‘Gezi olayları’ sonrası iki seçim atlatan Türkiye’nin bir geçiş döneminde olduğunun kabul edilmesi gerektiğini belirten Güler Sabancı, artık yeni Anayasa çalışmaları ve ekonomiye odaklanılması çağrısı yaptı
CAKARTA
Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, geçmişe dönük tartışmaların enerji kaybına yol açtığını, ekonomiye odaklanılması gerektiğini söyledi. Kordsa Global’in, Endonezya’da ikinci lastik kord bezi ve polyester iplik fabrikasının açılışında gazetecilerle sohbet toplantısı düzenleyen Güler Sabancı sorularımızı cevapladı.
Geçmişle çok fazla enerji kaybedildiğini düşünen Sabancı, “Kim yaptı, ne yaptı, nasıl yaptı? Birçok kısım hukuki sürece girdi. Bir kısmı daha girecek. Gezi’nin üzerinden iki tane de seçim geçti. Ben açıkçası artık bu kadar geçmişi düşünmek ve konuşmak istemiyorum. Geleceğe odaklanmak istiyorum ve Türkiye’nin de kaybedecek vakti olmadığına inanıyorum. Artık enerjimizi geleceğe ve ekonomi gündemimize odaklayalım istiyorum” dedi.
‘Her alanda ihtiyaç’
Odaklanılması gereken bir diğer konunun da ‘Anayasa’ olduğunu belirten Sabancı görüşlerini şöyle dile getirdi:
“Türkiye’nin bir geçiş döneminde olduğunu kabul edelim. Türkiye ilk defa halk oylaması ile bir Cumhurbaşkanı seçti. Türkiye’nin anayasası ise parlamenter sistemi öngörüyor. Dolayısıyla bence Türkiye’de bütün partilerin, muhalefetin, iktidarın odaklanması gereken konu, kişilerden arınmış olarak Anayasa değişikliği olmalıdır. Sistemleri konuşuyorsak, burada bir sıkıntı var. Şu anda kişilerin uyumlu çalışması ile bu yapı devam ediyor. Ama sistem açısından bakıldığında Anayasa’ya odaklanılması gerektiği ve gerekli değişikliklerin yapılması gerektiği gözüküyor.”
Sabancı, “Başkanlık sistemi için mi gerekli değişiklik” sorusunu ise şöyle cevapladı: “Benim söylediğim o değil. Hep beraber karar vereceğiz diye düşünüyorum. Anayasa değişikliği halka gelecek. Bunu o zaman tartışmak lazım.”
‘Barış süreci önemli’
Sabancı bu noktada sorulan, “Sistem tıkandı mı diyorsunuz” sorusunu ise şöyle yanıtladı: “Ben sistem tıkandı demedim. Eskiden böyle değildi. Bir referandum oldu ve halkın büyük çoğunluğunun kabul ettiği referandum sonucu halkın seçtiği bir Cumhurbaşkanımız var. Bu bir gerçek. Bir de parlamenter sistemi öngören bir anayasamız var. Bunu demokrasinin gereği seçimlerle, seçim sonucu meclislerle çözeceğiz.”
Anayasa değişikliğini kastettiğini söyleyen Sabancı, “Bunu aksine görüş var mı? Dolayısıyla yeni bir Anayasa ihtiyacını her alanda hissediyoruz. Biz bunu uzun zamandır söylüyoruz, yeni bir şey söylemiyoruz. Benim beş senelik mesajlarıma bakarsanız hepsinde bu mesaj var” diye konuştu.
Barış süreci açısından da anayasa değişikliğinin önemine vurgu yapan Sabancı, “Türkiye şu anda bir de çok önemli bir süreçten, barış sürecinden geçiyor. Sosyal bir barış ve beraberinde onun getireceği kalkınma ve ekonomik kalkınma. Bölgesel kalkınmışlık farklarımız var. Uzun zamandır hırpalanmış ve yorulmuş bir Güneydoğu bölgem iz var. Kalkınmak istiyor, barış istiyor. Hep beraber bunun da Anayasa’dan geçmesi gerekiyor. Barış sürecinin orada da ayağı var” dedi.
1.4 milyar $’lık yatırım planlıyor
Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı ve Sabancı Holding Sanayi Grubu Başkanı Mehmet Pekarun, 2015’e ilişkin beklenti ve planlarına ilişkin açıklamalarda da bulundular. Bu açıklamalar özünde Sabancı Grubu’nun gelecek dönemde büyümesinin hız kesmeyeceği ve bu büyüme hamlesi içinde teknolojik gelişmelerden azami ölçüde ivme almayı planladığını içeriyordu. İşte Sabancı’nın 2015 beklentileri ve planları:
* 2014 yılı sonuçlarımız bizim için umut verici, iyi sonuçlar oldu. İçinde bulunduğumuz bütün sektörlerde karlı bir seneyi kapattık. Bir tek enerjide bir geçiş süreci içindeyiz, orada tempomuzu ayarlıyoruz. Çok yüksek bir yatırım yaptık, onun bir ayarlama döneminden geçiyoruz. Diğer bütün işlerimizde başarılı ve karlı gidiyoruz. Enerjide hedefimiz yatırım yapmak ve büyümekti. Bunu başardık, bu şirketimiz de o hedefini gerçekleştiriyor.
* Enerjide hedefimizden taviz vermiyoruz. 5 bin MW’a koşmaya devam ediyoruz. Ancak son yıllarda değişen ekonomik şartlardan dolayı Türkiye’de fazla kapasite oluştu. Biz de ona göre tempomuzu ayarlıyoruz. Sekiz senede Enerjisa’ya toplam 20 milyar TL’nin üzerinde yatırım yaptık. Yapmaya da devam edeceğiz. Hedeflediğimiz 5 binin 3 binini fiilen gerçekleştirdik. İklim ve hava şartları bize yardımcı olursa önümüzdeki birkaç ay içinde Tufanbeyli’yi devreye sokacağız. Bu Enerjisa için bir eşiktir.
* 2015 yılında Sabancı Topluluğu olarak 1.4 milyar dolarlık yatırım yapmayı planlıyoruz. Yarısı enerji, ardından da çimento ve sanayi geliyor.
Fırsatlar yılı
Güler Sabancı, 2015’in Türkiye için fırsatlarla dolu bir yıl olduğu görüşünde. Bu fırsatların başında inovasyon ve teknolojinin geldiğini belirten Güler Sabancı bu görüşünü şöyle açıkladı:
“Türkiye ancak teknoloji ve inovasyonu yeni uygulamalarla, yeni dijital çağın gerekleri ile birleştirerek atılım yapabilir. Açıklanan 1.250 eylem planının uzun vadeli düşünülmüş olması umut verici. Şimdi bu eylem planlarının uygulamaya alınmasını bekliyoruz.”
Beyaz yakalıda kadın öne çıktı
Birleşmiş Milletler’in Kadını Güçlendirme Prensiplerini imzalayan Sabancı Holding’te bu alanda işler nasıl gidiyor? Sabancı konuyla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: “Kadın çalışan oranımız yüzde 32. Beyaz yaka içinde kadın çalışan oranı yüzde 38. Tüm beyaz yakalı çalışanlarda, kadın çalışan terfi oranımız yüzde 49. 2014 yılında beyaz yakada işe alımlarımızın yüzde 40’ı kadın. Yeterli değil, çalışmaya devam ediyoruz. “