önemli bir aktör konumuna gelmiş durumda. Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, Koç’a sormuş: “Rahmi Bey Ayvalık mı, Miami’mi?” Rahmi Koç’un cevabı “Ayvalık” olmuş, gülerek de eklemiş: “Burada sivrisinekler insanı ceketinin üzerinden dahi ısırıyor!” Bilindiği gibi Rahmi Koç, yıllardır Ayvalık’ın dünya turizm haritasına girmesi için gönüllü elçilik yapıyor.