Songül Hatısaru

Songül Hatısaru

songul.hatisaru@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

New York
Amerikan düşünce kuruluşu The Foreign Policy Association (Dış Politika Derneği) bu yıl Kurumsal Sosyal Sorumluluk Ödülü’nü Akbank’a verdi. Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer ödülünü almak için Londra’daki yatırımcı görüşmelerini bitirdikten hemen sonra New York’a geldi. Kendisiyle Pierre Oteli’nin lobisinde Citi Grup Kuzey Amerika CEO’su William Mills ve Harvard profesörlerinden Dante Roscini ile buluşup ödül salonuna girdik.

Yolu ‘Roscini’ açtı
Dante Roscini ismi önemli çünkü bu ödüle giden yolu kendisi açmış. Öğreniyoruz ki Suzan Sabancı Dinçer, Dante Roscini’yi, geçen yıl bankanın Kemal Derviş başkanlığındaki Danışma Kurulu toplantısında konuşma yapması için İstanbul’a davet etmiş. Roscini bu vesileyle Akbank’ı tanıma fırsatını da yakalamış. Bu buluşma farklı ve sürpriz bir sonuç daha üretmiş. Akbank ve genç bir kadın başkanı Suzan Sabancı Dinçer’in kurumu yönetme biçimi Roscini’yi çok etkilemiş. Gözlemlerini dönüşte düşünce kuruluşuyla paylaşmış ve ödül için önermiş.
Roscini’yi etkileyen iş yapış ve değer üretme biçimleri Foreign Policy Association’ı da etkileyince Suzan Sabancı Dinçer’i ödül alırken dinledik.

‘Genlerimizde var’
2008 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e de madalya veren derneğin ödül töreninde Akbank ve Suzan Sabancı Dinçer’i, Citi Grup Kuzey Amerika CEO’su William Mills anlattı.
Suzan Sabancı Dinçer sahnede kendilerini ödüle götüren stratejik hamleleri şöyle sıraladı: Sabancı Üniversitesi’ne Akbank’ın bağışladığı 74 milyon dolar, Sakıp Sabancı’ının hibe ettiği Akbank hisselerinden gelen yıllık 7 milyon dolarlık temettü geliri ile birlikte 82 milyon doları buldu. Dedemiz Hacı Ömer Sabancı’nın “Bu topraklardan aldığını bu toprakların insanlarıyla paylaşmalısın” cümlesini grup olarak hep gündemimizde tuttuk. Kurumsal sosyal sorumluluk genlerimizde var. Girdiğimiz projelere çok uzun süre devam ediyoruz. Çocuk tiyatromuz 42 yaşında ve bugüne kadar 2 milyon çocuğa ulaştı. Caz Festivali 22, Film Festivali 11, Contemporary İstanbul 8 yıldır aralıksız Akbank tarafından destekleniyor. Akbank kültür sanata yılda 20 milyon lira kaynak ayırıyor. Bankamız Türkiye’nin de büyümesine katkı yapıyor. Ülkemizde yönetilen varlıklarda ve ticarette payımız yüzde 10. Toplam 16 bin kişiye istihdam sağlıyoruz.”

Haberin Devamı

Dünyayı tartıştılar
ABD’nin en köklü ve bağımsız düşünce kuruluşu Foreign Policy Association, ülkenin en geniş tartışma platformlarından biri olarak bilinen “Great Decisions” (Önemli Kararlar) programını da yönetiyor.
Türkiye de bu platformda geçen yıl tartışma konusu olmuştu. Belirlenen 8 madde arasında “Türkiye’nin Önündeki Engeller” (Turkey’s Challenges) başlığı vardı. Bu yıl için seçilen konular ise Rusya ve Yakın Çevresi, Mahremiyet ve Dijital Çağ, Tarikatçılık ve Ortadoğu, Hindistan Rotasını Değiştiriyor, ABD’nin Afrika’ya Yönelik Politikaları, Suriye Mülteci Krizi, 21. Yüzyılda İnsan Kaçakçılığı ve Brezilya’nın Dönüşümü idi.

Haberin Devamı

Devlerin adı var!
Foreign Policy Association bu yıl Akbank’ın dışında, Peter Peterson’a (Peter Peterson Foundation Başkanı), Mark Kingdon’a (Kingdon Capital Management CEO’su), Peter Blair Henry’e (New York University) madalya, Michael Sabia (La Caisse de depot et placement du Quebec) ile Bruce Van Saun’a da (Citizens Financial Group Başkanı) ödül verdi.
Daha önce bu ödülü alanlar arasında ise, PepsiCo Başkan ve CEO’su Indra Nooyi, The Carlyle Gorup kurucu ortağı David Rubenstein, IKEA Başkanı ve CEO’su Anders Dahlvig, Nestle CEO’su Peter Brabeck, HSBC Holding Grup Başkanı ve CEO’su John Bond vardı. Küresel Hayırseverlik Ödülü’ne ise yakın tarihlerde Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-Moon layık görülmüştü.