İşverenlerce az bilinen devlet üniversitelerinden yeni mezunları iş hayatına hazırlamayı amaçlayan İlk Fırsat Programı, STK’ları da bir istihdam alanı olarak konumluyor.
Memleketin her şehrinde pek çok üniversite açılmışken ve neredeyse tüm gençler üniversite mezunuyken yüzde 20’lerin üzerinde seyreden genç işsizliği ülkenin önemli sorunlarından. Bununla birlikte, araştırmaların, şirketlerde yetenek açığının artmasına ilişkin verileri ortaya koyması da sorunun çözümünün aslında kendi içinde olduğunu gösteriyor. Yani yağ var, un var, şeker var, kısacası potansiyel var ama eksiklik bunları bir araya getirmede. Neyse ki elini taşın altına koyanlar da az değil.
Gençlerin karşılaştığı fırsat eşitsizliklerine karşı bir çözüm modeli olarak geliştirilen ve Esas Sosyal’in hayata geçirdiği ilk program olma niteliği taşıyan Şevket Sabancı Vizyonuyla İlk Fırsat Programı işverenlerce az bilinen devlet üniversitelerinden yeni mezun gençlerin okuldan işe geçiş süreçlerini kolaylaştırmayı ve sivil toplum kuruluşlarına nitelikli iş gücü sağlamayı amaçlıyor. 2016 yılında başlayan program kapsamında tam zamanlı ilk iş deneyimi kazanma fırsatı yakalayan gençler, İlk Fırsat Akademisi ile de pek çok farklı alanda eğitim görüyorlar.
Yüzde 70’i kadın
Şevket Sabancı Vizyonuyla İlk Fırsat Programı’nın 2021 döneminden mezun olan 50 genç, geçen hafta gerçekleştirilen mezuniyet buluşmasında sertifikalarını Esas Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Emine Sabancı Kamışlı’dan aldılar.
Gençlerin başarısını ekosistemde yer alan profesyonellerle birlikte kutlamanın daha da ileriye gitmek için büyük bir motivasyon kaynağı olduğunu belirterek sözlerine başlayan Esas Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Emine Sabancı Kamışlı, “Gençlerle birlikte olarak bu sinerjiyi hissetmek, bizi her zaman daha fazlasını yapmak için cesaretlendiriyor. Program sadece gençlere fırsat eşitliği yaratmıyor, STK’ları iş alanı olarak benimseyen yeni bir neslin yetişmesine de katkıda bulunuyoruz. Aynı zamanda kadınların iş dünyasında yaşadıkları fırsat eşitsizliğinin giderilmesine de destek oluyoruz. Programlarımıza yapılan başvuruların yüzde 70’i genç kadınlardan oluşuyor. Hedefimiz daha fazla genci fırsat eşitliğiyle buluşturmak” dedi.
Sorundan çözüme
50 gencin mezuniyetini kutlamak için düzenlenen gecede, 2021 mezunları adına konuşan ve kariyerine dört büyük denetim firmasından birinde devam eden Aleyna Bese ise, “İşverenlerce az bilinen bir devlet üniversitesinden mezun olmak, beni toplumsal sorunlardan birinin öznesi konumuna getirdi. Üniversite hayatım boyunca kariyer fırsatlarından uzak kalmış ve yeterli imkâna kavuşamamış bir genç olarak mülakat daveti alamıyor, referans eksikliğim nedeniyle iş bulamıyordum. İşsizliğimin 6. ayında İlk Fırsat Programı ile tanıştım ve hayatım değişti. Program, bize önce emeklemeyi, ardından yeni fırsatlara doğru koşmayı öğretti” dedi.
Tamamı iş buldu
Programa şu ana kadar 200’ü mezun, 50 yeni katılımcı ile birlikte toplam 250 öğrenci katıldı. 18 sektörden 41 kurumsal destekçisinin olduğu program şu ana kadar 40 farklı STK’ya nitelikli genç iş gücü desteği sağladı. Öğrencilerin yüzde 95’i mezun olmadan, yüzde 100’ü ise ilk üç ayda iş buldu.
Yanmaz kumaşa yoğun ilgi
Savunma, havacılık ve uzay sanayiine yönelik son teknolojilerin sergilendiği SAHA EXPO 2022, Cumhurbaşkanlığı himayelerinde geçen hafta İstanbul’da gerçekleşti. Sektörün üretim gücünü gördüğümüz fuarda, Türkiye’nin 100 yıllık köklü aile şirketlerinden Berteks Tekstil de savunma sanayiinin standartlarına uygun üretilen paraşüt ve balon kumaşlarını, alev almayan, ses emen ve radar sinyallerinde görünmezlik sağlayan inovatif kumaşlarını sergiledi.
Berteks Tekstil’in, savunma sanayisinde kullanılan elektromanyetik kalkanlama, termal, paraşüt kumaşları, akustik ve mineral taş içerikli alev almaz kumaşları fuarda yoğun ilgi gördü.
Tankta bile kullanılıyor
Perde, mekanizmalı perde, döşeme, store, plise, kaplamalı kumaşlar üretmenin yanı sıra teknik tekstil ürünleri konusunda da yüksek üretim kapasitesine sahip olduklarını söyleyen Berteks Yönetim Kurulu Başkanı Berk Noyan sohbetimizde, “1200 derece sıcaklığa kadar dayanıklı mineral taş içerikli alev almaz kumaşlarımızla, yerli paraşüt kumaşlarımızla ve elektromanyetik kalkanlama yapan özel kumaşlarımızla fuarda yerimizi aldık” dedi.
Ar-Ge merkezinde geliştirdikleri kumaşlarla yerli ve milli olarak güçlerini ortaya koyduklarını söyleyen Berk Noyan, teknik tekstilin önemini, “Telefon sinyalini kesen ortamlar yaratmakta, inşaatlarda, asfalt altlarında artık teknik tekstil kumaşlar kullanılıyor. Savunma sanayiinde de özel izolasyonlar, akustik değerler ve yalıtım için kullanılan kumaşlar var. Tanklarda bile ağırlık olmaması adına teknik tekstil içerikli kumaşlar tercih ediliyor” sözleriyle anlattı.