Songül Hatısaru

Songül Hatısaru

songul.hatisaru@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Hasan Surözü Adanalı bir girişimci. Manhattan’ın ortasında Birleşmiş Milletler binasının tam karşısında ve
New York JFK havaalanında açtığı Eat&Go adlı restoranlarla Amerikalıları Türk lezzetleriyle tanıştırdı. JFK havaalanında THY’nin olduğu bölüme doğru giderken vitrininde gözleme, börek, döner, baklava gibi Türk lezzetlerinin olduğu Eat&Go adlı kafe konseptiyle yıllardır milyon dolarlık ciro yapıyor.
BM’ye iş için gelenler, mutlaka 46. caddeki 200 kişilik Eat&Go’ya uğruyor. Sadece havaalanındaki restoran cafe için günde bin gözleme hazırladıklarını söyleyen Surözü, “Türkiye’ye özgü gözlemeden baklavaya, kuruyemişten kahveye, yengene, sandviçten çeşitli börek ve tatlılara kadar bir çok farklı ürünü, günde yüzbinlerce yolcunun gelip geçtiği New York JFK Havalimanında farklı milletlere mensup insanlara ikram ediyoruz. Döner ve baklava gibi geleneksel Türk lezzetlerini yapıldığı günkü tazeliğiyle sunuyoruz. İnce belli bardakta demleme Türk çayı, fincanda Türk kahvesi veriyoruz. Şimdi de döner zinciri için start veriyoruz” diyor.

Cruise, gözleme yedi
Manhattan’da döner restoranı açma kararı aldıklarını kaydeden Surözü, “İki uygun nokta bulduk. Broadway’de, tiyatrolar bölgesinde restoran açmak için anlaşmak üzereyiz. Yatırımcı ortaklarla görüşüyoruz. Onlar da yatırım kararı alırsa 50 şube açabiliriz” diyor. Türkiye’de etin çok pahalı olduğuna vurgu yapan Surözü sözlerini şöyle sürdürüyor: “Döner, patates, kolayı 5 dolara satacağız. Amerika’da etin kilosu 2-3 dolar. Türkiye’de 15 dolar. Üstelik Arjantin, Brezilya’dan gelen bu etler çok lezzetli. Et ucuz olduğu için sürümlü satıp para kazanacağız. 5 dolara satacağımız dönerin maliyeti bize 2 dolara gelecek. Döner dükkanları, Mc Donald’s tarzında olacak. Döner, dürüm, ayran, lahmacun ve pide satacağız bu konseptte. Tavuk, et, hindi olmak üzere üç çeşit dönerimiz olacak. Mc Donalds’ın döner versiyonunu yapacağız.” JFK havaalanında Çin seyahati öncesinde Tom Cruise’un Eat&Go’da gözleme yediğini söyleyen Surözü, özellikle İtalyanların gözlemeyi, Fransızların ise daha çok ıspanaklı böreği tercih ettiğini söylüyor.

Los Angeles’a da açıyor
Büyüme stratejisini havalimanı cafe zincirleri üstüne kurduklarını anlatan Surözü, Los Angeles havaalanında da Eat&Go açmak için görüşmelerin belli aşamaya geldiğini söylüyor. Kiralama bedeli üzerinde anlaşabilirlerse 6 ay içinde Los Angeles şubesi de devreye girecekmiş. Yeşilköy havalimanında da Eat&Go kafesi yanı sıra Kafkas şekerleme bayiliği bulunan Surözü, günde 3 ton lokum sattıklarını söylüyor.

İzmir şubesi yolda
İzmir’de de Eat&Go açmaya hazırlanan Surözü büyüme stratejisini şöyle anlatıyor: “Şehir içine girmek istemiyoruz. Eat&Go’nun (Ye ve git) kuruluş amacı hızlı hareket eden yerlerde konumlanması. Otobüs terminalleri, tren garları gibi yerler. Hızlı tüketim havalimanının içinde olur. Orada sandviç, börek yer, devam edersiniz. Oturup balık yemezsiniz.”
Türkiye’de lokum fabrikası bulunan Surözü’nun, New York Queens bölgesinde de yemek fabrikası var. İstediği ölçeklere ulaşırsa döner fabrikası da yolda.