Songül Hatısaru

Songül Hatısaru

songul.hatisaru@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Dev Türk şirketlerinin yönetimine kadın kotası getirmek isteyen Bağımsız Kadın Direktörler Kurulu’na destek Ali Babacan’dan geldi. Babacan, W20 için düğmeye bastı

Dünya ekonomisinin yüzde 85’ini oluşturan, en güçlü ülkeler topluluğu G20’nin dönem başkanlığı Türkiye’de. Her yıl liderlerin bir araya gelip poz verdiği, küresel sorunları masaya yatırdığı bu platformun alt kolları var. Mesela B20 (Business 20) özel sektörü bir araya getiren, iş kanadını temsil eden bir alt kol.
Geçen hafta, ‘8 Mart Dünya Kadınlar’ günü vesilesiyle birçok toplantı ve etkinliğe katıldım. Onlardan birisi de, Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu’nun 2012’den beri yürüttüğü ‘Bağımsız Kadın Direktörler’ (BKD) toplantısı idi.
Burada öğrendik ki, Ali Babacan’ın önerisi kabul görürse G20’nin kadını temsil edecek bir çalışma kolu olacak.
Babacan’ın önerisine gelince... Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, tam da Dünya Kadınlar gününde önemli bir çağrıda bulundu:
“W20 (Women20) yani ‘KADIN20’yi kuralım.”
BDK proje ekibi, Danışma Kurulu’nun, “Halka açık şirket yönetim kurullarında kadın üye oranı 2023’te yüzde 23’e çıkmalı” kampanyası kararını önceki aylarda Babacan’a iletmişti.
G20’de kabul görüyor
Ali Babacan, İsveç Başkonsolosluğu desteği, Egon Zehnder’in işbirliği ile yürütülen proje çerçevesindeki kampanyanın, Sermaye Piyasası Kurulu’nun halka açık şirketlerin yönetimine kadın kotası tavsiyesiyle örtüştüğünü görünce, destek mesajı gönderdi.
Anlamlı mesajda şunlar yazıyordu:
“Bir ülkenin ekonomik kalkınması, kadınlara verilen değerle doğrudan ilişkilidir. Toplumların ulaştığı refah seviyesi, ekonomik ve sosyal yaşamda kadınların üstlendiği rolle yakından bağlantılıdır.
Akademik hayatta, sanatta, sporda, her alanda kadınların rolünün güçlenmesi, insan kaynağımızın tüm potansiyeliyle kullanılması açısından çok önemli. Son dönemde bu potansiyelimizin hayata geçirilmesini sağlayacak teşviklerden, kadın girişimciliğin desteklenmesine kadar bir dizi uygulamayı hayata geçirdik.”
Babacan’in izleyen satırları Türkiye’nin G20 Dönem Başkanlığı’na gönderme yapıyor:
“Dönem başkanlığımızda ilk defa başlatılacak yeni bir yapı, W20 (KADIN20) üzerinde çalışıyoruz. Kadınların iş dünyasındaki rolünü ve etkiliğini artırmaya yönelik yeni yapı G20’de genel kabul görüyor. BKD projesinin kadının iş dünyasındaki rolünün güçlenmesi yönündeki öncü çabalarını takdirle karşılıyorum.”
Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu Direktörü Dr. Melsa Ararat, üniversite öğretim üyesi ve BKD Danışma Kurulu Üyesi Prof. Nakiye Boyacıgiller ve Üniversitenin Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı’nın katılımıyla gerçekleşen sohbette Babacan’ın mesajını paylaşırken yol haritasını şöyle anlattı:
“Sayın Babacan’ın mesajını, kampanyamızın başlama vuruşu sayıyoruz. Hazırlayacağımız deklarasyonu Borsa İstanbul’a kote şirketlerin imzalaması çağrısı yapacağız. Halka açık şirketlerin yönetim kurullarındaki ortalama kadın oranı şu an yüzde 11.7.”
Sabancı: İlk imzayı atarız
Bu noktada Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, bir süre önce Alman Siemens’in global yönetim kuruluna girdiğine gönderme yaparak bizle şu tespiti paylaştı:
“Siemens yönetiminde kadın oranı yüzde 30. Sabancı Holding yönetiminde de kadın oranı yüzde 30. BKD’nin çağrısına ilk imzayı biz atarız. En azından halka açık şirketler arası yarış başlasın. 2023’te yüzde 23 kadın hedefi hayal olmasın.”

Haberin Devamı

Terfide en az 1 kadın...

Haberin Devamı

Güler Sabancı, o gün bize, Sabancı Holding’de izledikleri eşitlikçi politikalar hakkında da bilgi verdi:
“10 yıl önce Sabancı Grubu’nda yeni işe girenlerde kadınların oranı yüzde 30’du. Bugün yüzde 42-43’e çıktı. Biz eşitlikten yanayız. İlk işe alımda kadın-erkek oranı yüzde 50-50 olsun istiyoruz.”
Sabancı için kadınların yönetime yükselme göstergesi de önemli. Onu da şu sözlerle anlattı:
“2014’te holdingte terfi alanların yüzde 49’u kadınlardan oluştu. Yöneticilere, ‘Terfi tekliflerinizin içinde en az bir kadın olmalı’ diyoruz.”

Haberin Devamı

1 lot hisse alıp soru soruyorlar

BKD projesini yürüten Dr. Melsa Ararat, proje ekibinin uygulamalarından örnekler paylaştı... Halka açık şirketlerden birer lot hisse alıp yönetim kurullarına katılmaları dikkat çekiyor. Ararat anlatıyor:
“O hisse sayesinde şirketin online genel kuruluna girip, soru sorabiliyoruz. Temelde, ‘Yönetiminizde neden kadın yok’ sorusunu yöneltiyoruz. Geçen yıl 60 şirkette bunu yaptık. Borsa İstanbul’daki 186 şirketin yönetim kurulunda hiç kadın yok. Sorularımız, şirketlerin yönetim kurulunda kadın üyeyi yakın dönem gündemine almasını sağlıyor.”