Mesleğim gereği bana telefonla ulaşan herkes, bilmem nereye ucuz uçuş arıyorum diye sorar. Ucuz bilet arıyorsun ama ne zaman arayacağını hiç bilmiyorsun, hem ucuz bilet diyorsun hem de bayrama 1 hafta kalmış, her yer karaborsa sen bilet soruyorsun! Tamam da kardeşim biz de tüketiciyiz, ne biliriz, ne zaman bilet almak gerektiğini, anlatsana o halde ucuza uçakla seyahat edebilmenin yollarını…
Memnuniyetle bu konuda sizleri aydınlatmak isterim, böylelikle bana soru soran tanıdıklarımda da azalma olabilir! Ucuza uçak bileti almanın bazı püf noktaları olduğu gibi, alınan uçak bileti sonrasında seyahati en ucuza tamamlayabilmenin de püf noktalarından bahsetmeyi uygun görüyorum.
Ana kural şu ki, gideceğiniz ülkenin veya şehrin mevsimine göre hareket etmek. Örneğin; deniz kenarı bir destinasyon seçtiyseniz yazın uçak biletleri her zaman en pahalı rakamda olacaktır. İlla ki yazın gideceğim, herhalde deniz gireceğim mi diyorsunuz o halde, Kasım-Aralık gibi bilet fiyatları netleşir netleşmez biletinizi alın. Alacağınız bilet Promo ise esnekliği olmayan, değişiklik ve iptal kabul etmeyen ücretin tamamının yandığı biletlerdir. Programım garanti derseniz Promo alın aksi halde esnek olanları biraz daha fazla ödeyerek tercih edebilirsiniz. Bunun yanı sıra, Promo alıp da hem uçağınızı hem de otel rezervasyonunuzu son 1 hafta kalıncaya kadar iptal garantisi altına alan seyahat güvence paketleri de satın alıp, gönül rahatlığı ile erken satın almanızı yapabilirsiniz. Genelde en uygun bilet fiyatları bulunabilen dönemler Kasım, Aralık(Noel dönemi ve yılbaşı hariç), yılbaşından 10 gün kadar sonraki Ocak dönemi ve Mart aylarıdır. En pahalı olan dönemler ise yılbaşı, bayram ve resmi tatile denk gelen dönemler, okulların tatil olup açılıncaya kadar olan yaz dönemleri, kışın bilhassa sömestre tatiline denk gelen dönemler en pahalı tarihlerdir. İlla bu tarihlerde uçak zorunda iseniz, uçak bileti rezervasyonunuzu 6-9 ay öncesinden yapmanızda fayda var. Bir diğer dikkat edeceğiniz konu ise, gidişlerinizi ve dönüşlerinizi mümkün olduğunca hafta ortasına doğru kaydırmak. Yani Pazar gidiş-Pazar dönüş yerine Salı gidiş-Salı dönüş yaparsanız çok daha ekonomik bilet bulabilirsiniz. Sonuçta iş yerinizden alacağınız izin de aynı süre kadar olacaktır.
Bir diğer ipucu da, sadece havayolu sitelerine bakmayın. Havayollarını bir arada gösteren ve kıyaslama yapmanıza olanak sağlayan internet üzerinden uçak bileti satan sitelere de mutlaka göz atın. Böylece birçok havayolunun müsaitlik bilgisine ve fiyatlarına kolaylıkla ulaşır, toplu halde seçilen dönemin fiyatları hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
Bir diğer yol da Low Cost Carrier olarak adlandırılan uçak firmalarını tercih edebilirsiniz. Gazete, bilboard veya bazı yabancı web sitelerinde sıkça gördüğünüz üzere 19 Avro’dan başlayan fiyatlarla algısı uyandıran havayolları genel olarak low cost carrier yani ucuz fiyatlı yolcu taşıma bazlı uçak firmalarıdır. Bu firmaların en önemli avantajı fiyattır. Uçaklarında yakıt tasarrufu sağlamak adına mutfak iptal edilmiştir, sandviçleri –içecekleri de ekstra ücretle satarlar. Her ne kadar içecek ve yiyecekler çok ekonomik olsa da, daha fazla tasarruf için yola çıkmadan bisküvi-sandviç gibi yolluklar yanınıza alırsanız daha hesaplı bir yolculuk yapmış olursunuz.
Bir diğer önemli konu ise uçak firmalarında, uçak içi bagajların boyut-kilo miktarları ve kargo bölümüne verilen bagajlarınızın ağırlığıdır. Low cost olarak adandırılan uçak firmalarının sayısının çok fazla artması ve genel olarak ulusal havayollarında da rekabetin artması nedeniyle, hemen her havayolunun kendine göre değişik uygulamaları mevcuttur. Lütfen seyahate çıkmadan önce, hatta biletinizi satın almadan önce, bagaj kriterlerini ilgili havayolunun sitesinden iyice inceleyin, aksi halde ucuza aldığınızı düşündüğünüz uçuşunuzda, bilet bedelinin birkaç misli ekstra bagaj hakkı ödemek zorunda kalabilirsiniz.
Low cost uçak firması ile uçmayı tercih etmiyorsanız, direkt uçuşlardan ziyade çoğunlukla aktarmalı uçuşlar daha ekonomik olabilmektedir. Bu nedenle, aktarmalı birçok uçak firmasının da fiyatlarını kontrol etmekte yarar var.
Uçaklar doldukça bilet fiyatı artar, mantık budur. Bunun yanı sıra tam tersi de bazen mümkün olabilmektedir. Yani siz 3 ay önce bilet alırken 300 Avro’ya Portekiz’e bilet buldunuz diyelim. Uçağın kalkışından 3 hafta kala içindeki 50 kişilik bir grup iptal oluverdi, bir bakarsınız ki siz 3 ay önce aldınız ama şimdi bilet fiyatı 250 Avro’ya inivermiş. Bu nedenle eğer biletinizi esnek şartlarda yani değiştirilebilir-iptal edilebilir aldıysanız, son ana kadar her gün takip edin, uçakta açılma olur fiyat aldığınızdan daha fazla ucuzlarsa kendi biletinizi iptal edip yeniden rezervasyon yaparsınız.
Bir diğer şans ise, örneğin Atatürk havalimanı diye ısrar etmeyin, Sabiha Gökçen’i de gözden geçirin aynı ülkeye daha ucuza bilet bulmanız mümkün olabilir. Yine aynı mantıkla Londra’ya uçacaksanız illa Heathrow-Gatwick havalimanları değil de Stansted, London City veya Luton‘a uçarsanız yarı fiyatına bile uçabilmeniz mümkün olabilir. Tabii şehire daha uzak mesafede olup, shuttle ile biraz fazla yol yapmak gibi bir şeyi sorun etmeyecekseniz!
Son olarak da havalimanlarında keyfinize keyif katacak, uçağınızı beklerken dinlenmenizi, yeme-içmenizi sağlayan Lounge’lara girebilemek için ve bedava uçak bileti alabilmeniz için mil kartları edinmekte de fayda var. Üstelik bu mil kartları artık havayollarının global ağlara bağlanması nedeniyle, uluslar arası firmalarla uçtuğunuzda da kullanılıyor, hatta bazılarından yurtdışında lounge hizmetlerinde de faydalanabiliyorsunuz. Aile kalabalık da olunca, çoğunlukla biriken millerle alınan ücretsiz biletler, aile ekonomisi için yüz güldüren bir araç haline geliyor.
Seyahatlerinizin bol ve planlı olmasını, bu vesile ile ucuza seyahat edebilmenizi dilerim. Sarp ÖZKAR